Maia Sandu s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen. A cerut abolirea cotelor de export pentru produsele moldovenești

19 Mai 2022, 13:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Mai 2022, 13:45 // Actual //  MD Bani

Președinta țării, Maia Sandu, i-a solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, abolirea cotelor de export pentru produsele moldovenești și sprijin pentru achiziționarea de fertilizanți, necesari pentru lucrările agricole, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu aceasta la Bruxelles, scrie Realitatea.md.

Sandu contează pe transferarea mai rapidă a primei tranșe de ajutor bugetar promisă de UE țării noastre, care va sprijini eforturile Guvernului de recuperare a economiei și asigurarea securității energetice a țării

„Am continuat vizita de lucru la Bruxelles cu o discuție constructivă cu Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene. Am vorbit despre impactul major al războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și a regiunii în ansamblu. Apreciem deschiderea instituțiilor europene de a sprijini Republica Moldova în gestionarea crizelor cu care se confruntă țara noastră.Am solicitat, în acest context, abolirea cotelor de export pentru produsele moldovenești și sprijin pentru achiziționarea de fertilizanți, necesari pentru lucrările agricole. De asemenea, contăm pe transferarea mai rapidă a primei tranșe de ajutor bugetar, care va sprijini eforturile Guvernului de recuperare a economiei și asigurarea securității energetice a țării. Uniunea Europeană este cel mai important partener economic și de dezvoltare a țării noastre, iar integrarea europeană înseamnă un impuls puternic pentru modernizarea sectoarelor-cheie și pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri”, scrie Sandu pe Facebook.

Amintim că, astăzi, 19 mai șefa statului își încheie vizita de două zile la Bruxelles și Paris, unde a avut întrevederi cu demnitari europeni de rang înalt, precum președintele Franței, Emmanuel Macron, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 13:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 13:19 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În luna aprilie 2025, poziția valutară deschisă pe sistemul bancar al Republicii Moldova a fost dominată de o expunere lungă netă (activă) în valoare de 543,4 milioane lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Peste 85% din această poziție a fost exprimată în euro, ceea ce reflectă preferința dominantă pentru moneda unică europeană în gestiunea valutară a băncilor.

Valoarea totală a activelor valutare (inclusiv cele bilanțiere, extrabilanțiere și atașate la cursul valutei) a atins 50,8 miliarde lei, cu o medie lunară apropiată (50,6 miliarde lei). Din această sumă, disponibilitățile în valută au însumat aproape 18 miliarde lei, dintre care: numerarul în valută – 3,07 miliarde lei, conturile „Nostro” în străinătate – 5,98 miliarde lei, plasările în străinătate ale băncilor – 4,39 miliarde lei, creditele și plasamentele overnight – 2,39 miliarde lei și creditele acordate în valută au ajuns la 17,27 miliarde lei, iar rezervele obligatorii în valută plasate la BNM au totalizat 13,05 miliarde lei.

Obligațiunile totale în valută ale sistemului bancar s-au ridicat la 50,36 miliarde lei, cu o componentă principală de conturi curente și depozite în valută ale clienților (peste 44 miliarde lei). Această balanță relativ echilibrată între active și obligațiuni indică o poziție valutară gestionată prudent, cu risc valutar redus la nivel de sistem.

Pe lângă expunerea lungă, s-a înregistrat și o poziție valutară scurtă (pasivă) de -101,2 milioane lei, dominată de dolari SUA (-70,9 mil. lei) și euro (-17,5 mil. lei).

În termeni relativi, raportul poziției valutare deschise față de capitalul normativ total (21,76 miliarde lei) s-a situat la:

+1,96% pentru euro
+0,43% pentru dolari
-0,08% și -0,33% pentru pozițiile scurte în euro și dolari

Sistemul bancar moldovenesc rămâne bine capitalizat și echilibrat din punct de vedere valutar, cu un control eficient al riscurilor valutare. Poziția lungă moderată exprimă un nivel rezonabil de expunere pe valutele majore, în special euro, fără a depăși limitele reglementate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO