Lovitură de stat și ostatici la Chișinău! Putin trimite „omuleți verzi” în Moldova – Sturza îi dă dreptate Maiei Sandu

13 Feb. 2023, 16:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Feb. 2023, 16:03 // Actual //  Lupu Eduard

Haideți să luăm în serios informațiile doamnei Sandu cu referire la problemele de securitate, îndeamnă fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza după ce astăzi președintele țării a acuzat Federația Rusă că pregătește acțiuni de destabilizare în Republica Moldova.

„În primul rând, această rugăminte este adresată celor care, vrând-nevrând, au nimerit în cohorta celor pe care mizează rușii în „planul” lor de a destabiliza Moldova. Ar fi o mare naivitate să considerați că autoritățile moldovenești, susținute de partenerii externi, vor permite asemenea lucruri. Gândiți-vă de câteva ori – „sebe doroje”! Oligarhii fugari – „eșcio doroje”!”, susține fostul premier.

Sturza indică Ucraina, drept exemplu, cu scenarii similare. Toate informațiile, numele, metodele sunt bine cunoscute. Ba mai mult, mulți din voi nici nu știți ce rol cineva vă  atribuie. Nevinovatele declarații de tipul „nu vrem în NATO” repetate dupa Lavrov, intuiesc că sunt doar începutul cerințelor către voi.

„Soarta războiului din Ucraina se va tranșa la un moment dat. Și nu în favoarea agresorului. Nimeni nu va reuși să transforme Republica Moldova într-o enclavă ostilă lumii civilizate! În al doilea rând. Noi avem nevoie de pluralism politic și rol activ al societății civile. E vital pentru o guvernare eficientă, care trebuie să simtă suflarea oponentului în spațiul public. Doar că nu trebuie să ne transformăm în idioți utili, folosiți pentru a distruge țara pe care doriți să o guvernați. Vă garantez, va veni timpul și o veți guverna!”, a punctat omul de afaceri.

Sturza afirmă că se observă o rezistență, ba mai mult, un atac frontal al celor din sistemul juridic asupra guvernării. De dragul păstrării privilegiilor. E momentul? Nu cred! Dacă și… voi veți fi primii păgubași. Am încheiat citatul.

„La unii „comentatori” li se poate crea impresia că guvernarea exagerează pentru a ataca oponenții. Fals! Acum nu este momentul să desfășor această afirmație. Doar vă rog să mă credeți pe cuvânt. Cuvânt pe care eu de fiecare dată încerc să-l cântăresc și argumentez foarte serios”, conchide omul de afaceri.

Într-un briefing de presă, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că Federația Rusă pregătește acțiuni de răsturnare a puterii de la Chișinău. Rușii au oameni cu pregătire militare, care, își propun pe fundalul protestelor să ia ostatici.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău