Macron merge pe gheaţă subţire! mizează riscant pe alegerile anticipate pentru a stăvili influenţa lui Marine Le Pen

11 Iun. 2024, 15:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Iun. 2024, 15:55 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a convocat alegeri anticipate după ce alianța sa centristă a fost învinsă duminică de formațiunea de extremă dreapta Rassemblement National (RN), condusă de Marine Le Pen, în alegerile europarlamentare. Această decizie a evidențiat încă o dată îndrăzneala care a marcat cariera politică a lui Macron, de când a fost ales ca outsider cu puțină experiență în 2017.

„Am încredere în poporul francez că va face acum alegerea corectă pentru a permite țării să facă față marilor provocări care vor urma în viitorul apropiat”, a declarat Macron duminică seara.

Riscurile asumate de Macron ar putea avea consecințe spectaculoase dacă votul în două tururi din 30 iunie și 7 iulie îl va forța să intre într-un guvern de „coabitare” cu RN. Ar fi pentru prima dată sub cea de-a cincea republică fondată în 1958 când președintele și premierul ar avea opinii atât de diametral opuse despre cum ar trebui condusă țara.

În cazul unei „coabitări”, Macron ar continua să conducă afacerile internaționale și să fie șeful armatei, dar afacerile interne ar fi conduse de Le Pen sau de locotenentul ei de 28 de ani, Jordan Bardella.

Decizia de a convoca alegeri anticipate a fost lăudată de unii susținători ai lui Macron. François Patriat, un senator veteran, a declarat că aceasta respectă modul în care ar trebui să funcționeze constituția franceză atunci când există un impas care împiedică guvernul să funcționeze.

„Nu este un pariu riscant – este o decizie curajoasă care respectă instituțiile franceze”, a declarat Patriat.

Cu toate acestea, alții sunt mai puțin optimiști, sugerând că alegerile anticipate ar putea duce la un parlament suspendat, inaugurând o perioadă de instabilitate cu doar șase săptămâni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice.

Alianța centristă a lui Macron, formată din trei partide, deține în prezent aproximativ 250 de locuri, în timp ce RN are 88, ceea ce îl face cel mai mare partid de opoziție. Cu toate acestea, influența stângii este diminuată de faptul că cele 149 de locuri ale acesteia sunt repartizate între mai multe partide.

Alegerile anticipate ar putea aduce clarificări politice de care Macron are nevoie de când alianța sa centristă a pierdut majoritatea în 2022. Opoziția a amenințat că va răsturna guvernul cu un vot de neîncredere în toamnă din cauza reducerilor de cheltuieli publice prevăzute în buget.

Macron, care speră să întoarcă țara împotriva RN înaintea alegerilor prezidențiale din 2027, ar putea numi un prim-ministru de centru-dreapta sau de centru-stânga și să guverneze în coaliție, chiar dacă aceste partide au excluzat acest lucru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iun. 2024, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2024, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Casa familiei prinţesei Diana a fost scoasă la vânzare pentru prima dată în 22 de ani, la preţul de 10,95 milioane de lire sterline, adică aproape 13 milioane de euro, pe site-urile Whetherell şi Chestertons.

Casa, construită la începutul anilor 1980, a aparţinut contesei Raine Spencer, soacra lui Lady Di. Înaltă de patru etaje, aceasta este situată în Mayfair, Londra.

„Cu legăturile sale cu aristocraţia şi regalitatea, ne aşteptăm ca această casă să atragă un interes puternic din partea cumpărătorilor exigenţi din întreaga lume. Aceasta este o casă trofeu cu o istorie ilustră”, a declarat Danish Arif, şeful vânzărilor Mayfair la Chestertons, potrivit Cityam.

Casa de 430 de metri pătraţi are mai multe camere, inclusiv un hol de primire, o sală de recepţie, mai multe bucătării, un lounge, o bibliotecă, două dormitoare cu dressing-uri şi băi proprii, un apartament separat cu un lounge care se deschide pe o terasă orientată spre sud, un dormitor pentru oaspeţi şi locuinţe pentru personal. O scară duce la fiecare dintre cele patru etaje.

Potrivit agenţiei imobiliare Wetherell, casa are un DPE (diagnostic de performanţă energetică) de clasa E.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău