Lovitură pentru mineri: Putin introduce impozite pe veniturile din criptomonede

29 Nov. 2024, 17:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
29 Nov. 2024, 17:41 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege care introduce impozite pe veniturile obținute din criptomonede și activitățile de minerit. Documentul, publicat pe portalul oficial de informații juridice, recunoaște criptomoneda ca fiind proprietate. Deși tranzacțiile cu criptomonede nu vor fi supuse TVA-ului, se vor aplica impozitul pe venitul persoanelor fizice (IVPF) și impozitul pe profit.

Conform noii legislații:

  • Veniturile persoanelor fizice din tranzacții cu criptomonede până la 2,4 milioane de ruble vor fi impozitate cu 13%, iar cele care depășesc această sumă, cu 15%. Aceste venituri vor fi incluse în aceeași bază fiscală cu veniturile din valori mobiliare, depozite bancare și alte surse.
  • Veniturile din minerit vor fi impozitate cu o cotă standard de 25%, aplicabilă începând cu anul 2025.

Operatorii de infrastructură pentru minerit vor avea obligații suplimentare de raportare către Serviciul Federal de Impozite (SFI). Ei trebuie să comunice identitatea minerilor care utilizează infrastructura lor, iar nerespectarea acestei obligații va atrage amenzi de 40.000 de ruble.

În același timp, cheltuielile pentru minerit, inclusiv cele pentru echipamente și energie electrică, vor fi recunoscute ca fiind deductibile, putând fi incluse în calculul bazei fiscale. De asemenea, pierderile din tranzacțiile cu criptomonede din perioadele fiscale anterioare vor putea fi deduse.

Legea prevede și reguli pentru determinarea cursului criptomonedelor, utilizând datele de pe platformele internaționale cu un volum de tranzacții de peste 100 de milioane de ruble pe zi, active de cel puțin trei ani. Minerii vor trebui să includă criptomoneda extrasă în baza lor impozabilă la valoarea de piață din momentul obținerii.

Noile reguli de impozitare a mineritului vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Activitatea de minerit a fost legalizată în Rusia de la 1 noiembrie, iar companiile și antreprenorii înregistrați în registrul SFI pot desfășura această activitate. Persoanele fizice pot mina fără a se înregistra, dar consumul lunar de energie este limitat la 6.000 kWh. Guvernul a interzis mineritul în regiunile din Caucazul de Nord și în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO