Marian ține cu dinții legea plăților fără numerar – efectul bombei cu ceas! Rija: Achizițiile din fitotehnie, la pământ

09 Feb. 2024, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Feb. 2024, 10:05 // Actual //  bani.md

Proiectul de lege care vizează restricționarea decontărilor în numerar la 100.000 de lei lunar pentru persoane juridice și 100.000 de lei anual pentru persoanele fizice a stârnit controverse, mai ales în mediul rural, unde economia se bazează în mare parte pe activități agricole. Directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija, a exprimat îngrijorare cu privire la impactul pe care această lege l-ar putea avea asupra sectorului agricol, scrie ipn.md.

Rija a subliniat că proiectul de lege nu oferă claritate cu privire la modul în care vor opera achizitorii de producție de fitotehnie și horticultură, care, în prezent, desfășoară tranzacții în numerar în piețele rurale. Plafonul propus pentru rulaje în numerar este de 100.000 de lei lunar, o sumă mult redusă față de plafonul anterior de 1.200.000 de lei, fie că este vorba despre numerar sau transfer bancar.

Argumentând necesitatea utilizării cash-ului în piețele rurale, Rija a explicat că tranzacțiile se desfășoară predominant în numerar din cauza lipsei de accesibilitate la serviciile bancare. Achizitorii ar fi nevoiți să facă față unor dificultăți suplimentare în utilizarea sistemului bancar, inclusiv comisioane bancare și restricții asupra sumelor ce pot fi retrase din bancomate.

De asemenea, Rija a atras atenția asupra faptului că proiectul de lege ar putea afecta producătorii agricoli, limitându-le posibilitatea de a-și vinde produsele în mod legal. Propunerea de a permite vânzarea doar a produselor în valoare de 100.000 de lei anual ar putea crea dificultăți semnificative pentru aceștia, reducându-le veniturile și punându-i în imposibilitatea de a-și susține activitatea.

În plus, Rija a evidențiat problema accesului limitat la serviciile bancare în mediul rural, unde doar o mică parte din sate dispun de bancomate. Această situație ar putea determina oamenii să parcurgă distanțe mari pentru a avea acces la servicii bancare, implicând cheltuieli suplimentare și pierderi de timp.

În contextul acestei propuneri legislative, Rija a adus în discuție și creșterea profiturilor sectorului bancar în ultimii ani, subliniind discrepanța dintre aceste câștiguri și dificultățile cu care se confruntă sectorul agricol.

În final, Rija a pledat pentru o analiză mai atentă a impactului propunerii legislative asupra diferitelor sectoare ale economiei, subliniind necesitatea identificării unor soluții echilibrate care să susțină atât transparența tranzacțiilor, cât și interesele mediului de afaceri și ale populației vulnerabile. El a subliniat importanța implementării unor măsuri de stimulare a plăților electronice, în locul unor reglementări restrictive. Recent, la Parlament au avut loc consultări publice cu privire la acest proiect de lege.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău