Mișcări tectonice pe piața gazelor! Moldovagaz va cumpăra metan de pe bursă

15 Mart. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mart. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

„Moldovagaz va achiziționa gaze pe bursa din Moldova începând cu luna mai, în baza contractelor lunare cu cei care oferă cel mai bun preț. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a specificat că, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, până la finalul lunii aprilie, Moldovagaz va cumpăra gaze naturale de la compania de stat Energocom. După această perioadă, se va reveni la regimul normal, iar achizițiile vor fi efectuate la bursa din Moldova prin intermediul unei platforme de tranzacționare dezvoltată de BRM East Energy, o subdiviziune a Bursei Române de Mărfuri.

Parlicov a subliniat că această decizie vine după primele achiziții de gaze realizate deja în regim de testare și că se prevede ca în fiecare lună să fie cumpărate gaze la bursă de la cel care oferă cel mai bun preț. Inițial, cumpărările vor fi realizate în baza unor contracte lunare, urmând să se facă o comparație cu prețurile oferite de Gazprom. Apoi, se planifică trecerea la contracte mai lungi, în special pentru perioadele de iarnă.

Introducerea mecanismului de cumpărare a gazului la bursă în Republica Moldova este prevăzută să ofere tuturor operatorilor economici din domeniu posibilitatea de a cumpăra și comercializa gaze naturale, asigurând transparența achizițiilor, corectitudinea prețurilor și funcționarea stabilă a pieței angro de gaze naturale din Moldova.

Actualmente, prețul gazelor naturale de la Gazprom este calculat în conformitate cu o formulă specială care ia în considerare două componente: costul unui coș de produse petroliere (motorină și păcură) și valoarea unuia dintre indicii bursieri (TTF front month), în proporții diferite, în funcție de trimestru.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău