Măsuri de criză! Exportul de energie regenerabilă, condiționat de acoperirea necesităților interne

20 Dec. 2024, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a convocat o ședință cu producătorii independenți de energie regenerabilă din țară, care activează pe piața liberă, pentru a discuta modalitățile de integrare a energiei verzi în rețeaua electrică locală și acoperirea consumului intern. În prezent, producătorii din piața liberă exportă energia electrică produsă în anumite intervale, în timp ce, în orele de vârf de consum, Energocom este nevoit să importe energie din România, la prețuri mai mari.

La întâlnire au participat reprezentanți ai companiilor care administrează centrale electrice eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 215 MW. În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că energia regenerabilă joacă un rol esențial în atenuarea crizei energetice și poate contribui semnificativ la asigurarea unei părți importante din necesarul de energie în perioadele cu consum maxim.

Una dintre principalele decizii luate a fost elaborarea unui mecanism ce va permite, începând cu 1 ianuarie 2025, achiziționarea prioritară a energiei regenerabile de către Energocom pentru a acoperi deficitul energetic intern, dar și posibilitatea exportului de energie verde atunci când cerințele interne sunt satisfăcute. În acest sens, Energocom a pregătit și transmis producătorilor de energie regenerabilă contracte cadru pentru achiziția de energie electrică.

„În 2022 a fost interzis exportul de energie electrică. Acum, cantitățile de energie regenerabilă sunt semnificativ mai mari, iar noi dorim să aplicăm un mecanism echitabil și flexibil, care să fie benefic și producătorilor, permițându-le să exporte atunci când consumul intern este acoperit,” a declarat Constantin Borosan.

Potrivit datelor, capacitatea instalată de producție a energiei din surse regenerabile în Republica Moldova a crescut cu peste 55% în 2024 comparativ cu anul anterior. Cele mai mari progrese au fost înregistrate în domeniul instalațiilor fotovoltaice. În trimestrul trei al anului curent, Moldova a ajuns să dețină centrale electrice din surse regenerabile cu o capacitate totală de 521 MW, de 11 ori mai mult decât în 2019.

În cazul instalațiilor fotovoltaice, capacitatea a crescut de la 185 MW în 2023 la 344 MW în 2024, aproape dublându-se. De asemenea, capacitatea instalațiilor eoliene a crescut cu peste 22%, de la 126 MW în 2023 la 154 MW în 2024.

Dintre centralele fotovoltaice instalate, 119 MW au fost realizate în baza mecanismului de sprijin tarif fix, iar 84,5 MW au fost instalate fără sprijin, fiind comercializate pe piața liberă. În domeniul eolian, centralele din piața liberă au o capacitate de 128 MW, iar cele construite pe baza legii privind energia regenerabilă din 2007 au o capacitate de 25,9 MW.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO