Moldovenii au prins gustul afacerilor în România. S-au clasat pe locul doi după numărul firmelor nou înființate

02 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele 11 luni din 2022, cu 30,1%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 6.873 de unităţi, conform datelor Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Cele 6.873 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 38,105 milioane de dolari, cu 7,3% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-noiembrie 2021, de 41,109 milioane de dolari.

În noiembrie 2022, au fost înmatriculate 698 de firme cu participare străină la capitalul social.

În funcţie de domenii de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în luna noiembrie în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (26,36% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (21,78%), şi transport, depozitare şi comunicaţii (17,05%).

La finele lunii noiembrie 2022, în România existau 243.720 de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 67,245 miliarde de dolari.

Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 51.700 (capital subscris de 4,015 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,573 miliarde de dolari, în 5.857 de firme.

Republica Moldova s-a clasat pe locul doi în clasamentul companiilor înființate în țara vecină după valoarea capitalului investit. Este vorba de 40 de societăți, cu o valoare a capitalului de 322 milioane de dolari. Grupul Hellas din Republica Moldova şi-a mărit cu 1,5 mil. euro deţinerea la Golden Foods Snacks, companie ce produce snack-uri şi seminţe sub brandul Elmas. Cu o participaţie de 38%, grupul devine acţionar majoritar.

În urma majorării, participaţia Hellas Group a urcat de la 15% la 38% din totalul acţiunilor Golden Foods Snacks. Deţinerea grupului GF Holding Limited – care, anterior operaţiunii, era acţionar majoritar – s-a redus de la 47,4% la 33,8%, în vreme ce participaţia companiei Golden Brands Limited a coborât de la 37,6% la 28,12%. GF Holding şi Golden Brands sunt înregistrate în Regatul Unit, respectiv Cipru.

Numărul total al firmelor cu participația moldovenilor se cifrează la 7130, cu un capital subscris de 68,1 milioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 09:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 09:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a identificat mai multe încălcări comise de S.R.L. „Bălți-gaz” în activitatea sa de distribuție a gazelor naturale în perioada 2022 – iunie 2024, în urma unui control planificat. Potrivit autorității de reglementare, compania a prestat servicii în afara cadrului legal și a încălcat norme esențiale privind transparența, proprietatea și gestiunea investițiilor.

ANRE a constata că „Bălți-gaz” a furnizat gaze naturale în valoare de peste 491,6 mii lei către consumatori finali din localități în care nu deținea licență, prestând astfel servicii în afara ariei autorizate. Operatorul a emis avize de racordare fără a obține acordul deținătorilor legali ai rețelelor de gaze, o practică ce încalcă grav normele privind dreptul de proprietate comună.

Reglementatorul susține că nu a fost respectată obligația de a ține o evidență contabilă separată pentru activitățile reglementate, aspect esențial în stabilirea tarifelor corecte pentru consumatori.

ANRE a constatat nerespectarea cerințelor privind planificarea și aprobarea investițiilor, fapt care a dus la imposibilitatea recuperării acestora prin tarif. În urma constatărilor, Consiliul de administrație al ANRE a dispus mai multe acțiuni corective: respectarea procedurilor legale de racordare și interzicerea includerii cheltuielilor nejustificate în tarif, implementarea evidenței contabile separate conform metodologiei în vigoare, asigurarea transparenței în planificarea și realizarea investițiilor reglementate și raportarea către ANRE, în termen de 3 luni, a tuturor acțiunilor întreprinse pentru corectarea abaterilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ