(FOTO) Un bar din Barcelona oferă un pahar de bere în schimbul unui plin pahar cu mucuri de țigări

04 Aug. 2022, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Aug. 2022, 13:59 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Când ne gândim la poluare, ne imaginăm imediat deșeurile de plastic care sunt aruncate în mări, oceane sau chiar păduri. Iar lucrul teribil cu plasticul este că se găsește în multe lucruri pe care le folosim în fiecare zi, începând cu țigările.

Da, mucurile de țigară, care sunt adesea aruncate, sunt (parțial) făcute din plastic. Și cifrele sunt uluitoare: în medie, un muc de țigară are nevoie de 15 ani pentru a se descompune și poate polua până la 500 de litri de apă. Așadar, trebuie să le aruncați doar în locuri special amenajate și nu pe plaje sau în parc.

Un bar din Barcelona a găsit o idee inedită prin care încearcă să lupte cu poluarea mucurilor de țigări aruncate pe plaje. Tibu-Ron, barul situat pe litoralul catalan în suburbiile Barcelonei a avut ideea de a oferi clienților săi posibilitatea de a schimba un pahar umplut cu mucuri de țigară pe o halbă de bere. Iar pentru cei cărora nu le place băutura cu hamei, este posibil să obțină în schimb orice băutură răcoritoare.

După cum vă puteți imagina: ideea de a obține beri gratuite lucrând pentru binele frumoasei noastre planete încântă neapărat turiștii care au fost numeroși să contribuie la această frumoasă „operație de curățare”.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău