Moldova la cel mai mare eveniment în domeniul tehnologiilor din lume

17 Nov. 2022, 11:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Nov. 2022, 11:07 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Agenția de Investiții a organizat și finanțat participarea Moldovei cu stand de țară la unul dintre cele mai mari evenimente tehnologice din lume, Web Summit 2022, desfăşurat în noiembrie în capitala Portugaliei, Lisabona.

Peste 71 de mii de participanți din 160 de țări au fost prezenți în acest an la conferința care reunește experți din diferite industrii, reprezentanți ai celor mai relevante companii de nivel internațional și local, dar și ai peste 2000 de start-up-uri active în domeniul tehnologiilor. Aceștia au avut ocazia să discute despre cele mai importante trenduri globale, să-și împărtășească ideile cu persoane din același domeniu de activitate, să cunoască potențiali parteneri de afaceri, sau să se consulte cu specialiști cu mai multă experiență.

Timp de 3 zile, Agenția de Investiții, alături de echipa Moldova Innovation Technology Park, Proiectul Tehnologiile Viitorului și alți parteneri au prezentat țara noastră, atât din perspectiva climatului investițional și de afaceri, dar și ca ofertă unică care, cu siguranță, poate prezenta interes maxim pentru multe dintre companiile IT prezente la summit. Moldova Innovation Technology Park  este primul e-park din Europa, care oferă avantajele unui cadru liberalizat și un regim fiscal de 7% pentru companiile rezidente.

„Moldova are foarte multe de spus la nivel internațional în ceea ce ține de tehnologiile informației și comunicațiilor. Creșterea înregistrată de sectorul TIC în ultimii ani, atingând un volum de 18.3 miliarde de lei în 2021 şi o cotă de circa 7,6 % din PIB este principalul indicator  al faptului că țara noastră are potenţialul şi voinţa de a deveni în viitorul apropiat o destinaţie recunoscută la nivel internaţional în domeniul serviciilor IT de înaltă valoare. Acest lucru va fi însă posibil dacă atât instituțiile din sectorul public, cât și companiile private vor depune eforturi susținute pentru a crește vizibilitatea țării și poziționarea în calitate de destinație unde investitorilor li se oferă avantaje unice și un mediu previzibil și sigur. Instituția pe care o conduc contribuie sistematic la atingerea acestuia scop prin susținerea logistică și financiară a participării delegațiilor din Moldova la evenimente internaționale de importanță majoră pentru industrie.” a menționat Marin Ciobanu, Directorul Agenției de Investiții „Invest Moldova”

De asemenea, la eveniment au participat un grup de start-up-uri dinamice din țară și reprezentanți de la Metla, MGrinder, Fusion Works, Dely.io și Bloomcoding, oferind o viziune mai largă asupra talentului și tehnologiei care conduc dezvoltarea tehnologică a Moldovei.

La această ediție Participanții la Web Summit au descoperit lucruri noi și inovative ce țin de e-commerce și fintech, descentralizarea comerțului online, noile metode de procurare prin intermediul NFT-urilor și altele.

Web Summit are loc anual în capitala Portugaliei, Lisabona și a devenit cea mai importantă platformă dedicată tehnologiilor din Europa.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

Volumul consumului de gaze naturale în luna noiembrie curent a constituit 63,1 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 55,5 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, potrivit serviciului relații publice al Moldovagaz, fața de luna octombrie 2022 acest indicator a crescut cu 33,5  milioane de metri cubi sau cu circa 113 %.

Compania Consumatorii casnici, până la data de 30 noiembrie 2022, au plătit 99,1% din sumele facturate, ceea ce este cu 0,1% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,3%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,3 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Consumatorilor casnici în număr de 568 mii conturi personale le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în noiembrie 2022 în mărime de 357,9 milioane lei. Totodată, consumatorilor casnici din asociațiile de locatari în număr total de 6874 locuri de consum, volumul compensațiilor a constituit 5,6 milioane lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite.

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 617 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 1,5 milioane lei. Totodată, față de 380 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 30 noiembrie 2022 a atins cifra de 10,569 miliarde lei și acoperă 99,4% din volumul furnizat.

În prezent, prețul metrului cub de gaz este de 29,27 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău