Moldova se scufundă în sărăcie! Autoritățile lansează „Satul European”

21 Mart. 2022, 12:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mart. 2022, 12:31 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile anunță că lansează programul „Satul European”. Acesta vizează concursul de proiecte din cadrul Programului de Dezvoltare Locală destinat Autorităților Publice Locale de nivelul I, care vor înainta propuneri de proiecte ce vor contribui la: dezvoltarea durabilă a localităților, asigurarea accesului cetățenilor la servicii publice de calitate, creșterea accesului populației la infrastructura socială și  creșterea gradului de valorificare a oportunităților de atragere a investițiilor din surse externe în cadrul autorităților publice locale.

„O țară pentru oameni înseamnă condiții bune de trai și locuri de muncă în fiecare localitate, în fiecare sat și oraș. Dezvoltarea locală stă la baza prosperității Republicii Moldova – cu acest angajament am mers în campania electorală”, susține președinta Maia Sandu, într-o postare pe canalul său de Telegram.

Autoritățile susțin că în cadrul programului pentru anul 2022 s-a alocat un buget de circa 770 milioane de lei pentru dezvoltarea regională și locală, dintre care:  300 milioane de lei – pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare regionale (apeducte, canalizări), și 470 milioane de lei – pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare la nivel de localități, pentru construcția și renovarea infrastructurii sociale (școli, grădinițe, case de cultură, terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, săli sportive) și măsuri de eficiență energetică.

Unul din patru moldoveni sub pragul sărăciei

Bunăstarea precară a populației se manifestă și printr-un nivel înalt al sărăciei. În prezent, peste ¼ din populația țării trăiește sub pragul sărăciei, iar Republica Moldova are una dintre cele mai înalte rate ale sărăciei printre statele europene

Un studiu al „GfK Purchasing Power Europe 2021” arată că moldovenii înregistrează cel mai mic venit pe cap de locuitor de 1 892 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai puțin de 13% din media europeană.

Un milion de moldoveni alungați de sărăcie

Sărăcia care macină Republica Moldova a alungat în străinătate circa un milion de moldoveni. Deși obținerea veniturilor mai mari a rămas principalul factor ce determină plecarea moldovenilor peste hotare, în ultimul timp crește ponderea altor motive care favorizează emigrarea, cum ar fi: obținerea unei educații mai bune (în special, a studiilor universitare sau postuniversitare) sau beneficierea de o infrastructură socială mai calitativă. Deși nu există cifre exacte, se estimează că numărul emigranților moldoveni ar putea constitui un milion de persoane.

Actualul model de creștere economică se bazează pe consumul gospodăriilor, iar remiterile constituie o sursă importantă de finanțare a acestui consum. După câștigurile din exporturile de bunuri și servicii, influxul de remiteri au devenit a doua sursă importantă de venituri pentru economia națională și reprezintă un factor important ce determină dinamica economică a țării.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 12:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 12:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO-E) a anunțat o majorare cu 500 MW a limitei de capacitate a comerțului cu energie electrică, ajungând la 1.700 MW, ca rezultat al finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului.

Această mutare reprezintă un pas esențial în consolidarea securității energetice regionale și promovarea unei piețe energetice mai integrate și eficiente. Președintele ENTSO-E, Zbyněk Boldiš, a salutat nivelul crescut de cooperare între operatorii de sisteme de transport din Europa Continentală și Ukrenergo, subliniind eforturile continue pentru o rețea electrică rezistentă și integrată.

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost finalizată la 16 martie 2022. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a evidențiat importanța acestui eveniment pentru Republica Moldova, subliniind că sincronizarea a contribuit semnificativ la consolidarea independenței energetice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău