Moldova se pregătește pentru ce e mai rău! Maia Sandu: Am elaborat planuri de urgenţă pentru scenarii „pesimiste”

04 Mai 2022, 14:58
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
04 Mai 2022, 14:58 // Slider //  Lupu Eduard

Republica Moldova a elaborat planuri de urgenţă pentru scenarii „pesimiste” pe fondul temerilor că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina vecină, a declarat preşedintele ţării, Maia Sandu.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Sandu a declarat că Moldova nu vede o ameninţare „iminentă” de propagare a tensiunilor din conflictul din Ucraina, în ciuda „provocărilor” separatiştilor pro-ruşi din Transnistria, care au raportat o serie de atacuri şi explozii în regiune, pe care le-au atribuit Kievului.

Sandu şi guvernul său au pus incidentele pe seama grupărilor separatiste „pro-război” şi au denunţat comentariile de luna trecută ale unui general rus, potrivit cărora Rusia ar avea ca obiectiv să acapareze teritoriul ucrainean pentru a face legătura cu separatiştii din Moldova.

Ucraina a acuzat Rusia că încearcă să atragă Moldova în război. Kremlinul şi-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la situaţia din regiunea separatistă din Moldova.

Întrebată dacă este îngrijorată de tensiunile din zilele următoare, Sandu a răspuns: „nu vedem nicio ameninţare iminentă pentru viitorul apropiat, dar, desigur, avem planuri de urgenţă pentru astfel de scenarii, care sunt mai puţin optimiste sau care sunt pesimiste”.

Ea a repetat descrierea tensiunilor ca fiind „provocări” ale separatiştilor şi a declarat că poliţia face tot ce poate pe partea sa de Nistru pentru a asigura stabilitatea.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău