Kremlinul încearcă manipularea Moldovei! Planul Gazpromului de a reveni pe piața locală. Tofilat: Prin Șor

10 Nov. 2023, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Nov. 2023, 16:17 // Actual //  bani.md

După ani de șantaj și presiuni din partea Gazpromului, Moldova se bucură acum de o independență energetică semnificativă și de o piață a energiei concurențială. Decizia Uniunii Europene de a sincroniza într-un timp scurt sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei cu cel european a fost salutată ca un pas crucial către diversificarea surselor de energie și reducerea dependenței de gazele rusești.

În emisiune „Descifrat” de la Agora, Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, a explicat că Gazpromul a fost în trecut un factor de presiune semnificativ asupra Moldovei, reducând volumele și crescând prețurile gazelor aproape de trei ori. Cu toate acestea, după alegerile recente, o nouă schimbare de dinamică a avut loc, iar Putin a început să exercite presiuni asupra țării în încercarea de a-și impune interesele.

„Dacă ne amintim – Gazpromul ne șantaja, reducea volumele, a crescut prețul aproape de trei ori. După alegeri, lui Putin nu i-au plăcut rezultatele și a început să șantajeze. În acest timp Moldova nu a stat pe loc. Gazpromul nu ne mai poate șantaj pe partea de gaze. UE a luat decizia să sincronizeze în timp scurt sistemul electroenergetic al RM și Ucraina cu sistemul european. Acești pași au permis ca noi să nu mai depindem de gazul rusesc. Nu mai suntem dependenți, iar în acest context, ajungem la o piață concurențială. Cumpărătorii vor putea alege. Dacă acum doi ani nu avea de unde alege, astăzi Kremlinul, Gazpromul încearcă să între pe piața Rm prin Șor. Gazpromul a ajuns să conlucreze cu Sort pentru a intra pe piața din Moldova.Eu cred că acesta e un succes pentru autoritățile de la Chișinău”, explică membrul Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, Sergiu Tofilat.

Evghenia Guțul, bașcanul Găgăuziei exponenta fugarului Ilan Șor în autonomie, a în ultima săptămână a declarat că locuitorii din Găzgăuzia vor primi gaz cu 11 lei de la 1 decembrie.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO