Marea retragere continuă! 60% dintre companiile occidentale au rupt legăturile cu economia lui Putin

25 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
25 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În cei trei ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, 62% dintre companiile occidentale considerate din „țări neprietenoase” au ieșit de pe piața Federației Ruse, potrivit unui studiu realizat de firma de audit și consultanță Kept, citat de publicația RBK.

Analiza a inclus peste 300 de companii internaționale cu active semnificative în Rusia și o cifră de afaceri anuală de cel puțin 1 miliard de ruble. Până la sfârșitul anului 2024, 183 de companii își finalizaseră retragerea.

Cei mai mulți investitori au vândut activele unor companii rusești (103 cazuri) sau conducerii locale (40 cazuri). În alte situații, firmele străine au ieșit din parteneriate locale (17 cazuri) sau și-au închis complet activitatea (14 cazuri). Doar în 9 cazuri activele au fost preluate de cumpărători străini.

Finlanda, Suedia, Norvegia și Islanda au luat cele mai radicale decizii. Toate cele 20 de companii finlandeze din eșantion s-au retras complet din Rusia, urmate de 13 din cele 15 companii suedeze (două retrageri fiind în curs). Norvegia și Islanda au avut o rată de retragere de 100%, în timp ce Danemarca a încheiat 74% dintre ieșiri.

În rândul marilor economii occidentale, SUA, Germania, Franța și Marea Britanie au înregistrat rate de retragere între 59% și 67%, iar Canada, Australia și Noua Zeelandă – 100%.

Cele mai reduse niveluri de ieșire s-au înregistrat în Austria (50%), Elveția (38%), Italia (22%) și Belgia.

Pentru 96 de companii internaționale, adică aproximativ o treime din totalul analizat, nu există semne de retragere. Acestea continuă să funcționeze în regim normal. Alte 19 companii sunt în proces de retragere, iar 7 active străine au fost naționalizate de autoritățile ruse. Printre acestea se numără:

Fosta societate mixtă AB InBev (SUA-Belgia) – Efes (Turcia) din industria berii
Operațiunile din Rusia ale producătorului de electrocasnice Ariston (Italia)
Activele agricole ale companiei AgroTerra, controlată de fondul american NCH Capital
Tendință în creștere și viitor incert
Potrivit calculelor Kept, ponderea companiilor care au ieșit efectiv de pe piața rusă a crescut de la 55% în 2023 la 62% în 2024, în timp ce numărul celor care au luat decizia de a pleca a urcat de la 64% la 68,5%.

Aproximativ 6% dintre companii sunt în proces de vânzare. „Evoluția acestor tranzacții va depinde în mare măsură de situația geopolitică și de regimul sancțiunilor și contrasancțiunilor”, subliniază autorii raportului.

Fenomenul reflectă o reconfigurare profundă a prezenței occidentale în Rusia și marchează cea mai amplă retragere economică din ultimele decenii pe fondul unui conflict geopolitic de proporții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 08:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 08:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu luna aprilie 2025, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat procesul de retragere treptată din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro în formatul actual. Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a monedei euro, vizând actualizarea designului și îmbunătățirea elementelor de securitate ale bancnotelor.

BCE pregătește lansarea unei noi generații de bancnote, având ca teme „Cultura europeană” și „Natura Europei”. Noile modele vor aduce în prim-plan figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de reprezentări vizuale ale biodiversității europene, cu păsări și râuri ce traversează granițele continentului.

Pentru a implica cetățenii europeni, BCE va organiza un concurs în 2025, destinat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Propunerile vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public, iar modelele câștigătoare vor fi aprobate de Consiliul Director al BCE. Primele bancnote din noua serie sunt programate să intre în circulație în 2026, reflectând un echilibru între modernitate, sustenabilitate și simbolism european.

Decizia de actualizare vine și pe fondul problemelor legate de falsificarea bancnotelor. În 2024, aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație, majoritatea reprezentând cupiurile de 20 și 50 de euro, care însumează peste 75% din totalul falsurilor detectate. Deși rata de contrafacere rămâne extrem de scăzută – doar 18 bancnote false la un milion de bancnote autentice – BCE urmărește prin noul design să întărească securitatea monedei euro și să combată riscurile asociate falsificării.

Responsabilă de politica monetară a statelor din zona euro, Banca Centrală Europeană își reafirmă astfel angajamentul de a proteja stabilitatea financiară și încrederea cetățenilor în moneda unică europeană.

 

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi