VIDEO Noi atacuri furibunde ale rușilor la granița cu Republica Moldova. Au fost vizate porturile Reni și Izmail

16 Aug. 2023, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Aug. 2023, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a efectuat un nou atac asupra porturilor dunărene Izmail și Reni, situate în Ucraina, declanșând explozii puternice la granița dintre Republica Moldova și România. Aceasta reprezintă a treia incursiune militară a Rusiei în zona porturilor ucrainene de la Dunăre.

Martorii aflați în apropierea Portului Izmail au surprins imagini ale acțiunilor antiaeriene ucrainene, care s-au străduit să respingă atacurile cu drone, cel mai probabil. Loviturile inițiale au avut loc în jurul orei patru dimineața, urmate de o serie ulterioară de explozii devastatoare.

Într-una din imaginile filmate de martori, se poate vedea acțiunea coordonată a apărării antiaeriene, urmată aproape imediat de o explozie puternică. Conform informațiilor, ținta acestui atac ar fi fost un siloz masiv de cereale, care a fost lovit în plin.

Este de menționat că acest nu este primul atac de acest fel. În precedentele acțiuni asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, silozurile de cereale au fost țintele principale, cauzând distrugeri semnificative în privința cantităților de produse stocate.

Forțele aeriene ucrainene au făcut cunoscut miercuri că un grup considerabil de drone ale armatei ruse au intrat în gurile Dunării și s-au îndreptat către portul fluvial Izmail, situat în proximitatea graniței cu România. Grupuri de social media au raportat, de asemenea, despre tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în apropierea porturilor Izmail și Reni.

Ca urmare a acestor evenimente tensionate, guvernatorul regiunii sudice Odesa, Oleh Kiper, a emis o avertizare către locuitorii din districtul Izmail să se adăpostească în jurul orei 1:30 dimineața, însă a anulat alerta de raid aerian cu o oră mai târziu.

Porturile ucrainene de pe Dunăre reprezentau anterior ruta pentru un sfert din exporturile de cereale, însă această situație s-a schimbat odată cu retragerea Rusiei din acordul susținut de ONU care reglementa transportul sigur pe Marea Neagră. Porturile Izmail și Reni au devenit principala cale de ieșire pentru cereale, care sunt transportate pe barje către portul Constanța din România pentru expedierea ulterioară.

Atacurile repetate ale Rusiei asupra porturilor ucrainene au avut un impact semnificativ asupra prețurilor alimentelor la nivel global, cu creșteri notabile în special în ceea ce privește prețul cerealelor la începutul lunii august.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău