(FOTO) Un bar din Barcelona oferă un pahar de bere în schimbul unui plin pahar cu mucuri de țigări

04 Aug. 2022, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Aug. 2022, 13:59 // Actual //  MD Bani

Când ne gândim la poluare, ne imaginăm imediat deșeurile de plastic care sunt aruncate în mări, oceane sau chiar păduri. Iar lucrul teribil cu plasticul este că se găsește în multe lucruri pe care le folosim în fiecare zi, începând cu țigările.

Da, mucurile de țigară, care sunt adesea aruncate, sunt (parțial) făcute din plastic. Și cifrele sunt uluitoare: în medie, un muc de țigară are nevoie de 15 ani pentru a se descompune și poate polua până la 500 de litri de apă. Așadar, trebuie să le aruncați doar în locuri special amenajate și nu pe plaje sau în parc.

Un bar din Barcelona a găsit o idee inedită prin care încearcă să lupte cu poluarea mucurilor de țigări aruncate pe plaje. Tibu-Ron, barul situat pe litoralul catalan în suburbiile Barcelonei a avut ideea de a oferi clienților săi posibilitatea de a schimba un pahar umplut cu mucuri de țigară pe o halbă de bere. Iar pentru cei cărora nu le place băutura cu hamei, este posibil să obțină în schimb orice băutură răcoritoare.

După cum vă puteți imagina: ideea de a obține beri gratuite lucrând pentru binele frumoasei noastre planete încântă neapărat turiștii care au fost numeroși să contribuie la această frumoasă „operație de curățare”.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău