Moldova exportă, dar fermierii încasează puțin! Ce se ascunde în spatele exporturilor agricole către UE?

31 Ian. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Ian. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Produsele agricole primare din Republica Moldova reprezintă aproximativ 62,1% din totalul exporturilor moldovenești pe piața Uniunii Europene, având o valoare de 637,9 milioane de euro. În contrast, produsele alimentare procesate moldovenești exportate în UE se situează la 38,3% din totalul exporturilor de produse alimentare, cu o valoare de 402,4 milioane de euro, potrivit unui studiu al Agenției de Investiții.

În ultimii zece ani, comerțul cu produse alimentare primare între Republica Moldova și Uniunea Europeană a înregistrat o creștere constantă, cu o rată anuală de creștere de 18,5%. Aceasta este o performanță remarcabilă, având în vedere că importurile de produse alimentare din UE au crescut cu o rată anuală de doar 5,93%.

De asemenea, comerțul cu produse alimentare procesate a înregistrat o creștere semnificativă, cu o rată anuală de creștere de 13,36%. Cu toate acestea, balanța comercială rămâne deficitară, Moldova importând mai multe produse alimentare procesate decât exportă în UE.

Principalele produse agricole primare cu cel mai mare potențial de export în UE sunt grâul, porumbul și semințele de rapiță. Aceste produse au o valoare ridicată a exporturilor și înregistrează creșteri anuale semnificative. În același timp, produsele alimentare procesate din Moldova, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, vinurile și sucurile de fructe și legume, au, de asemenea, un potențial mare de export datorită valorii ridicate și creșterii constante.

În ceea ce privește structura exporturilor moldovenești de produse agroalimentare în UE în 2023, produsele primare (materii prime agricole) domină, dar produsele procesate își câștigă terenul. Printre principalele produse de export se numără uleiul de floarea-soarelui, cu o valoare de 212,1 milioane EUR, urmat de grâu, cu 163,5 milioane EUR, și semințele de floarea-soarelui, cu 115 milioane EUR.

Printre produsele procesate exportate se regăsesc vinurile (59,5 milioane EUR), sucurile de fructe și legume (29,3 milioane EUR), produsele de brutărie (17,5 milioane EUR), fructele procesate (16,9 milioane EUR), fructele uscate (14,4 milioane EUR), ciocolata (6,5 milioane EUR), preparatele alimentare (6,3 milioane EUR), dulcețurile (5,9 milioane EUR) și făina de grâu (5,1 milioane EUR).

Aceste date subliniază un potențial de export considerabil al Republicii Moldova, în special pentru produsele agricole primare și cele alimentare procesate, care continuă să câștige teren pe piața Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 10:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 10:15 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Biroul Național de Statistică anunță că în luna mai 2025 producția industrială (serie brută) a înregistrat o creștere de 11,7% față de aceeași lună a anului 2024, consolidând tendința ascendentă marcată încă din aprilie.

Această majorare a fost susținută de evoluții pozitive în toate sectoarele industriale: industria extractivă a crescut cu 4,4%, industria prelucrătoare cu 12,4%, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 7,2%. Contribuțiile acestora la avansul total au fost de 0,1 puncte procentuale, 11,1 p.p. și, respectiv, 0,5 p.p.

Pe seria ajustată sezonier și în funcție de numărul de zile lucrătoare, producția industrială a crescut cu 9,1% în mai 2025 față de mai 2024, semnalând o expansiune robustă și constantă a activității economice industriale.

Pentru perioada ianuarie–mai 2025, creșterea producției industriale (serie brută) a fost de 1,3% comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Progresul s-a datorat în special creșterii în industria extractivă (+15,3%) și la producția de energie și utilități (+5,0%). În schimb, industria prelucrătoare a înregistrat o ușoară scădere de -0,3%.

Pe seria ajustată, în primele cinci luni ale anului curent, producția industrială s-a majorat cu 0,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Această evoluție a fost influențată de o creștere puternică de +26,7% în sectorul energetic și de +8,5% în industria extractivă, în timp ce industria prelucrătoare a continuat trendul negativ cu o scădere de -2,6%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA