Lovitură pentru mineri: Putin introduce impozite pe veniturile din criptomonede

29 Nov. 2024, 17:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
29 Nov. 2024, 17:41 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege care introduce impozite pe veniturile obținute din criptomonede și activitățile de minerit. Documentul, publicat pe portalul oficial de informații juridice, recunoaște criptomoneda ca fiind proprietate. Deși tranzacțiile cu criptomonede nu vor fi supuse TVA-ului, se vor aplica impozitul pe venitul persoanelor fizice (IVPF) și impozitul pe profit.

Conform noii legislații:

  • Veniturile persoanelor fizice din tranzacții cu criptomonede până la 2,4 milioane de ruble vor fi impozitate cu 13%, iar cele care depășesc această sumă, cu 15%. Aceste venituri vor fi incluse în aceeași bază fiscală cu veniturile din valori mobiliare, depozite bancare și alte surse.
  • Veniturile din minerit vor fi impozitate cu o cotă standard de 25%, aplicabilă începând cu anul 2025.

Operatorii de infrastructură pentru minerit vor avea obligații suplimentare de raportare către Serviciul Federal de Impozite (SFI). Ei trebuie să comunice identitatea minerilor care utilizează infrastructura lor, iar nerespectarea acestei obligații va atrage amenzi de 40.000 de ruble.

În același timp, cheltuielile pentru minerit, inclusiv cele pentru echipamente și energie electrică, vor fi recunoscute ca fiind deductibile, putând fi incluse în calculul bazei fiscale. De asemenea, pierderile din tranzacțiile cu criptomonede din perioadele fiscale anterioare vor putea fi deduse.

Legea prevede și reguli pentru determinarea cursului criptomonedelor, utilizând datele de pe platformele internaționale cu un volum de tranzacții de peste 100 de milioane de ruble pe zi, active de cel puțin trei ani. Minerii vor trebui să includă criptomoneda extrasă în baza lor impozabilă la valoarea de piață din momentul obținerii.

Noile reguli de impozitare a mineritului vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Activitatea de minerit a fost legalizată în Rusia de la 1 noiembrie, iar companiile și antreprenorii înregistrați în registrul SFI pot desfășura această activitate. Persoanele fizice pot mina fără a se înregistra, dar consumul lunar de energie este limitat la 6.000 kWh. Guvernul a interzis mineritul în regiunile din Caucazul de Nord și în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Nov. 2024, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Nov. 2024, 15:15 // Actual //  Ursu Victor

Brandurile auto chineze controlează aproape 70% din piața de autoturisme noi din Rusia, conform datelor pentru anul 2024. Artiom Sokolov, șeful echipei de analiști din cadrul „Avito Auto”, a declarat că cota lor s-a stabilizat la 68%, un trend ce reflectă dominanța acestora pe piața auto rusă, notează „Vedomosti. Gorod”.

Autoturismele rusești dețin 22% din vânzările totale pe platforma „Avito Auto”. Modelele chinezești, precum Geely și Haval Jolion, sunt în competiție directă pentru atenția cumpărătorilor.

Conform agenției de analiză „Avtostat”, în primele 10 luni ale anului, brandul rusesc Lada ocupă prima poziție pe piața de autoturisme noi, cu o cotă de 27,25%. Totuși, șapte din primele zece cele mai vândute mărci sunt chinezești, printre care Haval (12,08%), Chery (10,07%) și Geely (9,8%). În total, mașinile chinezești reprezintă 47,35% din piață, în creștere față de 42,54% în aceeași perioadă din 2023.

Exportul de automobile chineze către Rusia a crescut de peste șapte ori în 2023, ajungând la 11,5 miliarde de dolari.

Conform „Avtostat”, vânzările de autoturisme noi în Rusia au crescut cu 59,8% în primele 10 luni ale anului 2024. În segmentul de mașini second-hand, oferta de pe „Avito Auto” a crescut cu 35% față de anul trecut. Cumpărătorii preferă mașinile japoneze (21%), germane (17%) și sud-coreene (15%).

Totuși, vicepreședintele AvtoVAZ, Dmitri Kostromin, a avertizat că 89% din cheltuielile pentru achiziția de autoturisme noi ajung în China. Brandul Lada reprezintă doar 11% din valoarea totală a pieței, ceea ce înseamnă că majoritatea banilor sunt direcționați către economia chineză.

În 2023, AvtoVAZ a vândut 350.000 de mașini și speră să ajungă la 500.000 de unități în 2024. Totuși, Kostromin a subliniat că producătorii chinezi beneficiază de subvenții masive și reduceri care pot ajunge până la 1 milion de ruble pe unitate.

După retragerea companiilor internaționale de pe piața rusă în urma războiului din Ucraina, doar 14 branduri auto au rămas active în Rusia, dintre care 11 sunt chinezești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală