Lovitură pentru mineri: Putin introduce impozite pe veniturile din criptomonede

29 Nov. 2024, 17:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
29 Nov. 2024, 17:41 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege care introduce impozite pe veniturile obținute din criptomonede și activitățile de minerit. Documentul, publicat pe portalul oficial de informații juridice, recunoaște criptomoneda ca fiind proprietate. Deși tranzacțiile cu criptomonede nu vor fi supuse TVA-ului, se vor aplica impozitul pe venitul persoanelor fizice (IVPF) și impozitul pe profit.

Conform noii legislații:

  • Veniturile persoanelor fizice din tranzacții cu criptomonede până la 2,4 milioane de ruble vor fi impozitate cu 13%, iar cele care depășesc această sumă, cu 15%. Aceste venituri vor fi incluse în aceeași bază fiscală cu veniturile din valori mobiliare, depozite bancare și alte surse.
  • Veniturile din minerit vor fi impozitate cu o cotă standard de 25%, aplicabilă începând cu anul 2025.

Operatorii de infrastructură pentru minerit vor avea obligații suplimentare de raportare către Serviciul Federal de Impozite (SFI). Ei trebuie să comunice identitatea minerilor care utilizează infrastructura lor, iar nerespectarea acestei obligații va atrage amenzi de 40.000 de ruble.

În același timp, cheltuielile pentru minerit, inclusiv cele pentru echipamente și energie electrică, vor fi recunoscute ca fiind deductibile, putând fi incluse în calculul bazei fiscale. De asemenea, pierderile din tranzacțiile cu criptomonede din perioadele fiscale anterioare vor putea fi deduse.

Legea prevede și reguli pentru determinarea cursului criptomonedelor, utilizând datele de pe platformele internaționale cu un volum de tranzacții de peste 100 de milioane de ruble pe zi, active de cel puțin trei ani. Minerii vor trebui să includă criptomoneda extrasă în baza lor impozabilă la valoarea de piață din momentul obținerii.

Noile reguli de impozitare a mineritului vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Activitatea de minerit a fost legalizată în Rusia de la 1 noiembrie, iar companiile și antreprenorii înregistrați în registrul SFI pot desfășura această activitate. Persoanele fizice pot mina fără a se înregistra, dar consumul lunar de energie este limitat la 6.000 kWh. Guvernul a interzis mineritul în regiunile din Caucazul de Nord și în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO