Maia Sandu le declară război grupărilor criminale: Vor să devină actori geopolitici. Sunt necesare pedepse mai aspre

26 Sept. 2022, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 10:51 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu se arată îngrijorat de activizarea anumitor grupări criminale, care ar sponsoriza protestele la Chișinău din banii furați.

”Pe fondul amenințărilor și dificultăților de ordin extern observăm o consolidare a grupărilor criminale care au delapidat țara în ultimii 30 de ani. Statul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta pașnic, dar instituțiile nu trebuie să admită provocări. Organele de drept trebuie să identifice sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească orice tentativă de destabilizare. Așteptările cetățenilor sunt că statul le va confisca averile dobândite ilegal”, a punctat Sandu.

Potrivit ei, aceste grupări criminale continuă să aibă acces la resursele financiare furate de la noi toți. Corupții întreprind torul pentru a slăbi statul pentru a scăpa de pedeapsă.

„Observăm că unii actori încearcă să devin actori geopolitici, să manipulez cu relațiile privilegiate cu Federația Rusă. Au amplificat propaganda de război și știrile false. Am recomandat instituțiilor statului să aplice sancțiuni mai dure pentru propaganda războiului și pe cei care îi cheamă pe agresori în Republica Moldova. Sunt sancțiuni mai aspre pentru trădare de patrie și promovarea separatismului”, susține Maia Sandu.

Președintele nu a data nume concrete, însă este vorba despre fugarul Șor protestatarii căruia sunt în fața Parlamentului în corturi, iar în acest weekend au protestat și în fața președinției. Aceștia și-au manifestat nemulțumirea față de prețurile mari.

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău