Mesaj pentru fermieri și apicultori de la ANSA. Obligațiile fiecăruia pentru a evita intoxicarea albinelor

04 Mai 2022, 15:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Mai 2022, 15:52 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Fermierii au devenit destul de preocupați cu muncile agricole specifice sezonului, fiind astfel dat startul noului an agricol. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un mesaj destinat fermierilor, apicultorilor și administrațiilor publice locale despre necesitatea comunicării permanente și reciproce în scopul evitării cazurilor de intoxicații a albinelor provocate de produse fitosanitare utilizate la prelucrarea culturilor agricole, livezilor, viilor, fâșiilor , care pot avea urmări neplăcute.

În primul rând, apicultorii sunt obligați să-și înregistreze stupina (staționară sau în pastoral) la autoritatea publică locală, precum și să informeze fermierii care activează în regiunea respectivă despre prezența stupinii sale, ca ulterior să poată fi notificat în timp util despre lucrării agricole preconizate ce ar implica utilizarea produselor fitosanitare toxice albinelor.

La rândul lor, persoanele fizice și juridice care au intenția de a utiliza produse fitosanitare sunt obligate să prezinte administrațiilor publice locale graficul de tratare a terenurilor și să notifice cu cel puțin 7 zile până la demararea tratărilor, indicând concret data și ora începerii și finalizării, metoda tratării, denumirea preparatului și concentrația administrării acestuia, precum și gradul lui de nocivitate.

La fel, administrațiile publice locale sunt obligate să afișeze la timp în locurile publice notificările recepționate despre efectuarea tratării terenurilor și să înștiințeze despre aceasta apicultorii înregistrați la staționar și pastoral.
În cazul apariție a morbidității sau mortalității spontane a albinelor, proprietarii de stupine urmează să anunțe imediat autoritățile publice locale, medicii veterinari sau subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor, pentru investigare și aplicarea măsurilor necesare.

Realitatea Live

19 Mai 2022, 11:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 11:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare. Astfel, compania întâmpină dificultăți la plata salariilor angajaților și a furnizorilor, scrie DPA.

„Confiscarea de către autorităţile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcţionarea biroului nostru din Rusia, inclusiv angajarea şi plata angajaţilor cu sediul în Rusia, plata furnizorilor şi a vânzătorilor şi îndeplinirea altor obligaţii financiare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că serviciile gratuite, inclusiv căutarea şi YouTube, vor funcţiona în regim normal, în pofida anunţului privind falimentul.

Potrivit sursei citate, filiala rusă este sub presiune de luni de zile pentru că nu şterge conţinuturi pe care autorităţile ruse le consideră ilegale şi pentru că a restricţionat accesul unor mijloace de comunicare ruseşti pe YouTube, însă Kremlinul a oprit până acum doar accesul la serviciile companiei.

Este pentru prima dată când gigantul căutărilor a recunoscut că i-a fost confiscat întregul cont bancar.

Baza de date a Serviciului Federal al Executorilor Judecătoreşti din Rusia menţionează două popriri de la mijlocul lunii martie, fără precizarea sumelor, precum şi alte amenzi şi taxe de executare. Serviciul a confirmat că a confiscat toate activele şi proprietăţile Google.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Google și-a mutat mai mulți angajați în afara Rusiei.

Potrivit unei note postate miercuri pe registrul oficial rus, filiala rusă plănuia să declare faliment şi din 22 martie a prezis o „incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile monetare”, inclusiv indemnizaţii de concediere, remuneraţiile pentru actualii şi foştii angajaţi şi plăţile obligatorii la timp.

Gigantul american de căutare, care a întrerupt vânzările de anunţuri şi majoritatea celorlalte operaţiuni comerciale în Rusia, a declarat că serviciile sale gratuite, inclusiv Gmail, Maps, Android şi Play, vor rămâne disponibile pentru utilizatorii ruşi.

Guvernul rus a anunţat mai înainte că nu intenţionează să blocheze YouTube, în ciuda ameninţărilor şi amenzilor repetate, spunând că o astfel de măsură îi va face probabil pe utilizatorii ruşi să sufere şi de aceea nu ar trebui luată.

În 2021, veniturile filialei ruse au fost de 134,3 miliarde de ruble, arată baza de date Spark a agenţiei de presă Interfax privind companiile ruseşti. Google a declarat în aprilie că Rusia a reprezentat 1% din veniturile sale anul trecut, sau aproximativ 2,6 miliarde de dolari.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău