Moldovenii consumă tot mai mult ce produc alții. Avem record la importuri – aproape 7 miliarde USD

22 Nov. 2021, 16:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Nov. 2021, 16:43 // Actual //  Lupu Eduard

Importurile moldovenești se apropie de 6,7 miliarde USD, cea ce este cu 1,2 miliarde USD mai mult decât anul trecut și cu 800 milioane USD mai mult decât recordul stabilit în 2019, arată datele Biroului Național de Statistică

Sunt toate premisele ca în acest an importurile moldovenești să treacă de 7 miliarde USD. Parțial această creștere este determinată de creșterea prețurilor la resursele energetice, produsele alimentare dar și alte bunuri. Însă cel mai mult importurile cresc datorită creșterii puternice a consumului populației, care din păcate este acoperit din importuri, dar nu din producția locală. Mai multe detalii vezi”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslva Ioniță.

Volumul comerțului extern, care însumează exporturile și importurile Moldovei, a ajuns la 9,5 miliarde USD în valoare anuală, cea ce este cu 1,6 miliarde USD mai mult decât anul trecut și cu un miliarde USD mai mult decât recordul precedent din 2019, când comerțul extern a Moldovei a atins maxima istorică de 8,6 miliarde USD. Până la finele acestui an anticipăm creșterea comerțului extern de până la 10 miliarde USD, un record absolut pentru Moldova.

Balanța comercială a Moldovei a atins un deficit de 3,8 miliarde USD, cu 900 milioane USD mai mult decât anul trecut. Acest deficit este acoperit din remitențe, economiile populației și creditele de consum, care în acest an au înregistrat o creștere fără precedent. De fapt consumul populației doar duce la creșterea deficitului comercial al Moldovei, cea ce denotă starea catastrofală din economia națională, care nu poate beneficiat de la conjunctura favorabilă de creștere a consumului populației”, mai spune Ioniță.

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 17:51 // Actual //  Lupu Eduard

Obligaţiunile retailerului local Elefant Online, în valoare de circa 17,5 milioane de lei, vor intra la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti începând cu 1 februarie 2022, conform BVB.

Listarea obligaţiunilor sub simbolul bursier ELF26 se realizează în urma derulării unui plasament privat în luna noiembrie 2021, în cadrul căruia au fost emise obligaţiuni corporative, negarantate, nominative, necondiţionate, neconvertibile, denominate în lei către 122 de investitori. Plasamentul privat şi listarea obligaţiunilor au fost intermediate de TradeVille.

Este a doua emisiune de obligaţiuni a Elefant Online listată la BVB. Prima a avut loc în 2018 şi a constat în emisiunea a 76.514 obligaţiuni cu o valoare nominală de 100 lei pe obligaţiune şi o rată a dobânzii fixă de 9% pe an.

Obligaţiunile au fost rambursate integral la termen în data de 27 septembrie 2021.

Elefant a raportat afaceri de 104 milioane de lei în primul semestru din 2021 şi pierderi nete de 3,8 milioane de lei. Spre comparaţie, în prima jumătate din 2020, compania a avut afaceri de 102 milioane de lei şi un profit net de 473.000 de lei, potrivit raportului semestrial al companiei.

Magazinul online este operat de compania Elefant Online SA (fosta Universal Online Promotion SRL), controlată de compania Millennium Gold Resources Limited, înregistrată în Cipru. Firma cipriotă deţine 60,7% din business, iar în spatele ei se află, potrivit datelor ZF, omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău