Mesajul guvernatorului BNM, Octavian Armașu către angajații bancari: Ne dorim să dezvoltăm un sector inovator

06 Iun. 2022, 12:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2022, 12:02 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Ziua profesională este, în mod tradițional, o zi care ne readuce cu gândul la punctul de pornire spre ceea ce am voit să realizăm, ce am realizat și spre ce aspirăm. Revenim la experiența trăită pentru a vedea ce mai este de făcut în țara noastră, pentru cetățeni, susține guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Am reușit, în ultimul timp, să trecem peste incertitudinile care au pus la încercare întreaga lume. Suprapunerea crizelor internaționale recente cu particularitățile locale ne-a pus în fața unor provocări continue care mențin activitatea din toate domeniile într-un regim de alertă. Un regim de înfruntare a riscurilor. În acest sens, domeniul bancar a ținut piept dificultăților datorită deciziilor luate la timpul potrivit și realizării acestora, datorită reformelor din ultimii ani și, cel mai important, implicării fiecăruia dintre dumneavoastră nu numai la niveluri profesional, civic, dar și în înțeles pur uman”, a punctat Armașu.

Reformarea continuă. Este o înaltă responsabilitate pe care v-ați asumat-o și o manifestați zi de zi pentru a fi alături de oameni și a le propune servicii sigure, avantajoase și moderne.

„Ne dorim să fim mai puternici. Să dezvoltăm un sector bancar inovator, bazat pe digitalizare, într-o economie de piață sănătoasă și concurență loială.  Voi reconfirma că Republica Moldova nu are altă soluție decât să îmbrățișeze un parcurs de inovații și modernizare continuă. Există un mare potențial”, a mai spus Armașu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău