Moldova Digital Summit: soluții inovatoare de digitalizare pentru cetățeni și pentru afaceri

08 Iun. 2024, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2024, 16:11 // Actual //  bani.md

Moldova Digital Summit 2024, cel mai mare eveniment digital organizat în țara noastră, continuă și astăzi, fiind din nou destinația pentru entuziaști, pasionați de tehnologii, oameni de afaceri, autorități publice și alte comunități care promovează progresul digital al Moldovei. Pe platforma evenimentului au fost semnate importante acorduri de colaborare internațională, s-au format parteneriate noi și au fost anunțate noi produse și decizii cruciale pentru viitorul digital al cetățenilor noștri. 

Moldova Digital Summit inovații și digitalizare pentru toți

Pe platforma summitului au fost prezentate mai multe inovații, precum EVO – aplicația care revoluționează modul de accesare a serviciilor publice și relația cetățeanului cu statul sau Mia pentru afaceri – o soluție care facilitează tranzacțiile rapide și sigure – acceptarea plăților prin QR sau prin intermediul unui singur click. 

Vadim Jeleascov, șef al Departamentului Fintech la Banca Națională a Moldovei: „Ne dorim să dezvoltăm instrumente utile, atât pentru oameni, cât și pentru afaceri. În curând vom oferi posibilitatea transferurilor „Me2Me” – între conturile aceleiași persoane fizice. Aceasta va permite să transferați banii de la banca A la banca B, dacă serviciile pe care le prestează nu sunt potrivite pentru dumneavoastră. Pentru afaceri, de asemenea,  vor fi create  instrumente noi – un QR code care poate fi achitat în orice aplicație financiară, un QR code unic pentru toată țara, în toate magazinele. Acesta va putea fi utilizat în parcuri, muzee chiar și în piața centrală. Va fi comod pentru diferite tipuri de business.”

Tot pe platforma summitului a fost prezentată și cartea de identitate digitală un pas esențial spre o societate 100% digitală.

Mircea Eșanu, directorul Agenției Servicii Publice: „Din martie anul viitor, agenția va veni cu un nou document național de identitate, care va trece printr-o transformare după toate rigorile europene. Va fi, în primul rând, un document de călătorie, ceea ce nu există acum. În spațiul intracomunitar se circulă cu actele de identitate, pentru noi aceasta va fi cartea de identitate. A doua cea mai importantă schimbare va fi că pe acest act de identitate va fi stocată și semnătura electronică a cetățeanului. Dacă astăzi avem circa 200 de mii de persoane care dețin o semnătură electronică, noi sperăm să venim în ajutorul guvernului, țării și cetățenilor ei de acasă sau din diasporă, ca să ajungem în cel puțin în doi ani, doi ani și jumătate la cel puțin un milion de persoane care dețin semnătura electronică. Cartea de identitate va fi obținută prin aceeași procedură care este acum.” 

Moldova Digital Summit posibilități extinse pentru sectorul public și cel privat

În cadrul summitului a fost prezentat  Programul „Europa Digitală”, care deschide  accesul la fonduri europene semnificative pentru Republica Moldova, cu un buget total de peste 7 miliarde de euro pentru țările europene participante. În cadrul prezentării au fost anunțate mai multe oportunități pe care programul le aduce pentru sectorului public și privat, dar și importanța colaborării transfrontaliere în acest sens. Astfel, mediul de afaceri, autoritățile publice și alte entități eligibile din țara noastră vor putea obține finanțare prin accesarea programului.   

La eveniment a fost semnat un Memorandum de înțelegere între Moldova Innovation Technology Park (MITP) și Sharjah Research, Technology and Innovation Park (SRTIP) din Emiratele Arabe Unite, marcând un pas major în cooperarea internațională pentru inovație. Așadar, rezidenții MITP vor putea accesa tehnologii de ultimă oră, parteneriate comerciale, informații valoroase, programe de învățare și formare și vor putea beneficia de finanțare oferită de SRTIP. 

Moldova Digital Summit punct de întâlnire pentru experți internaționali și locali

Și astăzi evenimentul a adunat mii de entuziaști ai digitalizării, veniți să se inspire de la invitații speciali ai evenimentului. Printre ei se numără și Nina Jankowicz, cofondatoare și directoare a „The American Sunlight Project”, recunoscută la nivel internațional pentru munca sa în domeniul dezinformării și democratizării și autoarea cărților „How to Lose the Information War” și „How to Be a Woman Online”; Mariana Dahan, fondatoarea și directoarea fundației „World Identity Network” (WIN). A apărut în Top 100 Forbes și datorită expertizei sale în identitatea digitală, a realizat filmul documentar „Shadows in the Dark: Our Global Identity Crisis” în colaborare cu Netflix în Moldova; Toju Duke – una dintre femeile de top în domeniul inteligenței artificiale, autoare de carte, lideră de opinie, consilieră și fondatoarea organizației „Diverse AI” a urcat pe scena MDS2024 pentru a vorbi despre importanța diversității de gen în domeniul inteligenței artificiale și construirea un viitor divers și incluziv. Și  asta nu e tot!

Ce urmează la Moldova Digital Summit?

În încheierea primelor două zile de Moldova Digital Summit 2024 va avea loc un concert electrizant cu Dara și DJ Markus Lawyer pentru a celebra tehnologia și inovația. Cei care vizitează zona EXPO și participă la provocările lansate, pot câștiga un bilet gratuit la concert! 

Cea de-a treia zi a summitului, 8 iunie, va fi dedicată „Tekwill Expo Day” (str. Studenților 9/11), care îi aduce în prim-plan pe tinerii inovatori și creatori, iar vizitatorii se vor bucura de experiențe interactive cu tehnologiile educaționale și proiecte inginerești de ultimă oră create de aceștia. Evenimentul va include demonstrații de tehnologii, ateliere de lucru, sesiuni de prezentare și activități distractive, oferindu-le participanților de toate vârstele și din toată țara posibilitatea de a învăța și experimenta cu ajutorul tehnologiilor, de a stabili de conexiuni și de a face schimb de idei. 

Mai multe detalii despre eveniment: https://moldovadigitalsummit.md/

Despre Moldova Digital Summit

Moldova Digital Summit reunește principalii factori de decizie din sectorul public și privat, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a explora cele mai recente tendințe și bune practici în transformarea digitală. Summitul oferă o platformă pentru dialog și colaborare la nivel înalt despre cum să valorificăm puterea tehnologiei pentru a construi un viitor mai incluziv, sustenabil și prosper pentru Moldova.

Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC)Agenția de Guvernare Electronică, Moldova Innovation Technology Park (MITP)Agenția de Investiții a MoldoveiTechnovatorStartup Moldova, Tekwill și Universitatea Tehnică a Moldovei, cu susținerea strategică și financiară a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, 

a Băncii Mondiale, a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Ukraine Moldova Entreprise Fund, Delegația Uniunii Europene în Moldova, cu susținerea Proiectului OPTIM, finanțat de Elveția (sau Guvernul Elveției) și implementat de Helvetas, precum și Moldova Cybersecurity Rapid Assistance Project 2.0 finanțat de Uniunea Europeană, și EU Partnership Mission în Republica Moldova, dar și e-Governance Academy Estonia.

Partenerii evenimentului: 

Cu susținerea: „Vinăria din Vale”, „Apa Nordica”

Parteneri comunitari: AmCham Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Hotel Richmond

Parteneri media: simpals, agora.md, newsmaker.md, locals.md, realitatea.md, bani.md.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău