Legea privind dreptul de autor, nefuncțională. Artiștii acuză AGEPI de falimentarea domeniului

17 Ian. 2023, 09:13
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Ian. 2023, 09:13 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe este nefuncțională! O spun titularii drepturilor de autor, potrivit cărora legea aprobată anul trecut de Parlament contribuie la falimentarea domeniului și este inadmisibilă într-un stat candidat la eurointegrare. Potrivit titularilor drepturilor de autor, documentul elaborat de AGEPI a creat un vid legislativ care nu face altceva decât să încurajeze pirateria.

Potrivit noii legi privind dreptul de autor și drepturile conexe, asociațiile de profil urmau să fie avizate de către AGEPI și să obțină statut de organizație de gestiune colectivă, însă până în prezent, niciuna nu a obținut acest aviz. Ceea ce înseamnă că în prezent, orice utilizare a operelor muzicale la radio, TV sau în localurile de agrement nu are nicio acoperire legală. Respectiv, nu are loc nici plata remunerației pentru autori.

„La trei luni de la data intrării în vigoare a noii legi, nicio asociație obștească nu a primit aviz de la AGEPI de a activa ca organizație de gestiune colectivă. Ceea ce înseamnă că domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe este în afara cadrului legal și orice utilizare a operelor muzicale la radio și tv se realizează nelegitim”, a spus președintele Asociației „Copyright”, Liviu Știrbu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

În același timp, doctorul habilitat în științe tehnice, Eugeniu Turuta, spune că prin crearea unui vid legislativ, este promovată pirateria la nivel de țară, fapt inadmisibil într-un stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Eugeniu Turuta spune că noua lege a fost aprobată în interesul marilor companii care importă echipamente tehnice și care anterior erau obligate să achite o taxă de 3% remunerație compensatorie.

„Legea actuală nu funcționează. Cred că acest lucru s-a făcut în interesul marilor companii care importă echipamente, de la care se încasează remunerația compensatorie. Operele muzicale, clipurile video, cărțile, în mare parte se distribuie prin internet. Cu sau fără permisiunea autorilor, operele sunt plasate pe anumite servere. Când asta se face fără permisiunea autorilor, asta este piraterie. Dar autorii nu sunt în stare să controleze toate descărcările operelor lor de pe internet, de aceea în UE s-a luat decizia de a permite descărcarea operelor fără permisiunea autorilor, dar echipamentele prin intermediul cărora se face acest lucru, ca de exemplu, televizoare, telefoane, să fie taxate la import. Asta înseamnă remunerația compensatorie, care anterior era de 3%, acum e de doar 0,3%” a spus Eugeniu Turuta.

Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe a fost aprobată de Parlament la 28 iulie 2022 și a intrat în vigoare la 10 octombrie 2022. Documentul a fost elaborat de Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală cu scopul de a oferi „un grad ridicat de protecție autorilor și titularilor de drepturi de autor și conexe”.  Reprezentanții AGEPI nu au comentat, deocamdată, acuzațiile aduse autorilor legii.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 14:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2023, 14:14 // Actual //  Lupu Eduard

Toată Grecia ar putea fi distrusă din cauza inundațiilor. Recolta localnicilor a fost grav afectată și peste 200.000 de animale și păsări au fost ucise. Oamenii se tem pentru viața lor.

Toată Grecia ar putea fi distrusă din cauza inundațiilor. Recolta localnicilor a fost grav afectată și peste 200.000 de animale și păsări au fost ucise. Oamenii se tem pentru viața lor.

În Grecia, furtuna Daniel, de la începutul lunii septembrie, a făcut ravagii, iar localnii au pierdut aproape tot ce aveau. Pomii fructiferi, porumbul și aproximativ o cincime din recolta de bumbac a Greciei au fost distruse. Peste 200.000 de animale și păsări au fost ucise.

„Cel mai rău scenariu este că avem o mișcare masivă a populației de pe uscat către marile orașe”, a spus profesorul Kintzios. „Socotesc că, dacă prevalează cel mai rău scenariu, atunci costul, costul direct și imediat pentru economia greacă, ar fi ceva în jur de 4 sau 5 miliarde de euro. Iar costul pe termen lung ar fi de trei ori mai mare”.

Cea mai afectată zonă este câmpia Thessalia, în centrul Greciei. O femeie din zonă a declarat că nu a mai rămas cu aproape nimic și că nu știe ce sa facă pe viitor.

„Nu s-a salvat nimic, apa a ajuns până la acoperiș”, a declarat femeia de 54 de ani. „Am fugit să ne salvăm și am privit cum apa se ridica pas cu pas până când a ajuns la balustrada balconului și am spus: „Gata, casa este distrusă.”

Probleme grave în Grecia

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, promisese ajutor rapid pentru victimele inundațiilor, dar nu s-a mai întâmplat asta. Mulți localnici au ajuns să stea în corturi și să nu aibă ce să mănânce.

„Pagubele sunt enorme, deoarece copacii au fost infectați de bacterii… Puteți vedea acest copac, este verde, dar frunzele încep să se îngălbenească, ceea ce înseamnă că ar putea fi bolnav”, a spus o altă localnică.

Spiros Kintzios, rectorul Universității Agricole, se teme ca oamenii să nu plece definitiv din țară. El a spus că multe drumuri, școli și unități de sănătate primară au fost distruse și că autoritățile n-au găsit soluții.„Avem acum pagube la infrastructura de locuințe, dar și la serviciile municipalității, drumuri, școli, unități de sănătate primară și așa mai departe. Dacă nu reușim să le refacem cât mai repede, atunci avem problema că oamenii vor trebui să se ducă în altă parte să locuiască”, a spus rectorul, potrivit Mediafax.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău