(LIVE) Ion Ceban îl demite pe Victor Chironda?! „Eu nu pot să răspund tuturor inacțiunilor sale”

22 Iun. 2021, 10:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
22 Iun. 2021, 10:20 // Actual //  Otilia Cotruța

Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău vorbește în cadrul unei conferințe de presă  despre scandalul cu viceprimarul Victor Chironda, pe care tot el l-a numit în echipa sa.

Primarul Capitalei a declarat că nu poate el să „răspundă pentru inacțiunile” lui Victor Chironda. Mai mult, acesta a precizat și alte situații în care funcționarii Primăriei au fost demiși.

„Administrarea Primăriei nu se face doar pe Facebook”, a adăugat acesta.

„Fiecare a venit cu persoanele cu care a vrut să muncească în funcția în care a fost investit.

„Primăria nu este despre boceală, este despre răsuflecatul mâinicilor și munca de dimineață până seara târziu, inclusiv în weekend.”

 

„Constat că în această perioadă am urmărit o isterie a unui viceprimar care s evrea rămas în funcție. A venit cu acuzații nefondate în adresa mai multor angajași ai primăriei. S-a creat impresia că doar el lucrează în primărie, iar restul sunt niște funcționărași care nu fac decât să îl supere.”

În aceste condiții este cel care persecutează colegii săi, dar nu se preocupă de responsabilitățile sale, a mai zis Ceban.

De asemenea, acesta enumeră o listă a restanțelor lui Victor Chironda.

Ion Ceban a specificat că a preluat conducerea „celei mai corupte instituții din țară, care a devenit cea mai transparentă”.

Acesta a mai specificat că Strategia de combatere a corupției în cadrul Primăriei este în proces de definitivare.

 

Victor Chironda a fost numit viceprimar al capitalei de către Primarul General, Ion Ceban. Despre aceasta Chironda a anunțat de pe acest fapt pe pagina de Facebook, după ce a acceptat oferta, pe data de 15 noiembrie 2021.

Chironda a mai precizat în postarea sa, că a stabilit cu Primarul General, Ion Ceban, că va avea un mandat cu atribuții depline, pentru un domeniu clar delimitat de activitate.

Obiectivul meu este să planific și să livrez municipiului Chișinău o mobilitate mai bună în 4 ani de mandat: un transport public mai eficient și mai confortabil, trotuare comode și accesibile, o infrastructură pentru bicilete decentă, spații publice amenajate corect, o documentație de urbanism modernă și realistă.

Îmi propun o activitate bazată pe deschidere și dialog constructiv cu toți consilierii municipali, funcționarii publici, mediul de experți, reprezentanții societății civile, primarii de suburbii și toți locuitorii municipiului Chișinău”, a mai scris atunci Victor Chironda.

La alegerile din 20 octombrie Victor Chironda a acumulat puțin peste 2% din voturile cetățenilor.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău