Cazul omului de afaceri din Moldova, Aleksandr Okulov a ajuns în atenţia presei franceze

07 Dec. 2022, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Dec. 2022, 13:28 // Actual //  bani.md

Cazul omului de afaceri din Moldova, Aleksandr Okulov a ajuns în atenţia presei franceze. Presa se referă la situaţia în care a ajuns omul de afaceri după sancţionarea sa de către Departamentul de Stat al SUA pe data de 20 aprilie 2022 pentru că a facilitat eludarea măsurilor luate de SUA, dar şi la ceea ce a urmat după sancţiunile și  americane, scrie Radiofrance.fr și nouvelobs.com.

Presa scrie că, înainte de a fi sancţionat, omul de afaceri ar fi intrat în atenţia serviciilor speciale franceze. Potrivit sursei, la o revenire în Franţa din Republica Centralafricană, unde negociase cu autorităţile locale livrarea de medicamente, a fost abordat, la aeroport, de doi colaboratori ai securităţii franceze, care s-au interesat de legăturile sale cu oameni de afaceri ruşi. Publicaţia sugerează că omului de afaceri i s-ar fi propus şi o anume colaborare cu securitatea franceză.

Sursa notează că, ulterior, aceeaşi doi agenţi din aeroport s-ar fi deplasat în Republica Moldova, unde au făcut o nouă tentativă de a-l racola, dar, deoarece şi aceasta a eşuat, omul de afaceri ar fi primit un anume avertisment sub formă de șantaj, care ulterior s-ar fi materializat prin includerea sa în lista celor sancţionaţi.

Publicatia in detaliu redă acțiunile celor doi agenți în Franța, cât și pe teritoriul RM. Totodată publicația ar fi făcut demersuri către serviciile franceze și departamentul trezoreriei de stat pentru a afla ce a stat de fapt la baza sancționării, dar au rămas făra răspuns.

Acum omul de afaceri se confruntă cu mari probleme de business, având de suferit atât companiile sale din Moldova, cât şi cele din România. În prezent, el s-ar afla în Dubai.

Chiar şi după includerea sa în lista celor sancţionaţi, omul de afaceri a fost abordat. În context este invocat numele unui businessman francez, cu care el deja a întrerupt orice contact.

Pe 25 octombrie 2022, Alexandr Okulov a depus o plângere penală Procurorului Republicii Franceze la tribunalul din Paris pentru „hărțuire, șantaj și denunț calomnios”, împotriva agenților de securitate și a statului francez.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău