Războiul Rece continuă. China amenință după decizia lui Joe Biden

10 Aug. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Aug. 2023, 17:45 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul rece continuă. China îl acuză pe Joe Biden că amenință noua ordine mondială în urma ordinului luat de liderul american de a controla dramatic investițiile SUA în China.

China a oferit un răspuns radical și rapid președintelui american Joe Biden, amenințând că va recurge la contramăsuri imediate. Astfel, China a condamnat noile restricţii impuse de administraţia Biden asupra investiţiilor americane în sectorul de tehnologie chinez, scrie BBC.

Beijingul invocă intimidarea și perturbarea noii ordini mondiale

Ministerul Comerţului de la Beijing a exprimat o serie de îngrijorări serioase, adăugând că îşi rezervă dreptul de a recurge la contramăsuri. Casa Albă a apărat ordinul preşedintelui Biden, care interzice firmelor cu capital privat şi companiilor de investiţii din SUA să finanţeze companii chineze ce activează în zone care ar putea consolida forța militară a Chinei.

Ministerul de Externe chinez a menționat că adevăratul scop al Washingtonului este de a „priva China de dreptul la dezvoltare și de a-și proteja propriile interese hegemonice ale Statelor Unite”.

În acest context, mai precizează ministerul, restricțiile sunt „coerciție economică flagrantă și intimidare tehnologică”, la care Statele Unite recurg în detrimentul ordinii economice și comerciale internaționale, perturbând grav stabilitatea lanțului industrial global”.

China cere Statelor Unite să abandoneze politica de obstrucționare a dezvoltării economiei chineze. Mai precis, „să ridice restricțiile de investiții asupra Chinei și să creeze condiții bune pentru cooperarea economică și comercială China-SUA”.

„China va acorda o atenție deosebită tendințelor relevante și își va proteja cu hotărâre propriile drepturi și interese”, a mai subliniat Ministerul chinez de Externe.

Biden reduce investițiile SUA în industria tech chineză

Preşedintele Biden a semnat miercuri un ordin executiv care limitează drastic investiţiile americane în China în tehnologii considerate sensibile. Acesta le cere companiilor să obţină o notificare guvernamentală prealabilă înainte de a investi în alte sectoare tehnologice.

Decizia urmăreşte să împiedice ca know-how-ul şi capitalul american să contribuie la dezvoltarea unor tehnologii ce ar putea permite Chinei să se modernizeze din punct de vedere militar, deci să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii SUA.

Ordinul semnat de Biden va permite Departamentului Trezoreriei SUA să reglementeze anumite investiţii legate în special de semiconductori, de calculul cuantic şi de serviciile de inteligenţă artificială (AI), au declarat oficiali americani.

Într-o scrisoare adresată Congresului, Biden a declarat drept urgenţă naţională necesitatea de a face faţă ameninţării pe care o reprezintă ţări precum China „în domeniul tehnologiilor şi produselor sensibile, critice pentru capacităţile militare, de informaţii, de supraveghere sau pentru capacităţile cibernetice”.

SUA sunt împărțite în două

Decizia președintelui american a venit pe fondul unor tensiuni în Congres. Liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a lăudat ordinul lui Biden, remarcând că „de prea mult timp, banii americani au ajutat la alimentarea ascensiunii armatei chineze. Astăzi, Statele Unite fac un prim pas strategic pentru a se asigura că investiţiile americane nu merg spre a finanţa avansul militar chinez”. Politicianul susține că Congresul trebuie să înscrie restricţiile în lege şi să le perfecţioneze.

Republicanii au opinat, în schimb, că ordinul lui Biden nu a mers suficient de departe. Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, Michael McCaul, a lăudat măsura de restricţionare a noilor investiţii în China, dar a remarcat simultan și că „eşecul de a include investiţiile tehnologice existente, precum şi sectoare precum biotehnologia şi energia, este îngrijorător”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău