Legea privind dreptul de autor, nefuncțională. Artiștii acuză AGEPI de falimentarea domeniului

17 Ian. 2023, 09:13
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
17 Ian. 2023, 09:13 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe este nefuncțională! O spun titularii drepturilor de autor, potrivit cărora legea aprobată anul trecut de Parlament contribuie la falimentarea domeniului și este inadmisibilă într-un stat candidat la eurointegrare. Potrivit titularilor drepturilor de autor, documentul elaborat de AGEPI a creat un vid legislativ care nu face altceva decât să încurajeze pirateria.

Potrivit noii legi privind dreptul de autor și drepturile conexe, asociațiile de profil urmau să fie avizate de către AGEPI și să obțină statut de organizație de gestiune colectivă, însă până în prezent, niciuna nu a obținut acest aviz. Ceea ce înseamnă că în prezent, orice utilizare a operelor muzicale la radio, TV sau în localurile de agrement nu are nicio acoperire legală. Respectiv, nu are loc nici plata remunerației pentru autori.

„La trei luni de la data intrării în vigoare a noii legi, nicio asociație obștească nu a primit aviz de la AGEPI de a activa ca organizație de gestiune colectivă. Ceea ce înseamnă că domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe este în afara cadrului legal și orice utilizare a operelor muzicale la radio și tv se realizează nelegitim”, a spus președintele Asociației „Copyright”, Liviu Știrbu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

În același timp, doctorul habilitat în științe tehnice, Eugeniu Turuta, spune că prin crearea unui vid legislativ, este promovată pirateria la nivel de țară, fapt inadmisibil într-un stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Eugeniu Turuta spune că noua lege a fost aprobată în interesul marilor companii care importă echipamente tehnice și care anterior erau obligate să achite o taxă de 3% remunerație compensatorie.

„Legea actuală nu funcționează. Cred că acest lucru s-a făcut în interesul marilor companii care importă echipamente, de la care se încasează remunerația compensatorie. Operele muzicale, clipurile video, cărțile, în mare parte se distribuie prin internet. Cu sau fără permisiunea autorilor, operele sunt plasate pe anumite servere. Când asta se face fără permisiunea autorilor, asta este piraterie. Dar autorii nu sunt în stare să controleze toate descărcările operelor lor de pe internet, de aceea în UE s-a luat decizia de a permite descărcarea operelor fără permisiunea autorilor, dar echipamentele prin intermediul cărora se face acest lucru, ca de exemplu, televizoare, telefoane, să fie taxate la import. Asta înseamnă remunerația compensatorie, care anterior era de 3%, acum e de doar 0,3%” a spus Eugeniu Turuta.

Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe a fost aprobată de Parlament la 28 iulie 2022 și a intrat în vigoare la 10 octombrie 2022. Documentul a fost elaborat de Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală cu scopul de a oferi „un grad ridicat de protecție autorilor și titularilor de drepturi de autor și conexe”.  Reprezentanții AGEPI nu au comentat, deocamdată, acuzațiile aduse autorilor legii.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău