Marian ține cu dinții legea plăților fără numerar – efectul bombei cu ceas! Rija: Achizițiile din fitotehnie, la pământ

09 Feb. 2024, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Feb. 2024, 10:05 // Actual //  bani.md

Proiectul de lege care vizează restricționarea decontărilor în numerar la 100.000 de lei lunar pentru persoane juridice și 100.000 de lei anual pentru persoanele fizice a stârnit controverse, mai ales în mediul rural, unde economia se bazează în mare parte pe activități agricole. Directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija, a exprimat îngrijorare cu privire la impactul pe care această lege l-ar putea avea asupra sectorului agricol, scrie ipn.md.

Rija a subliniat că proiectul de lege nu oferă claritate cu privire la modul în care vor opera achizitorii de producție de fitotehnie și horticultură, care, în prezent, desfășoară tranzacții în numerar în piețele rurale. Plafonul propus pentru rulaje în numerar este de 100.000 de lei lunar, o sumă mult redusă față de plafonul anterior de 1.200.000 de lei, fie că este vorba despre numerar sau transfer bancar.

Argumentând necesitatea utilizării cash-ului în piețele rurale, Rija a explicat că tranzacțiile se desfășoară predominant în numerar din cauza lipsei de accesibilitate la serviciile bancare. Achizitorii ar fi nevoiți să facă față unor dificultăți suplimentare în utilizarea sistemului bancar, inclusiv comisioane bancare și restricții asupra sumelor ce pot fi retrase din bancomate.

De asemenea, Rija a atras atenția asupra faptului că proiectul de lege ar putea afecta producătorii agricoli, limitându-le posibilitatea de a-și vinde produsele în mod legal. Propunerea de a permite vânzarea doar a produselor în valoare de 100.000 de lei anual ar putea crea dificultăți semnificative pentru aceștia, reducându-le veniturile și punându-i în imposibilitatea de a-și susține activitatea.

În plus, Rija a evidențiat problema accesului limitat la serviciile bancare în mediul rural, unde doar o mică parte din sate dispun de bancomate. Această situație ar putea determina oamenii să parcurgă distanțe mari pentru a avea acces la servicii bancare, implicând cheltuieli suplimentare și pierderi de timp.

În contextul acestei propuneri legislative, Rija a adus în discuție și creșterea profiturilor sectorului bancar în ultimii ani, subliniind discrepanța dintre aceste câștiguri și dificultățile cu care se confruntă sectorul agricol.

În final, Rija a pledat pentru o analiză mai atentă a impactului propunerii legislative asupra diferitelor sectoare ale economiei, subliniind necesitatea identificării unor soluții echilibrate care să susțină atât transparența tranzacțiilor, cât și interesele mediului de afaceri și ale populației vulnerabile. El a subliniat importanța implementării unor măsuri de stimulare a plăților electronice, în locul unor reglementări restrictive. Recent, la Parlament au avut loc consultări publice cu privire la acest proiect de lege.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO