Mega-operațiune transfrontalieră de spălare de bani. E vorba de zeci de milioane de euro. Sunt implicați și moldoveni

07 Dec. 2022, 14:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 14:31 // Actual //  Lupu Eduard

Nouă persoane sunt propuse spre arestare într-o ancheta în care sunt suspiciuni potrivit cărora 70 de milioane de euro, bani proveniţi din infracţiuni, ar fi fost spălaţi de o reţea transfrontalieră prin firme-paravan înfiinţate în România.

Procurorii DIICOT din România au făcut, marți, 13 percheziții în București și Călărași, într-un dosar privind fapte de spălare de bani proveniți din fraudă informatică și înșelăciune. Simultan, au fost percheziții în Suedia (4) și Republica Moldova (8). Concret, potrivit DIICOT, în intervalul februarie 2018 – ianuarie 2021, pe teritoriul României, Bulgariei, Poloniei și Ungariei s-a conturat și dezvoltat un grup organizat specializat în activități de spălare a banilor. Nouă persoane sunt propuse spre arestare, iar o alta este cercetată sub control judiciar.

Anchetatorii susțin că grupul punea la dispoziția altor grupări infracționale persoane, societăți comerciale paravan, conturi bancare și o infrastructură vastă în scopul mutării, ascunderii și spălării sumelor de bani provenite din infracțiuni.

„În acest scop, cetățeni din alte țări europene (ucrainieni, moldoveni, suedezi) s-au deplasat pe teritoriul României, în vederea înființării de societăți comerciale destinate comiterii de infracțiuni (fără un obiect real de activitate, cu valabilitate de un an și cu sediul social la un birou de avocatură). Pe numele acestor societăți comerciale au fost deschise ulterior conturi bancare, fiind obținute cardurile bancare și accesul la serviciul de online banking.

Activitatea infracțională a grupului a fost permanent axată pe furnizarea serviciilor de spălare a banilor proveniți din infracțiuni de înșelăciune și fraudă informatică, fiind identificate două moduri de operare pentru infracțiunile predicat:

-CEO Fraud/BEC Fraud (Business E-mail Compromise Fraud), reprezentată de o fraudă informatică sau după caz înșelăciune îndreptată împotriva unor persoane juridice (firmă, companie, holding, etc.), din Europa, Australia, America de Nord, America de Sud și, uneori, Asia;

-înșelăciuni, ce au avut ca fundament investiții în capital de risc pe platforme de tranzacționare nereglementate în Uniunea Europeană, îndreptate împotriva unor persoane fizice, care au fost atrase prin diferite metode de inginerie socială să investească prin intermediul unui „broker” pe astfel de platforme și, ulterior, au fost deposedate, prin diverse mijloace, de fondurile depuse”, transmite DIICOT.

Procurorii spun că banii obţinuţi au fost transferaţi prin firme-fantomă către conturi din Europa şi au ajuns ulterior în conturile societăţilor din România, fiind ulterior redirecţionate către compani controlate prin interpuși în Hong Kong și Israel.

„Precizăm faptul că, volumul tranzacțiilor care fac obiectul activităților de urmărire penală, depășește suma de 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în cauză este de peste 5 milioane de USD”, informează DIICOT.

Cooperarea judiciară a fost facilitată de EUROJUST și EUROPOL, fiind încheiat, prin intermediul EUROJUST, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Ucraina și Italia. De asemenea, au fost formulate aproximativ 100 de cereri de asistență judiciară internațională și ordine europene de anchetă, mai spun procurorii antimafia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău