Licoarea lui Bachus. Reducere dramatică a exporturilor în trei decenii

04 Oct. 2021, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2021, 16:59 // Actual //  bani.md

Industria vinicolă a Republicii Moldova a trecut prin cea mai mare dramă. A înregistrat două dintre cele mai puternice lovituri. Până în prezent s-a recuperat doar jumătate din potențialul sectorului, contată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță în analiza sa săptămânală.

Recordul de export al vinurilor, pe care l-a avut vreodată, a fost în 2005, de 280 de milioane de dolari, iar cele două drame ale sectorului au fost înregistrate ulterior, în contextul embargourilor rusești din 2006 și 2013. În urma restricțiilor pe piața rusă, impuse în 2006, exportul moldovenesc de vinuri s-a prăbușit puternic în 2006 și 2007, până la 100 de milioane de dolari. Ulterior, a început să-și revină sectorul, din contul diversificării pieței, și a ajuns la 150 de milioane de dolari în 2013. Apoi, a urmat cel de-al doilea embargou, în 2013, când exportul de vinuri a mai căzut o dată.

Expertul a mai declarat că în 2003-2004, exportul moldovenesc de vinuri în Federația Rusă era de 80%. Acum este de doar 8%. În anii 2000-2001, când contextul internațional era favorabil pentru Federația Rusă, iar populației ruse i-a crescut brusc veniturile, oamenilor le-a crescut interesul față de vin.

Economistul a mai afirmat că prăbușirea în urma primului embargou era să fie cu mult mai mare dacă nu venea în ajutor România, care în 2006 și-a crescut consumul de vinuri moldovenești de 15 ori. România până în 2006 nu importa absolut deloc vin din Republica Moldova. Volumul de export către România în 2005 era de doar 1,5 milioane de dolari. În 2006, brusc România a importat din Republica Moldova vinuri la nivel de 24 de milioane de dolari. A doua țară a fot Ucraina, care în 2006 a procurat de două ori mai multe vinuri din Republica Moldova, decât o făcea tradițional. Dacă în 2005 Ucraina procura vinuri moldovenești de 14,8 milioane de dolari, în 2006 a fost de 31 de milioane de dolari.

Vinul, care este o emblemă a Republicii Moldova, din păcate și-a pierdut din importanța pe care a avut-o cândva în economia națională. În perioada 2001-2005, vinurile au reprezentat 26% din toate exporturile moldovenești.

În 2005 Republica Moldova deținea la nivel global o cotă de 1,28% din piața vinurilor și era pe locul 12. În 2019, cota Republicii Moldova a scăzut la 0,37% și am ajuns pe locul 18.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 10:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2025, 10:37 // Actual //  bani.md

Prima ediție a evenimentului #YouthEconomy powered by iute Moldova s-a desfășurat recent, în cadrul Student HUB de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM). Evenimentul, organizat de iute Moldova în parteneriat cu ASEM și Junior Achievement Moldova, a reunit 25 de elevi din anul II, specializările Contabilitate, Marketing, Finanțe și Bănci, de la Colegiul Național de Comerț al ASEM.

 

Această inițiativă educațională face parte din rețeaua de evenimente dedicate campaniei naționale de educație financiară Generația Inteligenței Financiare, susținută de iute Moldova. Scopul programului a fost de a oferi tinerilor cunoștințe esențiale despre gestionarea finanțelor, dezvoltarea unei afaceri și adaptarea la provocările economice actuale.

Sergiu Sobuleac, CEO iute Moldova, a subliniat angajamentul companiei în sprijinirea educației financiare:

„Ne dorim să echipăm tinerii cu instrumentele necesare pentru a-și construi un viitor financiar solid și sustenabil. Prin inovație și digitalizare, oferim nu doar cunoștințe, ci și inspirație pentru viitoarele generații de antreprenori.”

Participanții au beneficiat de sesiuni interactive susținute de experți în domeniu, explorând teme esențiale precum strategii financiare, educație antreprenorială, importanța comunicării în afaceri și crearea de rețele profesionale. Printre speakerii invitați s-au numărat: Dana Ciobanu – actriță și femeie de afaceri, Eugenia Bogos – Chief Risk Officer, iute Moldova, Iana Chiaburu – consultantă financiară și antreprenoare, Daniela Caisîn – fondatoarea primei afaceri din Moldova cu fructe liofilizate.

Alexandru Stratan, Rectorul ASEM, dr. hab., prof. univ., membru corespondent al AȘM, a evidențiat rolul educației practice:

„Susținem inițiativele care conectează elevii și studenții noștri cu mediul de afaceri și le oferă cunoștințe aplicabile în viitoarele lor cariere. #YouthEconomy este un exemplu excelent de colaborare între educație și industrie.”

În cadrul evenimentului, tinerii au avut parte de o sesiune inspirațională de mentorat, unde au învățat direct de la profesioniști despre provocările și oportunitățile antreprenoriale din Republica Moldova. La final, aceștia au primit certificate de participare și au fost încurajați să împărtășească mai departe cunoștințele acumulate cu colegii lor.

Laurenția Filipschi, Director Executiv Junior Achievement Moldova, a remarcat impactul pozitiv al evenimentului: „Experiențele practice oferite de #YouthEconomy îi ajută pe tineri să își dezvolte gândirea antreprenorială și să învețe de la profesioniști consacrați. Aceste oportunități sunt esențiale pentru succesul lor viitor.”

Prima ediție a #YouthEconomy powered by iute Moldova marchează un pas important în educația financiară și antreprenorială a tinerilor din Republica Moldova. Prin acest program, organizatorii își propun să creeze o punte reală între educație și mediul de afaceri, contribuind astfel la formarea unei noi generații de profesioniști și antreprenori.

Despre iute Moldova: Compania iute Moldova este parte a iute Group, companie Fintech Estoniană, prezentă în patru țări europene: Moldova, Albania, Macedonia și Bulgaria. iute Moldova, cea mai rapidă instituție de creditare nebancară din Republica Moldova, este prima companie de microfinanțare ce pune la dispoziția clienților o rețea de bancomate cardless, precum și posibilitatea de asigurare a creditelor în caz de accident. Strategia reputațională și de suport clienți iute Moldova a fost și rămâne a fi concentrată pe digitalizarea tuturor serviciilor oferite, cea mai rapidă metodă de creditare în condiții personalizate fiind aplicația mobilă

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ