Ședința Consiliului Național de Plăți despre cooperare și inovare în domeniu

04 Aug. 2022, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Aug. 2022, 12:26 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei (BNM) a convocat şedinţa planificată a Consiliului Naţional de Plăţi (CNP) cu tema: Cooperare și inovare în domeniul serviciilor de plată și sistemelor de plăți.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților din țară și de peste hotare, ai băncilor și prestatorilor de servicii de plată nebancari și ai instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.

În deschiderea ședinței, viceguvernatorul Băncii Naționale, Arcadie Albul, a subliniat că în domeniul plaților urmează o evoluție, dar nu și o revoluție. „Ne dorim, în mod conștient și controlat, să îmbrătișăm inovația împreună cu piața. … Aceasta poate aduce riscuri și eșecuri, dar este un proces natural de evoluție și Banca Națională este gata să lucreze cot la cot cu piața să creeze premisele pentru dezvoltarea fintechurilor de plăți și să fie un catalizator între toți participanții”, a  menționat oficialul BNM.

La întrunire s-a discutat despre bunele practici internaționale de dezvoltare a domeniului de plăți și aspecte care vizează: (i) implementarea Directivei serviciilor de plată 2 (PSD2); (ii) dezvoltarea diverselor soluții IT conform cerințelor PSD2; (iii) dezvoltarea metodelor de plată inovative; (iiii) diversificarea instrumentelor digitale de plată ș.a.

Ulterior, în scopul dezvoltării proiectelor noi în domeniul plăților, sub egida Consiliului Național de Plăți vor fi create două grupuri de lucru.

Astfel, experții vor face schimb de opinii pe marginea subiectelor respective, vor formula recomandări și propuneri de implementare cu eforturi comune, pentru a răspunde provocărilor la zi pe care le au de înfruntat în activitatea lor participanții la piața serviciilor de plată.

Consiliul Național de Plăți este conceput drept un forum profesionist de consultare la nivel înalt între diverse instituţii publice şi private, prestatori de servicii de plată și mediul academic pentru a asigura funcționarea eficientă și stabilă a sistemului de plăți din Republica Moldova.

Realitatea Live

27 Sept. 2022, 04:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2022, 04:46 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, au anunţat luni că vor investi 70 de milioane de dolari în firmele din sectorul tehnoloc şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Într-un comunicat de presă, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a informat că va investi 30 de milioane de dolari într-un fond gestionat de firma de private equity Horizon Capital. Separat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a informat că va investi acum 40 de milioane de dolari în acelaşi fond gestionat de Horizon Capital, adăugând că ar putea să adauge alte 10 milioane de dolari la o dată ulterioară.

„Industria de IT din Ucraina rămâne un punct luminos într-o economie care a pierdut aproape cinci milioane de locuri de muncă începând din luna februarie 2022, din cauza războiului”, a informat Corporaţia Financiară Internaţională (IFC).

La rândul său, BERD a precizat că fondul Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), gestionat de Horizon Capital, intenţionează să strângă un total de 250 de milioane de dolari în următoarele 12 luni pentru a face investiţii de capital, variind între 10 şi 30 de milioane de dolari, concentrându-se pe IMM-urile din tehnologie şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Analiştii se aşteaptă ca economia Ucrainei să se contracteze cu 30-35% în acest an, în timp ce Banca Mondială a estimat la aproape 350 de miliarde de dolari costurile reconstruirii Ucrainei după invazia rusească.

„Unele firme au încetat operaţiunile, iar altele au fost forţate să se adapteze la noua realitate a perturbărilor logistice, lipsă de carburant, mutarea facilităţilor de producţie şi a personalului, controale valutare mai stricte şi lipsă de finanţare”, a subliniat BERD.

IFC, parte din Grupul Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din pieţele emergente. Instituţia activează în peste 100 de ţări. În anul fiscal 2022, IFC a angajat o sumă-record de 32,8 miliarde dolari americani companiilor private şi instituţiilor financiare din ţări în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat de a pune capăt sărăciei extreme şi de a stimula prosperitatea comună în timp ce economiile se confrunta cu impactul crizelor globale.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău