Lovitură pentru mineri: Putin introduce impozite pe veniturile din criptomonede

29 Nov. 2024, 17:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
29 Nov. 2024, 17:41 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege care introduce impozite pe veniturile obținute din criptomonede și activitățile de minerit. Documentul, publicat pe portalul oficial de informații juridice, recunoaște criptomoneda ca fiind proprietate. Deși tranzacțiile cu criptomonede nu vor fi supuse TVA-ului, se vor aplica impozitul pe venitul persoanelor fizice (IVPF) și impozitul pe profit.

Conform noii legislații:

  • Veniturile persoanelor fizice din tranzacții cu criptomonede până la 2,4 milioane de ruble vor fi impozitate cu 13%, iar cele care depășesc această sumă, cu 15%. Aceste venituri vor fi incluse în aceeași bază fiscală cu veniturile din valori mobiliare, depozite bancare și alte surse.
  • Veniturile din minerit vor fi impozitate cu o cotă standard de 25%, aplicabilă începând cu anul 2025.

Operatorii de infrastructură pentru minerit vor avea obligații suplimentare de raportare către Serviciul Federal de Impozite (SFI). Ei trebuie să comunice identitatea minerilor care utilizează infrastructura lor, iar nerespectarea acestei obligații va atrage amenzi de 40.000 de ruble.

În același timp, cheltuielile pentru minerit, inclusiv cele pentru echipamente și energie electrică, vor fi recunoscute ca fiind deductibile, putând fi incluse în calculul bazei fiscale. De asemenea, pierderile din tranzacțiile cu criptomonede din perioadele fiscale anterioare vor putea fi deduse.

Legea prevede și reguli pentru determinarea cursului criptomonedelor, utilizând datele de pe platformele internaționale cu un volum de tranzacții de peste 100 de milioane de ruble pe zi, active de cel puțin trei ani. Minerii vor trebui să includă criptomoneda extrasă în baza lor impozabilă la valoarea de piață din momentul obținerii.

Noile reguli de impozitare a mineritului vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Activitatea de minerit a fost legalizată în Rusia de la 1 noiembrie, iar companiile și antreprenorii înregistrați în registrul SFI pot desfășura această activitate. Persoanele fizice pot mina fără a se înregistra, dar consumul lunar de energie este limitat la 6.000 kWh. Guvernul a interzis mineritul în regiunile din Caucazul de Nord și în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală