Cinci zile de scumpiri consecutive! Ce legătură are Venezuela cu prețul carburanților din Moldova?

25 Mart. 2025, 11:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Mart. 2025, 11:55 // Actual //  Ursu Victor

Cotațiile petrolului au continuat să urce marți, marcând a cincea zi consecutivă de creșteri, pe fondul temerilor legate de o posibilă reducere a ofertei globale, după ce Statele Unite au anunțat noi tarife vamale pentru țările care cumpără petrol din Venezuela, notează Reuters.

La ora 07:49 GMT, futures-urile pentru petrolul Brent au crescut cu 27 de cenți, ajungând la 73,27 dolari/baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) s-a apreciat cu 26 de cenți, până la 69,37 dolari/baril. Ambii indici de referință au înregistrat creșteri de peste 1% în sesiunea anterioară, după ce președintele american Donald Trump a anunțat un tarif de 25% aplicat țărilor care importă petrol și gaze din Venezuela.

Petrolul este principalul produs de export al Venezuelei, iar China, deja vizată de tarifele americane, este cel mai mare cumpărător al aurului negrul din Venezuela. Măsura ar putea duce la o restrângere semnificativă a echilibrului global al petrolului, au declarat analiștii de la ING într-o notă transmisă marți.

Potrivit acestora, petrolul și alte active de risc au fost susținute de speculații privind o abordare mai selectivă a administrației Trump față de tarifele reciproce planificate pentru data de 2 aprilie.

„Investitorii se tem că valul de tarife al lui Trump ar putea încetini economia și ar reduce cererea de petrol, dar perspectivele privind sancțiuni mai dure asupra exporturilor de petrol din Venezuela și Iran, combinate cu impredictibilitatea deciziilor de la Washington, fac dificilă asumarea unor poziții majore pe piață”, a comentat Tsuyoshi Ueno, economist senior la NLI Research Institute.

Acesta a adăugat că se așteaptă ca prețul WTI să rămână în jur de 70 dolari/baril până la sfârșitul anului, cu posibile creșteri sezoniere odată cu intrarea în sezonul de condus în SUA și alte țări.

Piața carburanților din Republica Moldova depinde de cotațiile internaționale ale petrolului și ale benzinei și motorinei. ANRE stabilește zilnic prețurile plafon plafon la benzină și motorină.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 08:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 08:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu luna aprilie 2025, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat procesul de retragere treptată din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro în formatul actual. Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a monedei euro, vizând actualizarea designului și îmbunătățirea elementelor de securitate ale bancnotelor.

BCE pregătește lansarea unei noi generații de bancnote, având ca teme „Cultura europeană” și „Natura Europei”. Noile modele vor aduce în prim-plan figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de reprezentări vizuale ale biodiversității europene, cu păsări și râuri ce traversează granițele continentului.

Pentru a implica cetățenii europeni, BCE va organiza un concurs în 2025, destinat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Propunerile vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public, iar modelele câștigătoare vor fi aprobate de Consiliul Director al BCE. Primele bancnote din noua serie sunt programate să intre în circulație în 2026, reflectând un echilibru între modernitate, sustenabilitate și simbolism european.

Decizia de actualizare vine și pe fondul problemelor legate de falsificarea bancnotelor. În 2024, aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație, majoritatea reprezentând cupiurile de 20 și 50 de euro, care însumează peste 75% din totalul falsurilor detectate. Deși rata de contrafacere rămâne extrem de scăzută – doar 18 bancnote false la un milion de bancnote autentice – BCE urmărește prin noul design să întărească securitatea monedei euro și să combată riscurile asociate falsificării.

Responsabilă de politica monetară a statelor din zona euro, Banca Centrală Europeană își reafirmă astfel angajamentul de a proteja stabilitatea financiară și încrederea cetățenilor în moneda unică europeană.

 

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi