Moldova Tourism Forum 2021 – eveniment, în premieră, dedicat industriei turismului din Republica Moldova

24 Mai 2021, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Mai 2021, 13:29 // Actual //  MD Bani

Pentru prima dată, un eveniment internațional dedicat industriei turismului din Republica Moldova va avea loc  în perioada 27 – 28 mai curent. Moldova Tourism Forum 2021 este organizat de Agenția de Investiții, alături de partenerul  strategic, USAID Moldova. Forumul are scopul de a conecta online toți reprezentanții din acest sector, dar și potențialii turiști, care caută  să descopere destinații neexplorate. Evenimentul se va focusa pe strategia de reconectare a Republicii Moldova la circuitul turistic internațional, precum și pe inițiativele de relansare în conformitate cu noile cerințe.

În pofida dificultăților întâmpinate, industria turismului din Republica Moldova a demonstrat că este loc pentru conturarea unei alte realități, dând dovadă de capacitate de adaptare și spirit inovativ. După o remodelare semnificativă a sectorului, Republica Moldova este pregătită să-și consolideze poziția în regiune, ca destinație emergentă ce își va surprinde vizitatorii prin experiențe autentice.

Rodica Verbeniuc, Director General Agenția de Investiții:

„Criza pandemică a avut un impact devastator asupra turismului global și, din păcate, Moldova nu este o excepție. Agenția de Investiții s-a angajat să sprijine toate companiile din industrie și a dedicat toate eforturile, în 2020, intensificării turismului intern. Forumul este destinat profesioniștilor care își vor împărtăși experiența, viziunea și despre tendințele globale, precum și pentru toți oamenii cărora le place să călătorească. Îmi doresc ca anul acesta să fie asociat cu un vârf montan pe care l-am cucerit datorită perseverenței noastre și voinței noastre de a comunica lumii întregi că Republica Moldova este o destinație turistică demnă.”

Pe parcursul celor două zile, evenimentul va fi organizat în 14 panel-uri, la care vor participa și invitați de onoare din industria turismului, precum Secretarul General al UNWTO, Zurab Pololikashvili, reprezentantul Biroului comisarului UE pentru transport și turism, Răzvan Marc, Directorul Departamentului regional pentru Europa din cadrul Organizației Mondiale a Turismului, Alessandra Priante, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. Anna Lyberg, Șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, dar și artiști, jurnaliști, bloggeri, vloggeri și ambasadori ai turismului, cum sunt Nata Albot, Ion Lazarenco, Valentina Nafornița și alte personalități relevante pentru acest domeniu.

Programul va scoate în prim plan studii de caz din experiența internațională, precum și bune practici și inițiative regionale ce servesc drept model de adaptabilitate și dezvoltare pe termen lung. Speakerii de talie internațională își vor împărtăși expertiza prin prisma principiilor de sustenabilitate, replicabile și în țara noastră, spre a dezvolta un sector incluziv și rezilient.

A doua zi a forumului va culmina cu premierea ambasadorilor turismului național, o oportunitate de promovare a actorilor din industria turismului intern și receptor. Aici se vor premia inițiativa antreprenorială demonstrată prin reconceptualizarea ofertei turistice, adaptarea la noile realități prin oferirea soluțiilor inovative și digitalizare a serviciilor turistice, lansarea afacerilor noi în anul 2020 marcat de criza pandemică de Covid 19, precum și contribuția la promovarea turismului autohton. Totodată vor fi premiați noii veniți în industrie, dar și cei care au reușit să transforme provocările crizei în noi oportunități.

Cei care vor să participe la forum sunt rugați să se înregistreze pe următorul link:
https://forms.gle/QqsDW6AdTfgFuJpe7

Agenda poate fi consultată aici: www.mtf.md

*Evenimentul este susținut de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova – British Embassy Chisinau.

Realitatea Live

17 Iun. 2025, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iun. 2025, 17:07 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinilor economice, investitorii pariază tot mai mult pe aur în 2025. Preţul metalului preţios a urcat cu aproape 30% de la începutul anului pe piaţa spot, iar contractele futures ating acum circa 3.400 de dolari pe uncie (28 de grame), potrivit MarketWatch. Evoluţia este determinată de conflictul dintre Israel şi Iran, temerile privind noile tarife comerciale ale lui Donald Trump şi inflaţia relativ ridicată în Statele Unite.

Cererea pentru plasamente de siguranţă – unde se încadrează şi francul elveţian – a crescut pe fondul acestor incertitudini, iar estimările arată că trendul ascendent va continua, spune Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, citat de businessmgazin.ro.

„Aurul a crescut foarte mult anul acesta şi în ultimele 12 luni; s-a apreciat şi francul elveţian, alt activ de refugiu. Incertitudinea mai mare s-a văzut pe cotaţiile aurului, care a avut o decadă foarte bună, un randament anualizat de 8% în ultimii zece ani. Este foarte mult pentru că aurul a avut nişte decenii în care a stagnat”, explică el.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, aurul s-a numărat printre cele mai performante active la nivel global. Politicile comerciale imprevizibile, în special noile taxe vamale, au amplificat temerile legate de un posibil război comercial, alimentând inflaţia, încetinind perspectivele economice şi determinând investitorii să caute refugiu în metalul preţios.

De altfel, indicele S&P 500 – de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – înregistrează o creştere de 2,8% în 2025, sub indicele paneuropean Stoxx 600, pe care l-a depăşit constant în ultimii ani. Până nu demult, S&P 500 se afla în teritoriu negativ anul acesta.

„Din anii 1920-1930 încoace, aurul n-a crescut, în medie, cu mai mult de 5%. Estimările sunt că va continua să crească pentru că este incertitudine mare. Dacă vorbim de tarifele lui Trump, ele ar pune în pericol creşterea economică, ar alimenta inflaţia şi deci ar influenţa profiturile corporate”, mai spune Mihai Căruntu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO