Legea privind dreptul de autor, nefuncțională. Artiștii acuză AGEPI de falimentarea domeniului

17 Ian. 2023, 09:13
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Ian. 2023, 09:13 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe este nefuncțională! O spun titularii drepturilor de autor, potrivit cărora legea aprobată anul trecut de Parlament contribuie la falimentarea domeniului și este inadmisibilă într-un stat candidat la eurointegrare. Potrivit titularilor drepturilor de autor, documentul elaborat de AGEPI a creat un vid legislativ care nu face altceva decât să încurajeze pirateria.

Potrivit noii legi privind dreptul de autor și drepturile conexe, asociațiile de profil urmau să fie avizate de către AGEPI și să obțină statut de organizație de gestiune colectivă, însă până în prezent, niciuna nu a obținut acest aviz. Ceea ce înseamnă că în prezent, orice utilizare a operelor muzicale la radio, TV sau în localurile de agrement nu are nicio acoperire legală. Respectiv, nu are loc nici plata remunerației pentru autori.

„La trei luni de la data intrării în vigoare a noii legi, nicio asociație obștească nu a primit aviz de la AGEPI de a activa ca organizație de gestiune colectivă. Ceea ce înseamnă că domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe este în afara cadrului legal și orice utilizare a operelor muzicale la radio și tv se realizează nelegitim”, a spus președintele Asociației „Copyright”, Liviu Știrbu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

În același timp, doctorul habilitat în științe tehnice, Eugeniu Turuta, spune că prin crearea unui vid legislativ, este promovată pirateria la nivel de țară, fapt inadmisibil într-un stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Eugeniu Turuta spune că noua lege a fost aprobată în interesul marilor companii care importă echipamente tehnice și care anterior erau obligate să achite o taxă de 3% remunerație compensatorie.

„Legea actuală nu funcționează. Cred că acest lucru s-a făcut în interesul marilor companii care importă echipamente, de la care se încasează remunerația compensatorie. Operele muzicale, clipurile video, cărțile, în mare parte se distribuie prin internet. Cu sau fără permisiunea autorilor, operele sunt plasate pe anumite servere. Când asta se face fără permisiunea autorilor, asta este piraterie. Dar autorii nu sunt în stare să controleze toate descărcările operelor lor de pe internet, de aceea în UE s-a luat decizia de a permite descărcarea operelor fără permisiunea autorilor, dar echipamentele prin intermediul cărora se face acest lucru, ca de exemplu, televizoare, telefoane, să fie taxate la import. Asta înseamnă remunerația compensatorie, care anterior era de 3%, acum e de doar 0,3%” a spus Eugeniu Turuta.

Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe a fost aprobată de Parlament la 28 iulie 2022 și a intrat în vigoare la 10 octombrie 2022. Documentul a fost elaborat de Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală cu scopul de a oferi „un grad ridicat de protecție autorilor și titularilor de drepturi de autor și conexe”.  Reprezentanții AGEPI nu au comentat, deocamdată, acuzațiile aduse autorilor legii.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 10:51 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Maia Sandu este personalitatea politică din Republica Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere, arată un sondaj realizat de către CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD. Șefa statului, care a fost menționată de aproape 24% din respondenți, este urmată de fostul președinte, Igor Dodon, care a fost numit de circa 7% din persoanele intervievate.

57% din respondenți nu au putut numi o personalitate politică în care au mare încredere. Dintre cei 43% rămași, peste jumătate au numit-o pe Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon (6,9%), Ilan Șor (3,5%), Ion Ceban (2,1%), Ion Chicu (1,4%), Vladimir Voronin (1,3%) etc. Întrebarea a fost deschisă.

Sondajul arată că la capitolul pozitiv pe primul loc se situează primarul capitalei, Ion Ceban, cu un rating de imagine cumulat de 41,5%. El este urmat de președinta Maia Sandu, cu 38,6%, și ex-președintele Igor Dodon, cu 37,2%.

„La capitolul „foarte multă încredere” sunt 23%, practic același procent ca la întrebarea deschisă, cei care spun că au foarte mare încredere în Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon, cu 12,9%, și la distanță foarte mică în spate este Ion Ceban, cu 12,3%”, a menționat Valeriu Pașa.

La capitolul anti-rating, lider detașat rămâne fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc – 88%. El este urmat de liderul Partidului politic Șor, Ilan Șor – 67%. Președinta Maia Sandu are un anti-rating cumulat de aproape 59%, alături de Igor Dodon, care este practic la același nivel.

Cercetarea arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, pentru care ar vota 23,4% alegători, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 22% și Partidul politic Șor – 11,3%. În același timp, aproape 20% din respondenți sunt indeciși.

Din numărul decișilor, 33,1% ar vota cu PAS. 31,1% ar vota cu BCS, iar 16% – PPȘor. La distanță mică de pragul electoral s-a situat Mișcarea Alternativa Națională, condusă de Ion Ceban, cu 4,1%.

Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 17-26 ianuarie, pe un eșantion de 1 001 persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău