Mașinăria de propagandă a lui Plahotniuc a ajuns la sapă de lemn! S-a înglodat în datorii

20 Oct. 2022, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Oct. 2022, 15:41 // Actual //  bani.md
Telestar Media SRL, compania care deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, a ajuns în procedură de insolvabilitate. Se întâmplă din cauza datoriilor acumulate, se arată într-o anchetă RISE Moldova, citată de mold-street.com.
Cererea introductivă în instanța de judecată a fost depusă de administratorul Lilian Buştiuc, care figurează și în calitate de asociat al Telestar Media.

Datorii de 35 milioane lei

El a motivat cererea prin faptul că, „în ultimul timp, situația financiară a debitorului s-a înrăutățit considerabil”, iar suma datoriilor față de creditori se ridică la peste 35 de milioane lei, conform situației financiare prezentate la data de 31 mai 2022, scrie RISE Moldova.

Totodată, conducerea Telestar Media susține în fața instanței că nu are în proprietate bunuri din contul cărora ar putea fi stinse datoriile, iar capitalul social este de doar 100.000 de lei.

Instanța l-a numit administrator al procedurii de insolvabilitate pe Adrian Panciuc, care, până la finele lunii octombrie, are sarcina să întocmească lista tuturor persoanelor și companiilor față de care Telestar Media are datorii.

De la Plahotniuc la consilier şi mai departe

Fondată în 2017 de jurnalistul Oleg Cristal, fost consilier al lui Vladimir Plahotniuc, Telestar Media a devenit unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa media din Republica Moldova.

Asta după ce, la scurt timp de la înregistrare, a preluat de la General Media Group Corp. SRL, controlată de Plahotniuc, drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3.Schimbarea a avut loc după intrarea în vigoare a unor modificări în Codul audiovizualului, care interziceau deținerea a mai mult de două licențe de emisie de același tip (două – TV și două – Radio). În consecință, în mai 2017, compania General Media Group Corp SRL, deținătoarea la acel moment a patru licențe TV, a cesionat drepturilor de emisie a Canal 2 și Canal 3 firmei Telestar Media SRL, decizia de cesiune fiind acceptată de membrii Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Totuși, chiar dacă a ajuns să controleze două dintre cele mai importante posturi de televiziune din Republica Moldova, compania a raportat în anii 2017-2019 și 2021 doar pierderi. Mai mult, de câteva ori a fost sancţionată de Consiliul Audiovizualului pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale.

În septembrie 2019, Telestar Media a anunțat că renunță la frecvența națională pentru Canal 2. Oleg Cristal, proprietarul în acte, a explicat decizia prin faptul că atestă „tot mai multe presiuni asupra televiziunilor noastre, inclusiv a celor afiliate din cadrul General Media Group”, şi a îndemnat autorităţile să returneze licenţa Societății Române de Televiziune, deținătorul anterior al frecvenței pe care emitea postul TVR.

Motociclist şi magnat media

Potrivit RISE Moldova, în pofida declarațiilor, Telestar Media deține și în prezent drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3. Iar la începutul anului 2020, locul lui Oleg Cristal la Telestar Media a fost luat de Lilian Buștiuc, care a devenit în acte și administrator, și asociat unic. Buștiuc este și secretar al clubului de motocicliști Răzeșii Moldovei, organizație implicată în mai multe acțiuni de caritate.

Acesta nu a răspuns la solicitările ziariştilor. Potrivit RISE Moldova, care citează documente publicate de Consiliul Audiovizualului, Buștiuc apare ca director executiv și la un alt post de televiziune – Canal 5. În plus pe paginile web ale celor două posturi TV – Canal 2 și Canal 3, la rubrica „Date de contact” figurează în continuare General Media Group Corp. SRL, companie care deține drepturile de emisie pentru posturile Prime și Publika TV și care este controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău