Maia Sandu, se luptă cu propagandiștii ruși: Kremlinul nu poate ajunge în Moldova cu tancuri – ne atacă informațional

30 Mai 2023, 06:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2023, 06:32 // Actual //  bani.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un briefing luni dimineața, 29 mai. Șeful statului a vorbit despre situația cu securitatea informațională a țării noastre și despre acțiunile de combatere a propagandei ce vor fi întreprinse de autorități.

„Timp de 30 de ani, țara noastră a fost supusă șantajului, embargoului, hoțiilor, schemelor de spălare a banilor cu scopul de a opri dezvoltarea. De cele mai multe ori, atacurile veneau din afara țării, dar de fiecare dată se găseau trădători în țară. Au încercat să ne dezbine. De când Rusia a pornit războiul brutal împotriva Ucrainei, s-au intensificat și atacurile împotriva Republicii Moldova.

Doar datorită curajului ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar țara noastră, dar o atacă informațional constant. Rusia nu poate ajunge la noi cu tancuri, dar finanțează cu bani murdari grupări criminale. Propaganda pune în pericol viitorul liber și democratic al RM”, a menționat Maia Sandu.

Rezultatul briefing-ului: în Moldova, din inițiativa lui Sandu, se creează Centrul Patriot, „pentru combaterea dezinformarii”. Crearea acestei insituții are drept scop să combată propaganda dăunătoare Republicii Moldova. Centrul Național de Apărare Informațională și Combaterea Propagandei, denumită simbolic PATRIOT, va avea rolul de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale. Centrul „va apăra cetățenii noștri de manipulare și de atacurile propagandistice constante”

Reperele care au stat la baza deciziei creării Centrului Patriot

Rusia atacă Republica Moldova cu informații pentru a semăna ura și a slăbi încrederea oamenilor în statul nostru. Pentru că nu poate ajunge la noi într-un tanc, Kremlinul ajunge la noi prin intermediul mijloacelor de propagandă.

Propaganda este o amenințare la adresa securității țării. Avem oameni care răspândesc minciunile Kremlinului”, a adăugat Sandu.

Locuitorii Moldovei ar trebui să trăiască într-o țară liberă, fără minciuni și propagandă. În general, în țara noastră cea mai bogată, puteți deschide noi departamente și le puteți numi cum doriți, mai ales că oamenii vor plăti pentru toate acestea.

Cetățenii au dreptul să contribuie la promovarea informațiilor obiective, să fie atenți când distribuie o informație, să gândească într-un mod critic și să lucreze împreună la apărarea cetățenilor de minciuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Iul. 2025, 13:38
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
16 Iul. 2025, 13:38 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Sunt familiarizat cu domeniul activelor virtuale și că am obținut câștiguri din tranzacționarea criptomonedelor înainte de a intra în funcția publică. Am început să mă interesez de fenomen în 2017, în contextul exploziei Bitcoin de la 1.000 la aproape 20.000 de dolari, a declrat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dorian Istratii, într-un interviu pentru NewsMaker.md.

„Aveam atunci un pic de timp liber și m-am documentat minuțios, am urmat cursuri de trading, am făcut tranzacții. De când sunt în serviciu public, nu m-am mai ocupat de trading. Dețin niște bănuți în criptomonede. Cunosc acest sector”, a afirmat Istratii.

Parlamentarul a precizat că legislația actuală nu interzice cetățenilor să cumpere sau să vândă criptomonede în limita a 50.000 de lei, însă serviciile de intermediere au fost restricționate din motive de securitate. „Nu am interzis oamenilor să cumpere sau să vândă, dar am interzis serviciile crypto pentru că, la acel moment, exista un risc real privind finanțarea ilegală a partidelor politice”, a explicat deputatul.

Istratii a menționat că în anul 2026 se preconizează finalizarea procesului de racordare a legislației moldovenești la standardele europene privind reglementarea pieței criptoactivelor.

Deși în ultimele declarații de avere și interese nu figurează active virtuale, în documentele pentru anii 2018–2021 sunt menționate venituri modeste din trading, în valoare totală de 1.531,56 dolari: 76,41 dolari în 2018, 806,87 dolari în 2019, 224,77 dolari în 2020 și 423,51 dolari în 2021, notează CryptoDigest.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA