Lemne cu țârâita! Săracii Moldovei vor putea cumpăra doar trei metri steri la preț subvenționat

04 Aug. 2022, 13:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Aug. 2022, 13:32 // Actual //  Lupu Eduard

Persoanele sărace vor putea cumpăra, în perioada octombrie – noiembrie, doar trei metri steri de lemn la preț subvenționat, a anunțat secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea.

Potrivit oficialului, prețul lemnului a rămas neschimbat față de anul trecut. Lemnul din speciile tare 550 – 875 de lei metrul ster, iar cel din speciile moi – 350 – 475 de lei metrul ster.

„În cea de a doua tranșă decembrie 2022 – ianuarie 2023, Moldsilva va acorda din nou masă lemnoasă în funcție de condițiile climaterice. Livrările de lemn de la întreprinderile silvice trebuie să se facă doar ziua, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale cu volumul de lemn transportat. Anual gospodăriile casnice – 658 de mii – din Republica Moldova folosesc circa 1 mil. de metri steri, iar anul acesta Moldsilva va asigura 800 mii de metri steri, a punctat Udrea.

Utilizarea lemnului din fondul forestier nu reprezintă o soluție permanentă. Este mai degrabă o excepție în condițiile crizei energetice. În context, Guvernul va elabora un program de tranziție accelerată către utilizarea biomasei recoltate din sectorul agricol.

Pentru a evita speculațiile de preț, secretarul de stat a precizat că lemnul va fi comercializat direct gospodăriilor casnice și nu intermediarilor. Iar tăierile ilicite vor fi pedepsite aspru cu amenzi majorate. Pentru a preveni braconajul, transportul se va face doar ziua, iar autoritățile statului vor înteți controalele la ocoalele silvice.

„Prioritatea Guvernului este de a  asigura cu lemne familiile sărace și bătrânii”, a a menționat Udrea.

Realitatea Live

26 Sept. 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 17:55 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii occidentali nu cred că Vladimir Putin își va duce la capăt amenințările cu folosirea armelor nucleare, în contextul răzbiului din Ucraina. Aceștia cred că dictatorul de la Kremlin nu va fi lăsat de aliații săi să folosească armele de distrugere în masă. Ei cred că este vorba despre o cacealma prin care Putin încearcă un nou șantaj la adresa țărilor occidentale, după amenințarea cu tăierea gazelor care nu a mers foarte bine.

Mai mulți analiști consideră că Vladimir Putin joacă la cacealma atunci când amenință cu folosirea armelor de distrugere în masă. Tot în acest context prezintă și mobilizarea celor 300.000 de rezerviști ruși care urmează să fie trimiși în război, pe frontul din Ucraina.

Experții cred că este reacția unui lider care minte sau care nu înțelege în ce situație se află. Aceștia sunt de părere că aliații săi nu l-ar lăsa să folosească armele nucleare și să pună în pericol inclusiv existența statului rus.

Peter Duncan, profesor la Școala de Studii Slave și Est-Europene de la University College London (UCL), este de părere că aliații lui Putin l-ar elimina înainte ca acesta să-și pună în practică amenințările cu folosirea armelor nucleare. În opinia sa, Putin este rupt de realitate, când face se folosește de amenințarea nucleară.

„Pur și simplu nu înțelege nici Rusia, nici ceea ce gândesc oamenii în străinătate, cu alte cuvinte de pretutindeni. Și de aceea fac greșeală după greșeală”, a declarat Peter Duncan.

Profesorul britanic este de părere că acest lucru se datorează în parte faptului că aliații lui Putin și propriul său serviciu de securitate se tem de el și îl induc în eroare. Aceștia îi prezintă o altă situație de fapt decât cea reală, astfel că Putin nu are informații corecte despre ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina.

„Oamenilor le este frică să-i spună adevărul. În special, FSB – Serviciul de Informații al Rusiei – se teme să-i spună adevărul, așa că el nu știe ce se întâmplă”, spune Peter Duncan.

Expertul crede că aliații lui Vladimir Putin vor interveni înainte ca acesta să apese butonul nuclear și probabil chiar îl vor elimina, dacă va încerca să meargă până la capăt. În acest scenariu, profesorul crede că aceștia „ar trebui să atragă oameni din FSB care să-i ajute să-l omoare pe Putin”.

„Încă cred că, dacă Putin ar începe să folosească arme nucleare, sau dacă i-ar ordona lui Șoigu (ministrul Apărării) și Gherasimov (șeful Statului Major al Forțelor Armate) să folosească arme nucleare, nu să le desfășoare, ci să le folosească undeva în Ucraina, cred că este foarte probabil ca [ei] să refuze și apoi să fie nevoiți să meargă împotriva lui Putin și să-l omoare pentru că nu ar fi ascultat de un ordin”, a detaliat Duncan, după cum relatează publicația spaniolă 20 Minutos, conform Rador.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău