Japonia a învins Franța și a câștigat Cupa Mondială de Patiserie, competiția celor mai delicioase și arătoase deserturi

28 Ian. 2025, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 07:55 // Actual //  Ursu Victor

Japonia a învins Franța și a câștigat Cupa Mondială de Patiserie, competiția celor mai delicioase și arătoase deserturi

Atât ingredientele cât și designul trebuie să scoată în evidență ce au mai gustos de oferit țările participante. Foto: Profimedia

Cupa Mondială de Patiserie a devenit o competiție al cărui titlu aduce mândrie națională, o cursă contracronometru de finețe pentru care echipa, alese atent, se antrenează ani la rând. Iar anul acesta, titlul mult râvnit, a revenit Japoniei, campioana en-titre, care a învins Franța pentru a deveni țara cu cele mai bune deserturi, relatează CNN.

La evenimentul, care are loc la doi ani, participă bucătari din toate colțurile lumii. Participanții la competiția dulce trebuie să creeze cele mai bune deserturi, reprezentative pentru țările din care provin.

Fiecare echipă e formată din trei membri: specialistul în ciocolată, specialistul în gheață și specialistul în zahăr. Fiecare trio a trebuit să gătească, la competiția care a avut loc între 20-21 ianuarie, câte trei deserturi care să le reprezinte țara: un desert înghețat, un desert pentru restaurant, și un spectacol de …ciocolată. Totul, în cinci ore.

Atât ingredientele cât și designul trebuie să scoată în evidență ce au mai gustos de oferit țările participante. Echipa din China, de pildă, a creat un dragon din zahăr, în timp ce competitorii din Mexic au incorporat ciocolata, porumbul și alte delicii native în deserturile lor.

Pe lângă faptul că și-au reprezentat țările cu farfuriile lor, competitorii au purtat și haine și accesorii tematice. Echipa franceză și-a pus berete pe cap și a purtat cămăși în dungi, în timp ce bucătarii mexicani și-au pus măști imprimate cu schelete, iar echipa de Marea Britanie și-a pus papioane la gât.

Deși evenimentul din 2025 a avut loc la Lyon, echipa franceză nu a câștigat medalia de aur, ci pe cea de argint.

Locul întâi a revenit Japoniei, a cărei echipă a gătit un desert cremos de ciocolată, cu lămâie, pară și gălbenele sub forma unui trifoi cu patru foi pentru proba de restaurant. Pentru desertul înghețat, echipa a creat un desert de caise sub forma unui titirez.

„Am inclus istoria și cultura Japoniei în design. Am reușit să îmbinăm gustul cu modele tradiționale delicate pentru a ne arăta tehnica. Nu îmi amintesc momentul în care am câștigat. Am fost atât de surprins că nu mi-a venit să cred. Japonia a fost recunoscută două campionate la rând. Sunt mândru și fericit”, a spus bucătarul Masanori Hata, expertul în ciocolată pentru CNN.

Spectacol a făcut și echipa franceză, care a pregătit o serie de ouă de ciocolată, umplute cu un mouse de ciocolată și alune, presărat cu fulgi de ciocolată, și vărsat apoi în unt clarificat infuzat cu citrice și vanilie, servit alături de o înghețată de vanilie prăjită și confit de clementine.

Bronzul a fost adjudecat de Malaezia, cel mai bun rezultat obținut de această țară la Cupa Mondială de Patiseria. Echipa a obținut note bune pentru desertul înghețat, care a fost descris drept „un amestec armonios de citrice, caise dulce și condimente subtile”, un omagiu adus moștenirii multiculturale a țării.

Topul câștigătorilor:

  1. Japonia
  2. Franța
  3. Malaezia
  4. China
  5. Belgia
  6. Italia
  7. Coreea de Sud
  8. Singapore
  9. Regatul Unit
  10. Argentina

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 17:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 17:04 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a înregistrat o creștere a exporturilor de făină de grâu în sezonul 2024/2025, potrivit unei analize realizate de economistul Iurie Rija. În perioada iulie 2024 – iunie 2025, au fost exportate peste 30.000 de tone de făină, față de 21.800 de tone în sezonul precedent și 15.500 de tone în 2022/2023. Creșterea volumului vine pe fundalul unor prețuri relativ stabile, cu o medie de 5,15 lei/kg în acest sezon.

Valoarea exporturilor a crescut proporțional: de la 97,4 milioane lei în 2022/2023 și 102,6 milioane lei în 2023/2024, la un impresionant 155,3 milioane lei în sezonul actual — o majorare anuală de 51%.

Clasamentul exportatorilor a suferit modificări. FPC „Ghenven-Service” SRL a urcat pe primul loc cu 3.407 tone exportate, urmat de „Eco-Grain Elevator” (3.149 tone), beneficiind de noua moară cu capacitate mare din orașul Drochia. Fostul lider, „Oleineac” SRL, a coborât pe locul trei.

România rămâne principala destinație, cu peste 18.300 de tone exportate, însă marea surpriză a venit din partea Israelului, care a urcat pe locul doi, cu peste 11.400 de tone cumpărate la un preț mediu de 5,8 lei/kg. Alte destinații au fost marginale: Cuba (191 tone) și Marea Britanie (141 tone).

Pentru prima dată după mulți ani, Moldova a exportat mai multă făină decât a importat. În 2024, exporturile au depășit importurile cu 11,6%, iar în primul semestru din 2025, avansul este de 24%. Cu toate acestea, valoarea importurilor rămâne mai mare decât cea a exporturilor, din cauza prețurilor mai ridicate: în 2025, prețul mediu de import a fost de 7,59 lei/kg, față de doar 5,32 lei/kg la export, un decalaj de 43%.

Importurile sunt dominate de două firme: „Galexim Grup” SRL (46,5% din totalul importurilor în 2024) și „Vitalcomus” SRL (17,5%). Principalii furnizori sunt Ucraina (82% din total) și România (9,5%).

Marea parte a făinii importate este destinată retailului, livrată în ambalaje mici, în timp ce morile locale vând preponderent vrac sau în saci mari pentru brutării. De altfel, marii procesatori interni, precum Franzeluța, nu importă făină, asigurându-și materia primă din producția locală.

Consumul anual de făină în R. Moldova este estimat la 136–140 mii tone, iar importurile acoperă aproximativ 20% din necesar. Restul este furnizat de morile autohtone. Cu toate acestea, doar 15–20% din grâul produs în țară este procesat local, restul fiind exportat ca materie primă, ceea ce subliniază nevoia de investiții suplimentare în procesare și ambalare.

Concluziile economistului Iurie Rija indică o direcție clară: Moldova are potențial de a-și consolida poziția pe piața regională a făinii, însă succesul depinde de valorificarea internă a grâului și adaptarea producătorilor locali la cerințele consumatorilor de retail.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA