Maia Sandu, se luptă cu propagandiștii ruși: Kremlinul nu poate ajunge în Moldova cu tancuri – ne atacă informațional

30 Mai 2023, 06:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2023, 06:32 // Actual //  bani.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un briefing luni dimineața, 29 mai. Șeful statului a vorbit despre situația cu securitatea informațională a țării noastre și despre acțiunile de combatere a propagandei ce vor fi întreprinse de autorități.

„Timp de 30 de ani, țara noastră a fost supusă șantajului, embargoului, hoțiilor, schemelor de spălare a banilor cu scopul de a opri dezvoltarea. De cele mai multe ori, atacurile veneau din afara țării, dar de fiecare dată se găseau trădători în țară. Au încercat să ne dezbine. De când Rusia a pornit războiul brutal împotriva Ucrainei, s-au intensificat și atacurile împotriva Republicii Moldova.

Doar datorită curajului ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar țara noastră, dar o atacă informațional constant. Rusia nu poate ajunge la noi cu tancuri, dar finanțează cu bani murdari grupări criminale. Propaganda pune în pericol viitorul liber și democratic al RM”, a menționat Maia Sandu.

Rezultatul briefing-ului: în Moldova, din inițiativa lui Sandu, se creează Centrul Patriot, „pentru combaterea dezinformarii”. Crearea acestei insituții are drept scop să combată propaganda dăunătoare Republicii Moldova. Centrul Național de Apărare Informațională și Combaterea Propagandei, denumită simbolic PATRIOT, va avea rolul de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale. Centrul „va apăra cetățenii noștri de manipulare și de atacurile propagandistice constante”

Reperele care au stat la baza deciziei creării Centrului Patriot

Rusia atacă Republica Moldova cu informații pentru a semăna ura și a slăbi încrederea oamenilor în statul nostru. Pentru că nu poate ajunge la noi într-un tanc, Kremlinul ajunge la noi prin intermediul mijloacelor de propagandă.

Propaganda este o amenințare la adresa securității țării. Avem oameni care răspândesc minciunile Kremlinului”, a adăugat Sandu.

Locuitorii Moldovei ar trebui să trăiască într-o țară liberă, fără minciuni și propagandă. În general, în țara noastră cea mai bogată, puteți deschide noi departamente și le puteți numi cum doriți, mai ales că oamenii vor plăti pentru toate acestea.

Cetățenii au dreptul să contribuie la promovarea informațiilor obiective, să fie atenți când distribuie o informație, să gândească într-un mod critic și să lucreze împreună la apărarea cetățenilor de minciuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!