Moldoveni vor putea schimba bani doar cu buletinul, indiferent de sumă, asta deși anterior Parlamentul a votat un prag de 10 mii de lei.
Președintele Comisiei Buget și Finanțe, Radu Marian susține că la analiza implementării legii, s-a constatat că această normă poate fi ocolită prin mai multe metode, inclusiv prin eliberarea mai multor bonuri fiscale pentru sume mai mari de 10 mii lei.
„Pentru a avea mai multă siguranță că această măsură funcționează, am înregistrat un amendament prin care stabilim că prezentarea actelor de identitate la efectuarea operațiunilor de schimb valutar devine obligatorie, indiferent de sumă”, susține Marian.
În toată Europa există o practică similară, inclusiv în România, unde se solicită un act de identitate indiferent de suma schimbată.
Marian își justifică amendadmentul în contextul eforturilor de combatere a finanțării ilegale a grupărilor criminale deghizate în partide politice.
Ultimele date ale Băncii Naționale a Moldovei relevă că în primul trimestru al anului, persoanelor fizice din Republica Moldova, le-au fost transferate din străinătate, prin intermediul băncilor licențiate, mijloace bănești în valoare de 437,2 mil. USD, în creștere cu 17,3 la sută comparativ cu trimestrul I 2022, dintre care prin intermediul sistemelor de remitere de bani – 343,26 mil. USD.
În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.