Mișcări tectonice în rețeaua restaurantelor La Plăcinte. Acțiunile au ajuns la o firmă deținută de un cetățean rus

21 Mai 2022, 10:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Mai 2022, 10:37 // Actual //  bani.md

Omul de afaceri basarabean Andrei Tranga și grupul Trabo-Plus din Republica Moldova, asociații companiei Andy’s Pizza SRL din România, care operează lanțul local de restaurante La Plăcinte, au decis, cu circa o săptămână înaintea invaziei Rusiei asupra Ucrainei, să își cedeze participațiile la companie unei firme înregistrate în Federația Rusă. Andrei Tranga și Trabo-Plus au hotărât atunci să cesioneze 100% din capitalul Andy’s Pizza SRL firmei Food Traditions LLC, cu sediul la Moscova, contra sumei de 304.410 euro, potrivit termene.ro, citat de profit.ro.

Food Traditions LLC a fost înființată în decembrie 2021 și este controlată și condusă de cetățeanul rus Vitalie Postu, conform bazei de date cu firme rusești. Firma are un capital de aproape 25 milioane ruble (circa 370.000 euro, la actualul curs de schimb). După 2 luni, pe 19 aprilie, noul asociat unic al operatorului La Plăcinte, Food Traditions LLC, a decis la rândul său să cedeze compania din România unei societăți din Republica Moldova, la același preț, de 304.410 euro. Astfel că, în prezent, Andy’s Pizza SRL este controlată integral de către Întreprinderea Lumea Gustului SRL din Chișinău.

Potrivit infodebit.md, asociat și administrator unic al Întreprinderii Lumea Gustului SRL este tot Vitalie Postu, proprietarul și conducătorul Food Traditions LLC. Anterior, Întreprinderea Lumea Gustului SRL fusese controlată de Natalia Tranga, soția lui Andrei Tranga. Solicitările de comentarii și precizări ale Profit.ro, transmise pe adresele publice de e-mail ale Andy’s Pizza de la București și Chișinău, nu au primit răspuns până la acest moment. Cele mai recente informații publice disponibile arată că în 2020, anul pandemiei COVID-19, Andy’s Pizza SRL din România a înregistrat pierderi de peste 4,3 milioane lei, față de profitul net modic de circa 67.000 lei din 2019, iar cifra de afaceri i-a scăzut la jumătate, de la peste 24 milioane lei la 12,1 milioane lei.

Lanțul de restaurante „La Plăcinte” a fost lansat în 1999 în Republica Moldova și a intrat pe piața românească în 2013. În prezent, potrivit datelor oficiale, firma Andy’s Pizza SRL are 5 puncte de lucru, toate în București.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

15 Apr. 2025, 09:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 09:37 // Actual //  Ursu Victor
UNCTAD, partea ONU pentru comerț și dezvoltare, îi cere lui Donald Trump să scutească cele mai sărace și mici țări ale lumii de tarifele reciproce, avertizând că, în caz contrar, există riscul unor „daune economice grave”. Foto: Profimedia Images

UNCTAD, partea ONU pentru comerț și dezvoltare, îi cere lui Donald Trump să scutească cele mai sărace și mici țări ale lumii de tarifele reciproce, avertizând că, în caz contrar, există riscul unor „daune economice grave”, scrie The Guardian.

Într-un raport publicat luni, UNCTAD a identificat 28 de țări pe care președintele SUA le-a evidențiat pentru o rată a tarifelor mai mare decât valoarea de referință de 10% – în ciuda faptului că fiecare reprezintă mai puțin de 0,1% din deficitul comercial al SUA.

Printre acestea se numără Laos, care s-ar putea confrunta cu un tarif de 48%, Mauritius, cu 40%; și Myanmar, care ar urma să fie afectat de un tarif de 45%, în ciuda eforturilor de redresare după cutremurul devastator de magnitudine 7,7.

Trump a susținut că economiile rivale au „jefuit” Statele Unite prin practici comerciale neloiale și a declarat că dorește să creeze condiții de concurență echitabile. UNCTAD afirmă că multe dintre țările vizate de aceste tarife ridicate nu reprezintă o amenințare reală pentru cea mai mare economie a lumii, având în vedere dimensiunea lor redusă și nivelurile modeste ale exporturilor.

Săptămâna trecută, Casa Albă a suspendat aplicarea tarifelor majorate pentru o perioadă de 90 de zile, după ce anunțul a provocat haos pe piețele financiare globale, menținând totuși în vigoare o taxă de 10%. Poziția oficială a administrației rămâne însă că tarifele „reciproce” vor fi aplicate, în funcție de rezultatul negocierilor.

„Actuala pauză de 90 de zile reprezintă o oportunitate de a reevalua modul în care sunt tratate economiile mici și vulnerabile – inclusiv cele mai puțin dezvoltate țări. Este un moment critic pentru a lua în considerare scutirea acestor țări de tarife care aduc puține sau deloc beneficii politicii comerciale a SUA, dar riscă să provoace daune economice grave”, a transmis UNCTAD.

Analiza UNCTAD arată că multe dintre aceste economii sunt atât de mici, încât este puțin probabil să genereze o cerere semnificativă pentru exporturile americane – chiar dacă ar reduce tarifele, așa cum pare să solicite Casa Albă.

De exemplu, Malawi, care ar putea fi vizat cu tarife de 18%, a importat bunuri americane în valoare de doar 27 de milioane de dolari anul trecut; Mozambic, vizat cu tarife de 16%, a importat produse în valoare de 150 de milioane iar Cambodgia, care s-ar putea confrunta cu tarife de 49%, a importat bunuri în valoare de 322 de milioane.

Experții UNCTAD au adăugat că 36 dintre aceste țări mici și sărace ar putea contribui cu mai puțin de 1% la veniturile totale din tarifele SUA, chiar și în scenariul în care SUA nu și-ar reduce importurile din aceste state.

O parte din logica politicii tarifare este intenția de a readuce locurile de muncă în sectorul manufacturier american. Totuși, în cazul câtorva dintre aceste țări mici, exporturile lor principale sunt produse agricole, pentru care este puțin probabil ca SUA să poată găsi înlocuitori interni – cu atât mai puțin să dezvolte o industrie autohtonă competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!