Măsuri de criză! Exportul de energie regenerabilă, condiționat de acoperirea necesităților interne

20 Dec. 2024, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a convocat o ședință cu producătorii independenți de energie regenerabilă din țară, care activează pe piața liberă, pentru a discuta modalitățile de integrare a energiei verzi în rețeaua electrică locală și acoperirea consumului intern. În prezent, producătorii din piața liberă exportă energia electrică produsă în anumite intervale, în timp ce, în orele de vârf de consum, Energocom este nevoit să importe energie din România, la prețuri mai mari.

La întâlnire au participat reprezentanți ai companiilor care administrează centrale electrice eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 215 MW. În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că energia regenerabilă joacă un rol esențial în atenuarea crizei energetice și poate contribui semnificativ la asigurarea unei părți importante din necesarul de energie în perioadele cu consum maxim.

Una dintre principalele decizii luate a fost elaborarea unui mecanism ce va permite, începând cu 1 ianuarie 2025, achiziționarea prioritară a energiei regenerabile de către Energocom pentru a acoperi deficitul energetic intern, dar și posibilitatea exportului de energie verde atunci când cerințele interne sunt satisfăcute. În acest sens, Energocom a pregătit și transmis producătorilor de energie regenerabilă contracte cadru pentru achiziția de energie electrică.

„În 2022 a fost interzis exportul de energie electrică. Acum, cantitățile de energie regenerabilă sunt semnificativ mai mari, iar noi dorim să aplicăm un mecanism echitabil și flexibil, care să fie benefic și producătorilor, permițându-le să exporte atunci când consumul intern este acoperit,” a declarat Constantin Borosan.

Potrivit datelor, capacitatea instalată de producție a energiei din surse regenerabile în Republica Moldova a crescut cu peste 55% în 2024 comparativ cu anul anterior. Cele mai mari progrese au fost înregistrate în domeniul instalațiilor fotovoltaice. În trimestrul trei al anului curent, Moldova a ajuns să dețină centrale electrice din surse regenerabile cu o capacitate totală de 521 MW, de 11 ori mai mult decât în 2019.

În cazul instalațiilor fotovoltaice, capacitatea a crescut de la 185 MW în 2023 la 344 MW în 2024, aproape dublându-se. De asemenea, capacitatea instalațiilor eoliene a crescut cu peste 22%, de la 126 MW în 2023 la 154 MW în 2024.

Dintre centralele fotovoltaice instalate, 119 MW au fost realizate în baza mecanismului de sprijin tarif fix, iar 84,5 MW au fost instalate fără sprijin, fiind comercializate pe piața liberă. În domeniul eolian, centralele din piața liberă au o capacitate de 128 MW, iar cele construite pe baza legii privind energia regenerabilă din 2007 au o capacitate de 25,9 MW.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO