Lupta pentru Bahmut, „la firul ierbii”. „Dacă ar ocupa orașul, am fi semi-încercuiți”, spune un soldat ucrainean

20 Feb. 2023, 04:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2023, 04:10 // Actual //  bani.md

Trupele ucrainene care efectuează exerciții de weekend în apropierea orășelului Siversk, din estul țării, au declarat că se pregătesc să apere una dintre posibilele ținte ale unei noi ofensive ruse, relatează Reuters. „Dacă ocupă Bahmut, am fi semi-încercuiți”.

Siversk, care avea o populație înainte de război de 10.000 de locuitori, se află la 35 de kilometri nord de Bahmut – scena unor lupte aprige în ultimele săptămâni – și pe un drum direct către un alt oraș-cheie din regiunea Donețk, Sloviansk.

„Dacă ar ocupa Bahmut, atunci am fi semi-încercuiți, pentru că pe partea stângă avem râul Râul Doneț, iar inamicul va avansa din dreapta și este posibil să ne blocheze dacă ajung pe autostrada Bahmut”, a spus adjunctul comandantului batalionului Siversk, care a folosit numele de război „Han”.

Forțele ucrainene au făcut apel la arme mai avansate de la aliații occidentali ai Kievului pentru a ajuta la apărarea Bahmutului, care este atacat de grupul de mercenari Wagner.
Un soldat care apăra Siversk a spus că artileria lor, preponderent sovietică, este devansată de cea a inamicului.

„Avem un atac de artilerie din partea noastră, iar rușii pot face asta de cinci ori mai mult”, a spus Stefan, în vârstă de 30 de ani. „Este foarte greu pentru băieții care stau mai ales în prima linie (de apărare), o resimt prea mult”.

Capturarea Bahmutului ar oferi forțelor ruse o piatră de temelie pentru a avansa în două orașe mai mari mai la vest, Kramatorsk și Sloviansk.

Dar Ucraina și aliații săi occidentali spun că dacă Moscova va avea succes acolo va fi în mare măsură o o victorie „pirică”, având în vede timpul și pierderile pe partea rusă.
Josep Borrell, șeful UE pentru afaceri externe, a avertizat, duminică, în ultima zi a conferinței de securitate de la München, că războiul din Ucraina se va termina dacă UE nu găsește în câteva săptămâni o modalitate de a accelera furnizarea de muniție Kievului.
„Suntem în regim urgent de război”, a spus el. „Acest deficit de muniție trebuie rezolvat rapid; este o chestiune de săptămâni.” El a spus că dacă nu se întâmplă acest lucru, războiul se va termina.

Ministrul apărării, Sébastien Lecornu, a spus, duminică, că pregătirea echipajelor ucrainene pe AMX-10 a fost „aproape finalizată”, iar primele vehicule urmând să fie trimise „până la sfârșitul săptămânii viitoare”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 08:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 08:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Vicepremierul și ministrul de externe Mihai Popșoi a vizitat în Kazahstan fabrica de înghețată „IceMaster – Ice Cream”, o întreprindere mixtă cu capital moldovenesc, parte a imperiului JLC Group, controlat de familia Jardan. Potrivit directorului general Iurie Jardan, cifra de afaceri a companiei în 2024 a depășit 80 de milioane de euro.

„Este o mare onoare pentru compania noastră să reprezinte Republica Moldova în Kazahstan și Kazahstanul în Moldova. Ne asumăm rolul de punte între cele două țări”, a declarat Jardan, fiul omului de afaceri Vladimir Jardan – cunoscut drept „baronul laptelui” din Moldova.

Grupul JLC controlează companii din domeniul lactatelor în Republica Moldova, România, Ucraina, Kazahstan și Germania. În Moldova, JLC deține peste 68% din capitalul Incomlac Bălți – al doilea cel mai mare producător de lactate din țară.

Din imperiul economic al familiei Jardan mai fac parte rețeaua de magazine Jardi, compania de construcții Monolit, exploatații agricole de peste 2.000 de hectare și fabrici de lactate peste hotare. Vladimir Jardan, fondatorul grupului, a acumulat o parte din afaceri în perioada controversată a privatizării cu bonuri patrimoniale din anii ’90.

Numele său a fost legat de Banca Socială, una dintre cele trei instituții financiare implicate în scandalul „furtului miliardului”. La momentul introducerii administrării speciale de către BNM, Jardan deținea direct 0,72% din acțiunile Băncii Sociale, dar indirect controla 5,28% prin intermediul firmelor Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac.

Deși evită aparițiile publice, Vladimir Jardan rămâne unul dintre cei mai influenți și discreți magnați ai industriei agroalimentare din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO