Japonia a învins Franța și a câștigat Cupa Mondială de Patiserie, competiția celor mai delicioase și arătoase deserturi

28 Ian. 2025, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 07:55 // Actual //  Ursu Victor

Japonia a învins Franța și a câștigat Cupa Mondială de Patiserie, competiția celor mai delicioase și arătoase deserturi

Atât ingredientele cât și designul trebuie să scoată în evidență ce au mai gustos de oferit țările participante. Foto: Profimedia

Cupa Mondială de Patiserie a devenit o competiție al cărui titlu aduce mândrie națională, o cursă contracronometru de finețe pentru care echipa, alese atent, se antrenează ani la rând. Iar anul acesta, titlul mult râvnit, a revenit Japoniei, campioana en-titre, care a învins Franța pentru a deveni țara cu cele mai bune deserturi, relatează CNN.

La evenimentul, care are loc la doi ani, participă bucătari din toate colțurile lumii. Participanții la competiția dulce trebuie să creeze cele mai bune deserturi, reprezentative pentru țările din care provin.

Fiecare echipă e formată din trei membri: specialistul în ciocolată, specialistul în gheață și specialistul în zahăr. Fiecare trio a trebuit să gătească, la competiția care a avut loc între 20-21 ianuarie, câte trei deserturi care să le reprezinte țara: un desert înghețat, un desert pentru restaurant, și un spectacol de …ciocolată. Totul, în cinci ore.

Atât ingredientele cât și designul trebuie să scoată în evidență ce au mai gustos de oferit țările participante. Echipa din China, de pildă, a creat un dragon din zahăr, în timp ce competitorii din Mexic au incorporat ciocolata, porumbul și alte delicii native în deserturile lor.

Pe lângă faptul că și-au reprezentat țările cu farfuriile lor, competitorii au purtat și haine și accesorii tematice. Echipa franceză și-a pus berete pe cap și a purtat cămăși în dungi, în timp ce bucătarii mexicani și-au pus măști imprimate cu schelete, iar echipa de Marea Britanie și-a pus papioane la gât.

Deși evenimentul din 2025 a avut loc la Lyon, echipa franceză nu a câștigat medalia de aur, ci pe cea de argint.

Locul întâi a revenit Japoniei, a cărei echipă a gătit un desert cremos de ciocolată, cu lămâie, pară și gălbenele sub forma unui trifoi cu patru foi pentru proba de restaurant. Pentru desertul înghețat, echipa a creat un desert de caise sub forma unui titirez.

„Am inclus istoria și cultura Japoniei în design. Am reușit să îmbinăm gustul cu modele tradiționale delicate pentru a ne arăta tehnica. Nu îmi amintesc momentul în care am câștigat. Am fost atât de surprins că nu mi-a venit să cred. Japonia a fost recunoscută două campionate la rând. Sunt mândru și fericit”, a spus bucătarul Masanori Hata, expertul în ciocolată pentru CNN.

Spectacol a făcut și echipa franceză, care a pregătit o serie de ouă de ciocolată, umplute cu un mouse de ciocolată și alune, presărat cu fulgi de ciocolată, și vărsat apoi în unt clarificat infuzat cu citrice și vanilie, servit alături de o înghețată de vanilie prăjită și confit de clementine.

Bronzul a fost adjudecat de Malaezia, cel mai bun rezultat obținut de această țară la Cupa Mondială de Patiseria. Echipa a obținut note bune pentru desertul înghețat, care a fost descris drept „un amestec armonios de citrice, caise dulce și condimente subtile”, un omagiu adus moștenirii multiculturale a țării.

Topul câștigătorilor:

  1. Japonia
  2. Franța
  3. Malaezia
  4. China
  5. Belgia
  6. Italia
  7. Coreea de Sud
  8. Singapore
  9. Regatul Unit
  10. Argentina

Realitatea Live

25 Oct. 2025, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2025, 10:49 // Actual //  Ursu Victor

Timpii de așteptare în punctele de trecere a frontierei dintre România și Republica Moldova s-au redus la jumătate pe parcursul acestui an, a declarat președintele Nicușor Dan, citat de News.ro. Oficialul a precizat că monitorizează evoluția traficului la frontieră și primește rapoarte periodice privind fluxurile de pasageri și mărfuri.

„Față de începutul lui 2025, suntem la 50%. Pe partea românească s-au dus mai mulți oameni – și în vamă, și în polițiile de frontieră. În același timp, în unele puncte au fost implementate controale mixte, care reduc timpul de procesare la jumătate. Mai sunt însă multe de făcut”, a spus Nicușor Dan, vineri seară, la Iași.

Probleme persistente pe segmentul de transport de marfă
Președintele a atras atenția că transporturile comerciale continuă să fie afectate de timpi mari de așteptare, ceea ce crește costurile de export pentru companiile din Republica Moldova.

„Avem o problemă cu transportul de marfă, pentru că orice interval de timp semnificativ care ține un TIR în vamă crește costul pentru marfa pe care Republica Moldova o exportă. Soluția este automatizarea verificărilor prin scanere, dar pentru asta e nevoie de o achiziție publică cu toate procedurile și năravurile aferente”, a declarat el.

Potrivit autorităților, controalele mixte și digitalizarea proceselor vamale vor continua să fie priorități în relația bilaterală România–Republica Moldova, în special în contextul creșterii volumului de transporturi comerciale și al intensificării exporturilor moldovenești către Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII