Locuitorii din nordul țării ar putea plăti mai scump pentru lumină. FEE NORD a depus un demers la ANRE

07 Iun. 2022, 13:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Iun. 2022, 13:20 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Consumatorii din nordul țării ar putea plăti mai mult pentru lumină. Compania „Furnizarea Energiei Electrice Nord” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) un demers prin care solicită majorarea tarifului pentru consumatorii casnici de la 2,51 la 2,93 lei pentru un kilowatt/oră, transmite IPN.

Furnizorul invocă câteva motive principale care fac necesară majorarea prețurilor.

Potrivit companiei, actualizarea prețurilor reglementate a fost solicitată pentru a acoperi costurile și cheltuielile determinate de majorarea prețului de procurare a energiei electrice începând cu luna mai. De asemenea, compania face trimitere la cursul de schimb mediu anual al leului moldovenesc față de dolarul SUA, care reprezintă un alt factor ce determină majorarea prețului mediu de procurare a energiei electrice.

„Necesitatea actualizării prețurilor reglementate este determinată și de situația financiară a entității care la moment își onorează cu dificultate obligațiunile contractuale față de furnizorii/producătorii de energie electrică și operatorii sistemului de distribuție și transport a energiei electrice”, se arată în demersul furnizorului.

Amintim că, anterior, compania „Premier Energy” i-a solicitat Agenției Naționale de Reglementare în Energetică  să aprobe majorarea cu 20% a tarifelor la energie electrică. Compania cere ca tariful pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (consumatorii casnici) să fie majorat de la 2,17 la 2,71 lei pentru un kilowatt/oră.

Tarifele la energia electrică s-au majorat începând cu 1 aprilie anul curent. Atunci, ANRE a aprobat demersul „Premier Energy” de a majora tariful de la 1,51 lei la 2,17 lei/kWh. Pentru locuitorii din raioanele de nord a fost o majorare de tarif de la 2,04 la 2,51 lei/kWh.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău