BERD oferă un împrumut de 300 mil. de euro. Banii sun destinați achiziției a o cincime din importurile de gaze ale Republicii Moldova planificate pentru 2022, pentru asigurarea securității energetice.
Împrumutul urmează a fi acordat companiei de stat Energocom S.A. pentru a achiziționa gaze pe hub-urile Uniunii Europene.
Împrumutul va finanța până la o cincime din importurile de gaze ale Republicii Moldova planificate pentru 2022, care sunt vulnerabile la o eventuală întrerupere ca urmare a războiului împotriva Ucrainei. În prezent, toate aceste importuri provin de la compania rusă Gazprom, în baza unui contract care expiră în 2026.
Împrumutul, realizat în Cadrul de reziliență și mijloace de trai al Băncii, în valoare de 2 miliarde de euro, care sprijină Ucraina și țările vecine afectate, va fi împărțit în două tranșe. O tranșă de urgență în valoare de 200 de milioane de euro va fi utilizată în caz de întrerupere a aprovizionării, în timp ce alte 100 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a crea o rezervă strategică de gaze care va fi stocată în România sau Ucraina, pentru a evita creșterile sezoniere ale prețurilor și pentru a îmbunătăți securitatea energetică.
Scopul tranzacției este de a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu gaze în Republica Moldova și de a proteja nevoile de bază și mijloacele de trai economice a 2,7 milioane de moldoveni și refugiați din Ucraina.
Prețurile gazelor au atins un nivel record în ultimul an, determinând o criză energetică exacerbată de război.
Progresele recente în implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE și punerea în funcțiune a unei interconexiuni de gaze între România și Republica Moldova în 2021, care a fost finanțată de BERD, înseamnă că Republica Moldova are acum mijloacele tehnice necesare pentru a înlocui furnizarea actuală cu furnizarea de la hub-urile UE în caz de întrerupere a aprovizionării.
„Aceste proiecte BERD oferă o linie de salvare pentru Republica Moldova, atât prin diversificarea surselor de aprovizionare, cât și prin posibilitatea ca țara să importe 100% din necesarul de energie din UE prin intermediul interconectorului în timpul verii și până la 60% în timpul iernii”, a declarat Matteo Patrone, directorul general al BERD, Europa de Est și Caucaz.
Guvernul Republicii Moldova a autorizat Energocom să achiziționeze gaze din surse alternative pe piața spot, derulând licitații în principal la granițele UE și Ucrainei.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!