Moscova amenință că va aduce Europa la sapă de lemn. Sute de miliarde de euro vor fi plătite din cauza crizei

17 Iun. 2022, 10:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iun. 2022, 10:57 // Actual //  Lupu Eduard

Reducerea la petrolul rusesc va scădea probabil odată cu dezvoltarea schemelor logistice, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak în timpul sesiunii „Piața globală a petrolului și a gazelor de azi și de mâine” de la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) 2022 . Mai exact, Rusia spune că Europa se confruntă cu costuri de 400 de miliarde de euro pentru resursele energetice.

Moscova a promis joi să accelereze discuțiile privind majorarea vânzărilor de gaze către China şi a avertizat că Europa va plăti un preţ ridicat pentru embargoul petrolier impus contra Rusiei.

Vicepremierul Alexander Novak a declarat la Forumul economic de la Sankt Petersburg că Europa va plăti suplimentar 400 miliarde de dolari pentru preţurile mai ridicate la energie şi s-ar putea confrunta cu o penurie de produse petroliere. El nu a oferit un interval de timp privind aceste evoluţii.

Potrivit lui Novak, Europa a plătit 350-400 de miliarde de euro pentru resurse energetice în 2021, şi probabil că va plăti peste suma estimată alte 400 de miliarde de euro în 2022. „Și nu aceasta este limita”.

Rusia este puternic dependentă de exporturile sale de energie de miliarde de dolari pentru stabilitatea sa financiară, în condiţiile în care mai mult de jumătate din gazele importate de UE vin din Rusia, lăsând expus blocul comunitar la orice întreruperi în aprovizionare.

Liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.

Novak a prognozat că planul de reducere a importurilor de petrol din Rusia ar putea duce la o penurie de produse petroliere pe piaţa europeană. De asemenea, el a dat vina pe „planificarea proastă a securităţii energetice” în SUA şi Europa pentru preţul record al combustibilului şi majorarea inflaţiei.

Rusia susţine că-şi poate redirecţiona exporturile de energie dinspre Europa către ţări ca India şi China, pentru a acoperi pierderile provocate de pierderea vânzărilor pe piaţa europeană. Totuşi, Novak susţine că infrastructura energetică a Rusiei, cea mai mare fiind direcţionată către aprovizionarea vecinilor din vest, va trebui dezvoltată pentru a se asigura că rutele de aprovizionare şi conductele ajung pe noile pieţe.

Potrivit lui Alexander Novak, comerțul reciproc continuă să crească: în 2021, a crescut cu 57 la sută și a ajuns la 33 de miliarde de dolari.

„Turcia rămâne un partener strategic și economic important al Rusiei. Liderii țărilor noastre, președintele Vladimir Putin și președintele Recep Tayyip Erdogan, mențin un dialog regulat. Este crucial pentru consolidarea în continuare a cooperării dintre cele două țări pe întregul spectru de probleme”, a menționat viceprim-ministrul, adăugând că sectorul energetic joacă un rol important în stimularea cooperării.

„În ultimii ani, Rusia a făcut investiții semnificative în Turcia. Proiectul Centralei Nucleare Akkuyu este în construcție, iar proiectul TurkStream a fost finalizat. Pe fondul schimbării mediului economic străin, se deschid noi oportunități pentru dialogul economic între Rusia și Turcia, care ar putea deveni un important centru comercial și logistic pentru livrarea produselor către și dinspre Rusia”, a menționat Alexander Novak, potrivit government.ru.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău