Moldovenii și-au perfectat mai multe abonamente la telefonul mobil, dar vorbesc mai puțin

14 Sept. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Sept. 2022, 15:31 // Actual //  Lupu Eduard

În trimestrul II al anului 2022, pe piața serviciilor de telefonie mobilă a fost înregistrată o creștere de 8,7% a numărului total de utilizatori, totalizând peste 5,1 mil., comparativ cu sfârșitul anului precedent, în timp ce volumul total al traficului realizat de către aceștia a scăzut cu 11,3%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, însumând circa 1 mld. 512 mil. minute. Totodată, volumul total al veniturilor obținute de furnizori s-a micșorat cu 0,9%, față de trimestrul II al anului 2021, alcătuind peste 713 mil. lei.

Datele raportate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) de către furnizorii de servicii de comunicaţii mobile arată că, creșterea numărului total a utilizatorilor de telefonie mobilă a fost atestată la toți cei trei furnizori de comunicații mobile. Astfel, numărul utilizatorilor Orange Moldova a crescut cu 4,1% și a alcătuit puțin peste 2,5 mil., baza de utilizatori ai companiei Moldtelecom s-a mărit cu 11,2% și a constituit 666,3 mii, iar baza utilizatorilor Moldcell s-a majorat cu 14,5% și a totalizat puțin peste 1,9 mil. de utilizatori. Din numărul total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă, utilizatorii activi au constituit 4,2 mil., iar utilizatorii pasivi – circa 899 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă (utilizatori activi), raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut cu 13,5 puncte procentuale și a alcătuit 162%.

Aceleași date arată, că volumul traficului generat de utilizatori în rețelele proprii s-a diminuat cu 16,7% și a însumat 992,2 mil. minute, volumul traficului generat către rețelele fixe a scăzut cu 16% și a alcătuit 58,7 mil. minute, iar volumul traficului generat către alte rețele mobile s-a majorat cu 4,7% și a totalizat 430,7 mil. minute. În consecință, traficul mediu lunar (MoU) de minute vorbite de un utilizator în perioada de raportare a scăzut cu 24,1% și a constituit 237 minute, iar durata medie a unui apel a fost de 1,9 minute.

În perioada de raportare, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) a scăzut cu 15,2% şi a alcătuit 57,8 lei. Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 70,4 lei, Moldtelecom – de 49,6 lei și Moldcell – de 43,1 lei.

Cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de veniturile obținute, au fost următoarele: Orange Moldova – 63%, Moldcell – 29% şi Moldtelecom – 8%.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău