Mișcări pe piața bancară din Republica Moldova! Una dintre cele mai mari bănci o înghite pe cea mai mică

11 Aug. 2023, 10:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2023, 10:20 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Consiliul Concurenței a dat undă verde operațiunii de concentrare economică propusă de Banca Comercială „Victoriabank” S.A. care vizează achiziționarea cotei de 100% din acțiunile „Băncii Comerciale Române Chișinău” S.A..

În conformitate cu prevederile legislației financiare naționale și aprobările licențelor de către Banca Națională a Moldovei, atât „Victoriabank” cât și „Banca Comercială Române Chișinău” își desfășoară activitățile în domeniul financiar-bancar din Republica Moldova.

Consiliul Concurenței a efectuat o evaluare amănunțită a operațiunii de concentrare în contextul piețelor relevante și a potențialelor impacturi asupra concurenței. Întrucât activitățile desfășurate de cele două bănci prezintă o suprapunere pe orizontală, investigația a vizat posibilele distorsiuni ale mediului concurențial.

Rezultatul evaluării a arătat că implementarea operațiunii notificate nu va crea disfuncționalități semnificative în peisajul concurențial. Astfel, Consiliul Concurenței a emis aprobarea pentru operațiunea de achiziționare, subliniind că aceasta nu va genera distorsionări semnificative în ceea ce privește competiția pe piața bancară din Republica Moldova.

BCR Chișinău are peste 13.000 de clienți activi, 110 angajați și patru unități, două în Chișinău, respectiv câte o unitate în Cahul și Bălți.

Datele Băncii Naționale a Moldovei relevă că la sfârșitul lunii mai Voctoriabank contabiliza un profit de 364,3 milioane de lei, depozite – 21 miliarde de lei și credite acordate – 5,7 miliarde de lei. Banca avea active în sumă de 26,2 miliarde de lei.

BCR Chișinău înregistrat un profit de 47,6 milioane de lei, depozite de 2 miliarde de lei, credite de 1,2 miliarde de lei, iar volumul total al activelor se cifra la 2,8 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău