Moldova începe să importe energie electrică din România, dar continuă să se confrunte cu o penurie

14 Oct. 2022, 22:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Oct. 2022, 22:59 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a început să importe energie electrică din România, dar continuă să se confrunte cu o penurie, a declarat jurnaliștilor Veaceslav Negruța, consilierul președintelui Republicii Moldova pe probleme economice și membru al consiliului de supraveghere al Moldovagaz, citat de agenția de presă rusă Interfax.

„Livrările de energie electrică care au început din România nu vor putea compensa în totalitate importurile din Ucraina, care s-au încheiat după 11 octombrie”, a declarat Negruța.

Cei 100 de megawați livrați din România acoperă aproximativ 22% din necesarul de 30% de energie pe care Moldova îl primea anterior din Ucraina, ceea ce înseamnă că Moldova se confruntă totuși cu un deficit de energie electrică și este necesar să recurgă la conservarea acesteia, a mai spus el.

„Importurile din România până la 100 MW, este volumul maxim de importuri permise pe care Republica Moldova poate conta conform regulilor sistemului energetic european ENTSO-E, cu care s-a sincronizat recent”, a spus Negruța.

„Este posibil ca în viitorul foarte apropiat părțile să ajungă la un acord privind majorarea acestuia la 165 MW”, a mai spus el.

Compania moldovenească de stat Energocom și compania românească Hidroelectrica au încheiat primul contract de furnizare a energiei electrice la 13 octombrie. Moldova va primi energie electrică la un tarif de 90 de euro pe 1 megawatt-oră, conform contractului, pentru a compensa 100 MW de energie lipsă.

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău