Moldovenii consumă tot mai mult ce produc alții. Avem record la importuri – aproape 7 miliarde USD

22 Nov. 2021, 16:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Nov. 2021, 16:43 // Actual //  Lupu Eduard

Importurile moldovenești se apropie de 6,7 miliarde USD, cea ce este cu 1,2 miliarde USD mai mult decât anul trecut și cu 800 milioane USD mai mult decât recordul stabilit în 2019, arată datele Biroului Național de Statistică

Sunt toate premisele ca în acest an importurile moldovenești să treacă de 7 miliarde USD. Parțial această creștere este determinată de creșterea prețurilor la resursele energetice, produsele alimentare dar și alte bunuri. Însă cel mai mult importurile cresc datorită creșterii puternice a consumului populației, care din păcate este acoperit din importuri, dar nu din producția locală. Mai multe detalii vezi”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslva Ioniță.

Volumul comerțului extern, care însumează exporturile și importurile Moldovei, a ajuns la 9,5 miliarde USD în valoare anuală, cea ce este cu 1,6 miliarde USD mai mult decât anul trecut și cu un miliarde USD mai mult decât recordul precedent din 2019, când comerțul extern a Moldovei a atins maxima istorică de 8,6 miliarde USD. Până la finele acestui an anticipăm creșterea comerțului extern de până la 10 miliarde USD, un record absolut pentru Moldova.

Balanța comercială a Moldovei a atins un deficit de 3,8 miliarde USD, cu 900 milioane USD mai mult decât anul trecut. Acest deficit este acoperit din remitențe, economiile populației și creditele de consum, care în acest an au înregistrat o creștere fără precedent. De fapt consumul populației doar duce la creșterea deficitului comercial al Moldovei, cea ce denotă starea catastrofală din economia națională, care nu poate beneficiat de la conjunctura favorabilă de creștere a consumului populației”, mai spune Ioniță.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 12:28 // Actual //  Lupu Eduard

Televiziunile controlate de persoanele incluse în lisat de sancțiuni urmează să rămână fără licență. Este vorba de posturile tv ale liderului Ilab Șor. Într-o conferință de presă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că Guvernul vine cu un proiect de lege, care transpune sancțiunile internaționale în legislația Republicii Moldova. Astfel, Ministerul Justiției a elaborat și va transmisă spre consultare publică așa numitul proiect al legii Magnițki Moldova. Este un proiect de lege complex, care a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care anterior au transpus legislația Magnițki în propria legislație, a mai anunțat ministrul Justiției.

„Să luăm ca exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului de exemplu Consiliul Audiovizual va putea retrage licența companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor care sunt incluse în lista de sancțiuni. Totodată, proiectul precede că Consiliul Audiovizualului va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni”, a punctat Litvinenco, citat de realitatea.md.

Posturile TV „Primul în Moldova” și „Accent TV”, controlate anterior de socialiști, și-au schimbat directorul general și, se pare, au ajuns sub controlul lui Ilan Șor, Acesta mai are în proprietate TV6 și Orhei TV.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău