Se scumpesc gazele în Europa, pe fondul grevelor de la instalațiile de GNL

11 Aug. 2023, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2023, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

Chevron şi Woodside Energy Group au declarat joi că poartă discuţii cu sindicatele pentru a preveni grevele la instalaţiile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Australia, care reprezintă împreună aproximativ 10% din producţia globală, relatează CNBC, conform News.ro.

Preocupările legate de acţiunile greviste de la platformele de gaze offshore din Woodside North West Shelf şi de la uzinele Chevron Gorgon şi Wheatstone LNG au dus miercuri preţurile gazelor europene la un nivel maxim al ultimelor aproape două luni, de teamă că această mişcare ar alimenta concurenţa dintre cumpărătorii asiatici şi europeni pentru mărfuri.

Australia şi-a păstrat coroana ca cel mai mare producător de GNL din lume, exportând 80,9 milioane de tone în 2022, comparativ cu 79 de tone în 2021, potrivit datelor de la International Gas Union.

Cota ţării pe piaţa globală a GNL este estimată la 20,2%.

Aproximativ trei sferturi din exporturile de GNL ale Australiei sunt direcţionate către patru cumpărători asiatici: China, Japonia, Coreea de Sud şi India, în mare parte prin contracte pe termen lung, şi aproape niciunul către Europa.

Firma de consultanţă Rystad Energy estimează că China şi Japonia au achiziţionat împreună aproximativ 26 de milioane de tone de GNL australian, mai mult de 60% din exporturile ţării, în prima jumătate a anului 2023.

CÂTE FACILITĂŢI DE GNL EXISTĂ ÎN AUSTRALIA?

Există 10 unităţi de lichefiere în Australia, cu o capacitate nominală combinată de 87,7 milioane de tone pe an, conform datelor Grupului Internaţional de Importatori de Gaze Naturale Lichefiate.

CARE INSTALATII AR FI AFECTATE DE O GREVĂ?

Dacă va avea loc, greva este de aşteptat să afecteze trei dintre cele mai mari dintre aceste facilităţi: Northwest Shelf (NWS), operată de Woodside Energy Group, şi Gorgon şi Wheatstone, care sunt ambele operate de Chevron.

Capacitatea nominală a celor trei facilităţi depăşeşte 40 milioane de tone pe an şi reprezintă aproximativ 50% din producţia totală din Australia, potrivit lui Robert Songer, analist GNL la firma de informaţii de date ICIS, care a adăugat că exporturile australiene au fost în iulie de 6,46 milioane de tone metrice.

Pe baza unei încărcături standar de 60.000 de tone, greva ar putea provoca o întrerupere a 50-60 de transporturi pe lună, au estimat Songer şi alţi analişti.

CARE AR FI IMPACTUL GLOBAL?

Analiştii Bernstein au spus că, în cel mai rău caz, o oprire a instalaţiilor NWS, Gorgon şi Wheatstone LNG ar elimina 41 dimensiuni standard de GNL de pe piaţă sau aproximativ 11% din aprovizionare, adăugând că acest lucru ar putea duce la o creştere semnificativă a preţurilor gazelor la nivel mondial.

Aceştia au adăugat, totuşi, că este probabil ca disputa să fie rezolvată, având în vedere istoria lungă a Woodside de a gestiona cu succes conflictele de muncă.

CUMPĂRĂTORII CAUTĂ ÎN ALTĂ PARTE?

Joi, compania sud-coreeană Korea Midland Power Co (KOMIPO) a lansat o licitaţie pentru GNL pentru livrarea a 1.600 miliarde de unităţi termice britanice, în octombrie, au declarat surse din industrie pentru Reuters.

Toby Copson, şeful global de tranzacţionare la Trident LNG, a declarat că Asia de Nord, în principal Japonia şi Coreea, va încerca în mod activ să atenueze orice întrerupere a aprovizionării după iniţiativa KOMIPO.

”Acest lucru în sine ar putea determina alţi jucători să înceapă să liciteze mai devreme decât era de aşteptat pentru a anticipa mişcările de preţ în sus.

Avem de-a face cu ”ce ar fi dacă” şi pieţele răspund în mod disproporţionat la ameninţările implicite, cum ar fi dezechilibrele sau impedimentele în aprovizionare”, a adăugat el.

În timp ce preţurile spot la GNL rămân stabile, preţurile pentru contractele din următoarele două luni sunt cu 10-15% mai mari.

Analiştii Bernstein au spus ca preţurile ar putea creşte mult mai mult dacă greva va continua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

China a anunţat lansarea unei campanii online împotriva aplicaţiilor de video şi a reţelelor sociale care răspândesc conţinut „periculos” pentru copii.

Administraţia spaţiului cibernetic din China a anunţat începerea unui program de două luni, intitulat „Clar şi luminos”, care ar trebui să „consolideze în mod eficient protecţia minorilor pe internet şi să creeze un mediu digital mai sănătos şi mai sigur”, informează Agerpres.

Programul va include „remedierea problemelor majore” legate de platformele de scurte video-uri şi live-uri, reţelele sociale, site-urile de vânzări online, cataloagele de aplicaţii, dispozitivele conectate pentru copii şi controlul online pentru minori, a precizat autoritatea de reglementare.

Printre obiectele vizate: produse de comerţ electronic care sunt evocatoare sexual sau considerate a fi “soft porn”, precum şi informaţii care i-ar determina pe copii să întreţină „prietenii periculoase” sau care “ar transmite valori periculoase (…) prin jargon online şi cuvinte cheie create cu rea intenţie”.

Campania va aborda, de asemenea, difuzarea video-urilor considerate a glorifica hărţuirea la şcoală, precum şi conţinutul „violent sau sângeros” din desenele animate sau cântecele pentru copii sau utilizarea „copiilor vedetă pe internet” pentru a genera bani.

Partidul Comunist Chinez are un control ferm asupra internetului în țară, cenzurând conţinutul considerat vulgar, ostentativ sau subversiv din punct de vedere politic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău