VIDEO Noi atacuri furibunde ale rușilor la granița cu Republica Moldova. Au fost vizate porturile Reni și Izmail

16 Aug. 2023, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Aug. 2023, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a efectuat un nou atac asupra porturilor dunărene Izmail și Reni, situate în Ucraina, declanșând explozii puternice la granița dintre Republica Moldova și România. Aceasta reprezintă a treia incursiune militară a Rusiei în zona porturilor ucrainene de la Dunăre.

Martorii aflați în apropierea Portului Izmail au surprins imagini ale acțiunilor antiaeriene ucrainene, care s-au străduit să respingă atacurile cu drone, cel mai probabil. Loviturile inițiale au avut loc în jurul orei patru dimineața, urmate de o serie ulterioară de explozii devastatoare.

Într-una din imaginile filmate de martori, se poate vedea acțiunea coordonată a apărării antiaeriene, urmată aproape imediat de o explozie puternică. Conform informațiilor, ținta acestui atac ar fi fost un siloz masiv de cereale, care a fost lovit în plin.

Este de menționat că acest nu este primul atac de acest fel. În precedentele acțiuni asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, silozurile de cereale au fost țintele principale, cauzând distrugeri semnificative în privința cantităților de produse stocate.

Forțele aeriene ucrainene au făcut cunoscut miercuri că un grup considerabil de drone ale armatei ruse au intrat în gurile Dunării și s-au îndreptat către portul fluvial Izmail, situat în proximitatea graniței cu România. Grupuri de social media au raportat, de asemenea, despre tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în apropierea porturilor Izmail și Reni.

Ca urmare a acestor evenimente tensionate, guvernatorul regiunii sudice Odesa, Oleh Kiper, a emis o avertizare către locuitorii din districtul Izmail să se adăpostească în jurul orei 1:30 dimineața, însă a anulat alerta de raid aerian cu o oră mai târziu.

Porturile ucrainene de pe Dunăre reprezentau anterior ruta pentru un sfert din exporturile de cereale, însă această situație s-a schimbat odată cu retragerea Rusiei din acordul susținut de ONU care reglementa transportul sigur pe Marea Neagră. Porturile Izmail și Reni au devenit principala cale de ieșire pentru cereale, care sunt transportate pe barje către portul Constanța din România pentru expedierea ulterioară.

Atacurile repetate ale Rusiei asupra porturilor ucrainene au avut un impact semnificativ asupra prețurilor alimentelor la nivel global, cu creșteri notabile în special în ceea ce privește prețul cerealelor la începutul lunii august.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău