Cazul omului de afaceri din Moldova, Aleksandr Okulov a ajuns în atenţia presei franceze

07 Dec. 2022, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Dec. 2022, 13:28 // Actual //  bani.md

Cazul omului de afaceri din Moldova, Aleksandr Okulov a ajuns în atenţia presei franceze. Presa se referă la situaţia în care a ajuns omul de afaceri după sancţionarea sa de către Departamentul de Stat al SUA pe data de 20 aprilie 2022 pentru că a facilitat eludarea măsurilor luate de SUA, dar şi la ceea ce a urmat după sancţiunile și  americane, scrie Radiofrance.fr și nouvelobs.com.

Presa scrie că, înainte de a fi sancţionat, omul de afaceri ar fi intrat în atenţia serviciilor speciale franceze. Potrivit sursei, la o revenire în Franţa din Republica Centralafricană, unde negociase cu autorităţile locale livrarea de medicamente, a fost abordat, la aeroport, de doi colaboratori ai securităţii franceze, care s-au interesat de legăturile sale cu oameni de afaceri ruşi. Publicaţia sugerează că omului de afaceri i s-ar fi propus şi o anume colaborare cu securitatea franceză.

Sursa notează că, ulterior, aceeaşi doi agenţi din aeroport s-ar fi deplasat în Republica Moldova, unde au făcut o nouă tentativă de a-l racola, dar, deoarece şi aceasta a eşuat, omul de afaceri ar fi primit un anume avertisment sub formă de șantaj, care ulterior s-ar fi materializat prin includerea sa în lista celor sancţionaţi.

Publicatia in detaliu redă acțiunile celor doi agenți în Franța, cât și pe teritoriul RM. Totodată publicația ar fi făcut demersuri către serviciile franceze și departamentul trezoreriei de stat pentru a afla ce a stat de fapt la baza sancționării, dar au rămas făra răspuns.

Acum omul de afaceri se confruntă cu mari probleme de business, având de suferit atât companiile sale din Moldova, cât şi cele din România. În prezent, el s-ar afla în Dubai.

Chiar şi după includerea sa în lista celor sancţionaţi, omul de afaceri a fost abordat. În context este invocat numele unui businessman francez, cu care el deja a întrerupt orice contact.

Pe 25 octombrie 2022, Alexandr Okulov a depus o plângere penală Procurorului Republicii Franceze la tribunalul din Paris pentru „hărțuire, șantaj și denunț calomnios”, împotriva agenților de securitate și a statului francez.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

După aproape un an de război, armata Ucrainei încă rezistă în fața celei considerate a doua putere militară a lumii, iar parte din succes este atribuit șefului de Stat Major, generalului Valeri Zalujnîi.

El și-a petrecut ultimii ani reformând armata ucraineană în pregătirea invaziei despre care vorbea în urmă cu câțiva ani, scrie Business Insider.

„Pentru noi, pentru armată, războiul a început în 2014. Pentru mine personal în iulie 2014. Și habar n-aveam ce era cu adevărat războiul în 2014.

Citisem foarte multe cărți, absolvisem toate academiile cu medalie de aur, înțelegeam totul teoretic, dar nu înțelegeam ce înseamnă cu adevărat războiul. Dar în opt ani de război, până în 2022, atât eu, cât și oameni ca mine am înțeles totul perfect.

Tot ce am făcut atunci când a început agresiunea pe scară largă a fost să punem în aplicare nu doar cunoștințele noastre, pe care le aveam deja în 2014, ci și abilitățile și experiența pe care le-am dobândit de atunci. Și cea mai importantă experiență pe care am avut-o și cea pe care am practicat-o aproape ca pe o religie este că rușii și orice alți inamici trebuie uciși, și, cel mai important, nu ar trebui să ne fie frică să o facem. Și asta facem“, spune șeful de Stat Major al armatei SUA.

Valeri Zalujnîi s-a născut în 1973 într-o garnizoană militară sovietică, situată la nord-vest de capitala Kiev. El s-a născut în garnizoană pentru că tatăl său era staționat acolo, dar nu este clar ce grad militar avea tatăl său.

Deși la un moment dat s-a gândit să se facă comediant, actualul șef al Armatei Ucrainei s-a hotărât să îi calce pe urme tatălui său.

Valeri Zalujnîi s-a alăturat Institutului Forțelor Terestre al Academiei Militare din Odesa la începutul anilor 1990, chiar când s-a prăbușit Uniunea Sovietică. Câțiva ani mai târziu, a urmat Academia Națională de Apărare din Kiev pe care a absolvit-o în 2007. Din 2007 până în 2013, Valeri Zalujnîi a avansat rapid, ocupând câteva posturi militare, inclusiv cel de comandant al unei brigăzi mecanizate.

În 2020, a făcut un master în relații internaționale, la Academia Ostroh. De asemenea, a participat la multe antrenamente NATO în afara Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău