Milionarul din spirt blocat: Comisia lui Bolea oprește importul de porumb și grâu

30 Aug. 2024, 16:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2024, 16:09 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase a respins cererea depusă de Compania Zernoff SRL pe 13 august 2024, care solicita importul a 24.000 de tone de porumb și 8.000 de tone de grâu, se arată în comentariul Ministerului Agriculturii, după ce fostul director executiv de la Asociația Forța Fermierilor, Alexandr Slusari avertiza că dacă importul va fi autorizat, prețurile la careale vor cădea într-un an în care recolta este mică, punând în pericol protejarea pieței interne.

Comisia a recomandat companiei să dezvolte o platformă de comunicare cu fermierii locali pentru a identifica cantitățile necesare din surse interne. „Totodată, s-a recomandat asociațiilor producătorilor de cereale din țară să colaboreze cu solicitantul cererii de import pentru optimizarea procesului de achiziție a cerealelor din sursele interne ale Republicii Moldova. Aceste recomandări au fost formulate pentru a menține un echilibru între necesitatea de a importa cereale și susținerea producătorilor locali, consolidând astfel securitatea alimentară și lanțul valoric al țării,” se mai arată în mesajul Ministerul Agriculturii.

Zernoff SRL, compania aflată în centrul acestei decizii, a fost anterior implicată într-o anchetă internațională în 2019, după ce autoritățile din Spania și Georgia au descoperit o schemă complexă de livrare a spirtului etilic produs în Chișinău către producători de brandy spaniol și coniac francez contrafăcut. Potrivit cotidianului spaniol *El Mundo*, suspiciunile au apărut după ce cisternele cu spirt au fost urmărite prin Europa, ridicând întrebări privind respectarea reglementărilor europene pentru producția de brandy.

Documentele de expediere arătau că spirtul etilic neutru (ENA), achiziționat de Brina Project LLP din Marea Britanie de la Zernoff SRL, era utilizat în mod fraudulos în producția de brandy, deși legislația europeană impune ca brandy să fie făcut doar din rachiu de vin. Investigațiile au dus la concluzia că alcoolul extras din cereale, de 3-4 ori mai ieftin, era folosit în loc de rachiu de vin, afectând astfel piața autentică de brandy și coniac.

Zernoff SRL, deținută de firma românească Viteza Optim SRL cu 78,2%, milionarul Denis Cibizov și Gheorghi Cozoveachin (câte 10,9%), este specializată în producția de alcool etilic neutru, fabricat din spirt de cereale. Din Moldova, camionul duce cisterna la o companie de logistică din Sofia, Bulgaria, numită M&M, care nu are nicio legătură cu producția de alcool, fiind doar un furnizor de transport și depozitare pentru mărfuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Producția „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” de Cristian Mungiu este următorul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Drama va putea fi vizionată duminică, la ora 21:00.

Un film despre realitățile erei lui Ceaușescu, văzute prin ochii a două studente. Otilia și Gabiță împart camera de cămin, iar după ce una dintre ele rămâne gravidă, îl găsesc pe domn Bebe și se întâlnesc cu el într-o cameră închiriată la hotel, pentru o misiuni absolut secretă.

Din distribuție fac parte actori precum Anamaria Marinca, Luminița Gheorghiu, Mădălina Ghițescu, dar și basarabenii Tania Popa și Ion Grosu. Pelicula a fost nominalizată la Globul de Aur, proiectată la Cannes și la Festivalul Academiei Europene de Film, fiind deținătoarea mai multor trofee Goppo.

„Filmul vorbește în mare măsură despre cum arătau viețile noastre în perioada comunistă, despre rolul prieteniei și solidarității din perioada respectivă, și despre frica și anxietatea din noi în momentul în care statul devenise „ocrotitorul” unei spaime care putea veni de la oricine.

Chestia aceasta ne-a influențat foarte mult viața, în special viața adulților din anii 90. Mă bucur să văd că și astăzi filmul poate fi interpretat în mai multe forme. Sunt curios să văd cum va fi primit aici, care dintre aceste aspecte ale lui vor prevala, și care sunt considerate mai moderne și mai actuale”, declara regizorul Critian Mungiu pentru Radio Chișinău.

Filmul românesc „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporane. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.

CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău