În primele nouă luni ale anului curent, autoritățile de frontieră din Republica Moldova, împreună cu omologii lor români și ucraineni, au înregistrat o creștere substanțială a numărului de patrulări comune pe segmentul „verde” al frontierei de stat. Această măsură are drept scop securizarea frontierelor și combaterea eficientă a criminalității transfrontaliere.
Potrivit datelor oficiale, împreună cu polițiștii de frontieră români, au fost efectuate 683 de patrulări în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu 237 de patrulări în aceeași perioadă a anului precedent. În ceea ce privește colaborarea cu forțele de frontieră ucrainene, au fost planificate 1,099 de patrulări comune, față de doar 147 în perioada similară a anului trecut.
Această creștere semnificativă a activităților de patrulare comună vine în contextul reluării acestora în noiembrie 2022, după o perioadă de opt luni de suspendare ca urmare a atacului armat din partea Federației Ruse asupra Ucrainei.
Activitatea de patrulare comună la frontiera moldo-română și la granița cu Ucraina se desfășoară în mod activ și intensiv, având ca obiectiv securizarea frontierelor și combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră. Aceste măsuri sunt conforme prevederilor legale și au loc atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și al țărilor vecine, pe o adâncime de până la 10 km în interiorul statelor.
Vlada Ciorici