Moldova a făcut pasul în era digitală! Portofelul electronic pentru acte a devenit disponibil

06 Iun. 2024, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2024, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Începând de astăzi, cetățenii din Republica Moldova pot lăsa acasă buletinul, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare, deoarece toate aceste documente vor fi disponibile pe telefonul mobil. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a anunțat pe Facebook lansarea aplicației EVO, un portofel digital pentru acte, după luni de lucru, integrare și testare.

„EVO este mai mult decât o simplă aplicație. Ea integrează și înglobează cele mai bune și mai importante servicii publice pe care le avem. Toate într-un singur loc – în telefonul tău,” a declarat ministrul Alaiba. Prin EVO, utilizatorii vor avea acces la o gamă largă de date personale, inclusiv amenzi, informații despre autovehicule, bunuri imobile, traversări de frontieră, statutul de asigurat și detalii despre medicul de familie.

Lansarea de astăzi marchează doar începutul, EVO fiind la versiunea 1. Ministrul Alaiba a subliniat că vor urma îmbunătățiri continue, deoarece transformarea digitală este un proces, nu o destinație finală.

Accesul la EVO este simplu și gratuit, fiind necesară doar semnătura electronică. Cetățenii pot descărca aplicația accesând evo.gov.md sau urmărind paginile oficiale pe rețelele sociale, aplicația fiind disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS.

„EVO este produsul nostru al tuturor! Tot ce facem este pentru confortul cetățenilor noștri,” a adăugat ministrul Economiei, subliniind angajamentul guvernului față de transformarea digitală și simplificarea accesului la serviciile publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău