Moldova își cumpără tehnică de securitate cibernetică și drone de recunoaştere. Banii vin de Vest

02 Iul. 2022, 22:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2022, 22:47 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană a anunțat lansarea unui program de ajutor militar neletal Republicii Moldova, pentru care din Fondul European de Pace vor fi alocate 40 de milioane de euro, se afirmă într-un comunicat publicat sâmbătă de Consiliul UE.

„Obiectivul general al programului este de a contribui la creşterea posibilităţilor Forțelor Armate ale Republicii Moldova, în vederea consolidării securității naționale, a stabilității și a sustenabilităţii sectorului de apărare. Acest lucru va permite sporirea eficienței operaționale a armatei, creșterea compatibilităţii și accelerarea implementării standardelor UE și, în final, protejarea mai bună a civililor în perioade de criză și situații de urgență” – se arată în comunicat.

„Pentru atingerea acestor obiective, programul va finanța achiziția de tehnică și echipamente neletale: echipamente logistice, mijloace de transport, echipamente tehnice de comandă și control, echipamente de securitate cibernetică, mijloace de recunoaștere aeriană fără pilot, tehnică de securitate cibernetică, drone de recunoaştere şi mijloace de comunicare tactice” – se arată în comunicat.

„Programul este conceput pentru 36 de luni, bugetul său va fi de 40 de milioane de euro” – se spune în declaraţie.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Nov. 2024, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 16:54 // Actual //  Ursu Victor

După ce șeful aeroportului Iași a anunțat că zborul Iași – Dubai este considerat nerentabil conform studiilor de piață, compania Wizz Air a deschis recent o nouă cursă Chișinău – Abu Dhabi, inaugurată pe 27 octombrie. Această nouă rută oferă trei frecvențe săptămânale, în zilele de miercuri, vineri și duminică, cu prețuri începând de la 69,99 euro.

Strategia Wizz Air de a extinde zborurile de la Chișinău este evidentă, având în vedere că compania a lansat nu mai puțin de 16 zboruri externe în sezonul de iarnă, în timp ce aeroportul din Iași beneficiază doar de un singur nou zbor (spre Malmö, Suedia), care înlocuiește o cursă recent desființată către Copenhaga, scrie topiasi.ro.

O analiză comparativă a numărului de curse externe scoate în evidență disparitățile dintre cele două aeroporturi. Aeroportul Chișinău operează în prezent 44 de zboruri externe, gestionate de 26 de companii, în contrast cu cele 24 de zboruri de la Iași, operate de doar 5 companii.

De asemenea, la Iași, Wizz Air controlează aproximativ 80% din trafic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul zborurilor de la acest aeroport. Dacă noul zbor Chișinău – Abu Dhabi se dovedește a fi profitabil, există riscul ca Wizz Air să renunțe la rutele de la Iași în favoarea celor din Chișinău, amplificând astfel discrepanțele dintre cele două aeroporturi.

Această situație sugerează o concurență acerbă între cele două aeroporturi, fiecare încercând să atragă mai multe zboruri și pasageri. În timp ce Chișinău se prezintă ca un hub în expansiune, Iași se confruntă cu provocări semnificative în a-și menține relevanța pe piața zborurilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău