Nvidia depășește Apple, devenind a doua cea mai valoroasă companie din lume cu o evaluare bursieră de 3.000 mld dolari

06 Iun. 2024, 11:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2024, 11:01 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Valoarea de piaţă a Nvidia a atins miercuri 3 miliarde de dolari şi a depăşit Apple, devenind a doua cea mai valoroasă companie din lume, în urma unui an de creştere fulminantă determinată de cererea pentru cipurile sale de inteligenţă artificială, scrie Financial Times.

Acţiunile producătorului american de cipuri au crescut cu aproximativ 5%, ceea ce a determinat ca evaluarea bursieră să depăşească pentru prima dată Apple – încheind ziua la 3,01 mld. dolari, potrivit datelor Bloomberg, cu puţin peste cele 3 mld. dolari ale Apple.

Producătorul iPhone şi-a pierdut locul de cea mai valoroasă companie listată la bursă în favoarea Microsoft în acest an.

Investitorii s-au înghesuit la acţiunile Nvidia în condiţiile în care grupuri de tehnologie precum Google, Microsoft şi Meta cheltuiesc miliarde de dolari pe cipurile sale, fără a exista indicii că ritmul lor de cheltuieli va încetini în viitorul apropiat.

Cipurile Nvidia pentru alimentează modelele de inteligenţă artificială despre care directorul executiv Jensen Huang a afirmat că vor stimula o nouă „revoluţie industrială”, transformând afacerile la nivel mondial cu funcţii de îmbunătăţire a productivităţii.

În luna mai, compania a prezentat a raportat venituri în creştere cu 262% faţă de anul precedent, în mare parte datorită vânzărilor de cipuri „Hopper” din generaţia actuală. De asemenea, a anunţat o divizare a acţiunilor în proporţie de 10 la 1, care intră în vigoare la 7 iunie.

Nvidia a condus de una singură mai mult de o treime din creşterile din acest an ale indicelui de referinţă S&P 500 de pe Wall Street, potrivit datelor Bloomberg, ceea ce a stârnit temeri în unele zone cu privire la o bulă nesustenabilă. Indicele S&P 500 a crescut miercuri cu 1,2% şi are o creştere de 12,3% de la începutul anului până în prezent.

Cu toate acestea, câştigurile extraordinare ale Nvidia şi îmbunătăţirile repetate ale previziunilor înseamnă că evaluarea companiei nu se află la un maxim istoric atunci când este măsurată ca raport între profiturile sale istorice sau preconizate.

Miercuri, compania era evaluată la un preţ de aproximativ 42 de ori mai mare decât câştigurile sale preconizate pentru următoarele 12 luni. Această valoare a crescut de la aproximativ 23 de ori profiturile viitoare de la începutul anului şi este mult peste valoarea de 29 de ori a Apple – deşi este sub vârful atins în timpul primului val de euforie a IA de anul trecut.

În pofida mişcărilor rivalilor, precum AMD şi Intel, de a captura o parte din cota de piaţă a Nvidia, aceasta rămâne liderul incontestabil în cursa tehnologică globală pentru a oferi cel mai avansat hardware pentru sarcinile de lucru din ce în ce mai solicitante ale AI, precum şi instrumentele software pentru a crea aplicaţii AI.

Şi, într-o mişcare surpriză la conferinţa Computex din Taiwan din weekend, Huang a prezentat, de asemenea, următoarea generaţie de procesoare „Rubin”, care va începe să fie livrată în 2026.

Apple organizează pe 10 iunie conferinţa anuală Worldwide Developers Conference, unde se aşteaptă ca directorul general Tim Cook să prezinte planul propriu al companiei de integrare a funcţiilor de inteligenţă artificială generativă în produsele sale.

Până acum, Apple a fost lăsată în afara valului de piaţă în jurul AI generativ care a stimulat acţiunile rivalilor săi. De asemenea, vânzările iPhone-urilor sale sunt în scădere de la an la an, parţial din cauza concurenţei reaprinse în China.

Dar Cook a declarat că este „optimist” în ceea ce priveşte perspectivele sale în domeniul IA, iar acţiunile Apple şi-au revenit şi ele după o cădere la începutul anului, anunţând în luna mai o răscumpărare de acţiuni mai mare decât se aştepta, în valoare de 110 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău